
Unul dintre moldovenii răpiți de structurile de forță din regiunea transnistreană e acuzat de trădare de patrie
Una din cele patru persoane, care au fost răpite săptămâna trecută de structurile de forță din regiunea transnistreană, e acuzată de trădare de patrie. Cel puțin asta anunță Promo-LEX.
・
Mai exact, e vorba de Adrian Glijin. Acesta riscă de la 12 la 20 ani de privațiune de libertate, iar așa zisa instanță de la Tiraspol i-a aplicat „măsura preventivă arest” pentru o durată de 60 zile.
Rudele nu au fost informate despre ședința de judecată. Mai mult ca atât, nu au primit niciun document procesual din pretinsa cauză penală. Din discuțiile rudelor cu avocatul oferit din oficiu , structurile de la Tiraspol refuză să ofere acte procesuale, întrucât pretinsul dosar penal are caracter secret.
Între timp, rudele lui Adrian au expediat în adresa structurilor de facto de la Tiraspol mai multe solicitări, printre care asigurarea dreptului la întrevedere cu reținutul în condiții de confidențialitate, examinarea lui de un medic independent, asigurarea accesului la documentele dosarului, dar și asigurarea permisiunii de a transmite îmbrăcăminte și alimente.
În acest context, Promo-LEX solicită „autorităților constituționale de la Chișinău să se implice cu prioritate în acest caz și să insiste pe eliberarea necondiționată a acestuia din detenția ilegală a regimului de la Tiraspol”.
Amintim că la data de opt octombrie, doi dintre cei patru moldoveni sechestrați de așa-zisele forțe de ordine din stânga Nistrului, au fost eliberați.
Unul dintre ei, Alexandru Puris, susține că a fost reținut în toiul nopții, în propria casă din orașul Camenca, stânga Nistrului, de către persoane mascate. A fost încătușat, i s-a pus o glugă pe față și, fiind doar în lenjerie și șlapi, a fost urcat într-un microbuz și dus la Tiraspol, unde a fost deținut într-un izolator al structurilor de securitate locale
Reamintim că patru cetățeni moldoveni au fost sechestrați de așa-numitele forțe de ordine de la Tiraspol. Unul dintre ei este angajat al IP Florești, în timp ce alții trei sunt civili. Potrivit autorităților de la Chișinău, operațiunea a fost efectuată conform unui calapod: „oamenii au fost răpiți, puși saci în cap, iar răpitorii au venit cu același vehicul. O persoană e angajată a ASP, celelalte două nu sunt funcționari public. Rudelor li s-ar fi comunicat că oamenii sunt reținuți pentru spionaj”, a comunicat anterior deputatul Alexandru Jizdan, șef al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică din Parlament.
Pe cazul polițistului de la IP Florești este deschis dosar penal, inițiat pe faptul „răpirii unei persoane” și „uzurparea de calități oficiale”, urmărirea penală fiind efectuată de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.