Doar 36% dintre fete și 28% dintre băieți din R. Moldova, cu vârsta între 15 și 24 de ani, știu cum se transmite HIV, arată un raport UNICEF

Doar 36% dintre fete și 28% dintre băieți din R. Moldova, cu vârsta între 15 și 24 de ani, știu cum se transmite HIV, arată un raport UNICEF

Din ce în ce mai mult, tinerii sunt expuși unui număr mare de factori de risc care le influențează negativ sănătatea. Date recente ale unui raport privind situația tinerilor din Moldova și interacțiunea acestora cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă arată că doar 36% dintre fete și 28% dintre băieții cu vârsta între 15 și 24 de ani știu cum se transmite HIV și cum să se protejeze împotriva infectării cu HIV. Astfel, adolescenții și tinerii se expun unui risc ridicat de traume, dependență, sarcini nedorite și infecții cu transmitere sexuală, inclusiv HIV.

Totuși, se observă o scădere a acestei infecții în rândul tinerilor cu vârsta 15-24 ani, incidența HIV la 100 mii persoane neinfectate, fiind de circa 17% în 2015, 16,4 în 2016, 15,7% - 2017 și respectiv 15% pentru anul 2018.

Indicatorii de sănătate sexual-reproductivă în rândul adolescenților și tinerilor au înregistrat o dinamică ușor pozitivă în ultimii ani, dar insuficienți în contextul regional.

Publicitate

Rata sarcinilor în rândul adolescentelor rămâne încă de 3 ori mai ridicată decât media europeană, constituind 31,45 în anul 2018. Mai mult de jumătate dintre fetele adolescente care nasc sunt din mediul rural.

Autor:

În acest context, Comitetul ONU pentru eliminarea discriminării împotriva femeilor (CEDAW) prezintă îngrijorările sale privind utilizarea limitată a contraceptivelor moderne de către femei și bărbați în Moldova fapt ce ar putea preveni statisticele privind nașterea infantilă. Totodată, o problemă este absența din programele școlare a educației complete și adecvate vârstei privind sănătatea și drepturile sexuale și reproductive, inclusiv comportamentul sexual responsabil.

Tinerii stau mult mai prost la capitolul gestionării problemelor sănătății mintale decât adulții. Cei din nord se descurcau mai bine cu problemele sănătății mintale decât cei de la sud.

E de menționat că tineri sunt din categoria celor care nu se adresează la spitale chiar și dacă au nevoie de o anumită examinare. Neglijența sistemului medical de către tineri este cauzat de faptul că aceștia nu dispun de timp liber or lipsa polițelor de asigurare medicală sau chiar și coruptibilitatea sistemului medical.

Autor:

Studiul mai prezintă că starea de sănătate a tinerilor este determinată în mare măsură de factori de comportament asociați cu alimentația necorespunzătoare, stilul de viață sedentar, fumatul, consumul de alcool și dependența de droguri. Bunăoară, 45% dintre băieții adolescenți și 22% dintre fetele adolescente încep să consume alcool înainte de a împlini 15 ani.

...

Totodată, în cadrul chestionarului de evaluare a serviciilor medicale de către tineri, respondenții preponderent au optat pentru opțiunea în care în Moldova tinerii au acces la servicii medicale și le califică drept satisfăcătoare.

Raportul este realizat în cadrul Campaniei naționale „Tinerii din Moldova pentru #ObiectiveGlobale” implementată de Consiliul Național al Tineretului din Moldova, în parteneriat cu UNFPA, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare și UNICEF.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal