Reacția PG la acuzațiile privind schema de „Laundromat”: Este inadmisibil să asistăm la acuzaţii iresponsabile a unui președinte de comisie care nu are studii juridice

Reacția PG la acuzațiile privind schema de „Laundromat”: Este inadmisibil să asistăm la acuzaţii iresponsabile a unui președinte de comisie care nu are studii juridice

Procuratura Generală a venit cu o reacție dură la declarațiile de vineri, 18 decembrie a președintei comisiei parlamentare de anchetă Inga Grigoriu. Conducerea PG susține că anumiți „penali susținuți de unii actori politici” fac tentative de a manipula și de a isteriza societatea, utilizând subiectul dosarului „laudromatului rusesc”. 

„Procuratura nu și-a propus niciodată scopul să claseze vreun dosar prioritar, aflat în topul agendei instituționale, ci a pledat mereu pentru aflarea adevărului obiectiv și soluționarea temeinică a cauzei”, se arată într-un comunicat emis de reprezentanții procuraturii.

PG susține că anumiți „penali susținuți de unii actori politici” fac tentative de a manipula și de a isteriza societatea, utilizând subiectul dosarului „laudromatului rusesc”.

„Spre regret, predecesorii noștri, care au pornit acest dosar și au pretins că au făcut anchetă, de fapt, l-au lăsat în nelucrare, nedorind clarificarea de esență a speței. Pentru a asigura o poziție fundamnetată teoretic la subiect, a exclude incertitudinea și dublele standarde, a unifica practica de urmărire penală, Procuratura a solicitat opinia mediului academic în domeniul dreptului și anume: de la Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Liberă Internațională din Moldova, Academia de Științe și Academia de Poliție. Este inadmisibil, prin urmare, să asistăm la acuzaţii iresponsabile care nu vin din spațiul amatorismului, ci de la un președinte de comisie parlamentară de anchetă și care recunoaște public că nu are studii juridice, dar care dă aprecieri atât acțiunilor Procuraturii, cât și mediului profesoral juridic, îndemnând direct la presiuni asupra organelor de urmărire penală”, se mai arată în comunicat.

Precizăm că, președinta Comisiei„ Laundromat”, deputata Inga Grigoriu, a prezentat noi detalii din ancheta infrancțiunii la aproape o lună de la constituirea comisiei ce investighează circumstanțele prin care în R. Moldova au avut loc spălări de bani în proporții deosebit de mari. Grigoriu menționează că s-a constatat că 22 de miliarde de dolari au fost direcționați spre 62 de țări. Mai mul, și pe teritoriul R. Moldova au fost scoase sume cash.

Grigoriu afirmă că și în R. Moldova au fost extrași bani cash. „Am aflat la audieri că persoane nerezidente în R. Moldova au trecut prin segmentul Transnistrean. Misiunea lor a fost să extragă acești bani cash. Noi nu cunoaștem cine sunt beneficiarii finali”, a spus deputata.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.