În cadrul secțiilor de votare deschise peste hotarele țării au fost acreditați 77 observatori din partea organizațiilor neguvernamentale și a misiunilor diplomatice și 156 de observatori înaintați de către concurenții electorali. Pentru secțiile de votare de pe teritoriul țării, consiliile electorale de circumscripție au acreditat, la cererea concurenţilor electorali câte un observator naţional.
CEC atenționează că observatorii nu fac parte din componența organelor electorale inferioare, iar activitatea lor nu este remunerată financiar de către CEC, ci de către subiecții care au solicitat acreditarea lor.
Observatorii au dreptul să asiste la toate operaţiunile electorale, la toate şedinţele organelor electorale, inclusiv în ziua alegerilor, fără a interveni în procesul electoral sau în alte aspecte electorale şi să informeze preşedintele organului electoral despre neregulile observate. Ei au acces la toate informaţiile cu caracter electoral, la listele electorale, la procesele verbale întocmite de organele electorale, iar efectuarea filmărilor foto şi video pot fi realizate cu înştiinţarea preşedintelui organului electoral, fără a pune în pericol secretul şi securitatea votării.
Alegerile prezidențiale vor avea loc pe 1 noiembrie 2020. În cursă au fost înregistrați opt candidați: Renato Usatîi (PN), Andrei Năstase (Platforma DA), Tudor Deliu (PLDM), Igor Dodon (c. independent, susținut de PSRM), Violeta Ivanov (PP Șor), Maia Sandu (PAS), Octavian Țîcu (PUN) și Dorin Chirtoacă (blocul Unirea).
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.