CEC a respins cererea lui Andrian Candu. Hotărârea prin care nu a fost admis în cursa electorală nu va fi reexaminată

CEC a respins cererea lui Andrian Candu. Hotărârea prin care nu a fost admis în cursa electorală nu va fi reexaminată

Comisia Electorală Centrală s-a pronunțat încă o dată asupra înregistrării liderului Pro Moldova  Andrian Candu în cursa electorală. După ce Candu a cerut să fie anulată ultima decizie, iar el inclus printre candidați, membrii CEC au respins solicitarea la ședința de vineri.

Prin cererea sa, Andrian Candu a solicitat retragerea hotărârii CEC prin care acesta nu a fost acceptat în calitate de candidat la șefia țării. Liderul Pro Moldova solicita reexaminarea situației și aprobarea candidaturii sale.

Argumentul de bază a servit exemplul altor doi candidați, Octavian Țîcu și Dorin Chirtoacă. Deși cei doi au spus că ar fi fost constatate greșeli în listele de semnături colectate, în urma revizuirii acestora, CEC i-a admis în cursa electorală.

În cererea sa Candu a făcut referire și la pretinse erori produse de sistemul automatizat al CEC care verifică corectitudinea îndeplinirii listelor cu semnături.

„Luând în vedere tratamentul diferit cu care au fost tratați alți candidați, considerăm că Andrian Candu a fost discriminat. În cazul celor doi ar fi fost aplicat alt mecanism de remediere a erorilor”, se arată în solicitarea liderului Pro Moldova.

Membrii CEC au analizat cererea în ședința din 9 septembrie și au stabilit că decizia în privința candidatului a fost deja aprobată. Prin majoritatea voturilor, cererea nu a fost susținută. Astfel, Andrian Candu nu se va regăsi printre candidații la șefia statului.

Anterior și Curtea Supremă de Justiție a declarat inadmisibil recursul privind neînregistrarea lui Andrian Candu în cursa prezidențială.

Menționăm că pe 18 septembrie Comisia Electorală Centrală a decis să nu accepte cererea de înregistrare a liderului partidului Pro Moldova, Andrian Candu, în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. Membrii CEC au constatat mai multe erori în listele cu semnături depuse de grupul de inițiativă. De cealaltă parte, reprezentanții Pro Moldova spun că vor merge în instanță.

Pro Moldova a prezentat 25 de mii de semnături, dintre care peste 18 mii au fost declarate valide. Nu a fost îndeplinită însă cealaltă condiție – listele de subscripție completate în mai multe raioane nu au atins plafonul minim de 600 de susținători.

Pentru a fi înregistrați, pretendenții la fotoliul de președinte trebuie să adune între 15 mii și 25 de mii de semnături.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.