Potrivit proiectului „Măsurile de politică fiscală și vamală pentru anul 2021”, Ministerul Finanțelor propune câteva măsuri pentru diminuarea plăților în numerar.
- Plățile efectuate între agenți economici în numerar 100 mii de lei lunar/10 mii per tranzacție;
- Obligativitatea deținerii POS terminal la subdiviziunile unde vânzările sunt mai mari de 500 mii de lei;
- Plățile efectuate de persoană fizică în numerar nu mai mari de 100 mii de lei per tranzacție.
Scopul și motivul invocat de autorități ar fi că aceste măsuri „asigură creșterea transparenței și securității prin sporirea posibilităților de monitorizare și, în acest sens, este o măsură care contribuie la combaterea fenomenului muncii ne(sub)declarate și combaterea evaziunii fiscale. Pentru persoanele fizice și juridice asigură efectuarea rapidă a mai multor plăți într-o perioada scurtă de timp, iar în contextul situației pandemice utilizarea plăților prin virament reprezintă o practică eficientă de prevenire a răspândirii bolilor transmisibile”.
Mai mult, în proiect se menționează că în urma implementării acestor măsuri, instituțiile financiare ar trebui să reducă din plata comisioanelor. Pe de altă parte, expertul economic Veaceslav Ioniță, declară că sunt niște măsuri excesive și că de fapt Guvernul ar face un „cadou” băncilor din țară care se vor alege cu mai multe comisioane.
„Această măsură e excesivă. Va crea un plus de probleme cetățenilor, va enerva cetățenii. Tu ești nevoit să te duci la bancă să deschizi cont și să îți gestionezi contul. Volumul tranzacției va crește cu opt procente, iar asta e desul de mult. Pentru un apartament de 30 mii de euro, trebuie să achiți un comision de 300 de euro pentru retragerea numeralului.
Guvernul vrea pur și simplu să oblige cetățenii noștri să procure un serviciu de la bănci de care ei nu au nevoie. Interesul public ar fi că uite noi luptăm cu economia tenebră, ceea ce este un fals. Populația va plăti sute de mii de euro anual băncilor pentru un serviciu de care nu au nevoie, iar lucrul acesta nu va aduce nimic decât niște comisioane suplimentare la bănci. Este un lobby fățiș pentru bănci. Argumentele sunt false. Pentru lupta cu economia tenebră, Guvernul are alte instrumente”, a explicat expertul economic Veaceslav Ioniță.
Proiectul de lege „Măsurile de politică fiscală și vamală pentru anul 2021” urmează să fie aprobat de Guvern și supus votului în Parlament.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.