„Banca Națională a Moldovei așa și nu ne-a spus exact cât a fost achitat companiei pentru raportul Kroll, dar e vorba de sute de mii, dacă nu aproape 1 milion și ceva de dolari. Este o sumă enormă pe care, în opinia mea, statul a cheltuit-o în zadar.
S-a vorbit mult de Kroll 1 și 2 și aceasta a fost o pistă greșită în tot ce ține de investigarea miliardului pentru că acolo nimic nou nu a fost. Cred că această pistă a fost lansată de cei care însuși au beneficiat și au furat acest miliard ca să fie de ochii oamenilor.
Ne-au dus de nas din 2015-2019. Când am văzut aceste documente…Doar când era Guvernul lui Plahotniuc nu dădeau documentele președintelui. Asta-i spălare de bani”, a spus șeful statului în vlogul „Igor Dodon Răspunde”, pe 6 noiembrie.
Potrivit lui, „lucrurile s-au mișcat din loc” abia după ce în funcția a venit procurorul general Alexandr Stoianoglo. Dodon afirmă că pe o parte din active și banii din miliardul furat este aplicat arest, că ar fi depistate și dă asigurări că acestea vor fi întoarse statului.
Menționăm că raportul Kroll a fost demarat pentru investigarea „furtului miliardului”. Nume din raport au fost dezvăluite încă la începutul lunii iulie 2019, când actualul primar de Bălți, Renato Usatîi, a publicat câteva documente care potrivit lui erau parte a raportului Kroll. În poza care ar fi cuprinsul raportului apar mai multe nume de politicieni, precum Ilan Șor, Vlad Plahotniuc.
Ulterior, președintele Partidului Nostru, a venit la o conferință de presă despre informații din partea a doua și a treia a raportului Kroll 2, pe care spunea că le deține, cu un porumbel în mâini. El a eliberat pasărea pe fereastră și a spus că a legat de piciorul păsării un stick cu raportul complet. Drept urmare, Usatîi a fost audiat de oamenii legii.
La finele lunii septembrie 2019, ex-președintele comisiei parlamentare de anchetă pentru investigarea furtului miliardului, Alexandru Slusari a declarat că potrivit unui documentul oferit de BNM reiese că principalul beneficiar al furtului miliardului a fost fostul președinte al Partidului Democrat Vlad Plahotniuc, iar pe locul doi fostul prim-ministru Vlad Filat. În aceeași listă figurează liderul Partidului ȘOR, Ilan Șor.
„Sunt și alte nume cunoscute ca Marina Tauber, Reghina Apostolova, Petru Lucinschi, Gabriel Stati. În acest document nu am văzut numele soțului Zinaidei Greceanîi”, a mai spus Slusari.
Iar la începutul lunii decembrie, anul trecut, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, susținea că nu deține nicio listă cu beneficiarii furtului miliardului, deși anterior au fost dezvăluite nume de către Comisia parlamentară de anchetă. De cealaltă parte, deputatul Alexandru Slusari afirma că Stoianoglo sau nu a citit raportul Kroll, sau minte.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.