Dodon urmează să semneze decretele de numire în funcție pentru următorii oficiali:
Olga Cebotari, Viceprim-ministru pentru Reintegrare - Cebotari e fosta șefă a Organizației Obștești „Centrul de susținere a tineretului din Moldova”, orașul Moscova, Federația Rusă.
Anatol Usatîi, Ministrul Economiei și Infrastructurii - a deținut funcția e secretar de stat al MEI în perioada anilor 2017-2019, în Guvernul Filip.
Aureliu Ciocoi, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene - după ce a fost revocat din funcția de ministru de Externe, a fost numit consilier al lui Dodon în domeniul politicii externe.
Fiind ministru, Ciocoi a intrat în gura târgului spunând, în cadrul unei conferințe de presă, că în timpul evenimentelor din 1992 „intervenția militară a Federației Ruse în conflictul de pe Nistru a avut drept scop doar oprirea vărsării de sânge. Declarația a stârnit mai multe reacții de nemulțumire, iar veteranii de război au cerut demisia lui Ciocoi în timpul unui protest desfășurat sâmbătă în Piața Marii Adunări Naționale.
Victor Gaiciuc, Ministrul Apărării - Gaiciuc este tatăl finului lui Igor Dodon. După ce a fost revocat din funcția de ministru, a revenit la funcția de Consilier al șefului statului în domeniul apărării și securității naționale.
Citește și: Gaiciuc, la protestul veteranilor: Cu cât mai des o să o schimbăm guvernarea, cu atât mai rău o să trăim
Gaiciuc a fost supus unei moțiuni simple, pe vremea cât era ministru. El a fost acuzat că a elogiat mercenarii din Donbas și a susținut agresiunea rusă împotriva Ucrainei într-o declarație făcută anterior în spațiul public
„Când des discutăm şi toţi mă întreabă de ce ne trebuie în Moldova armata - că noi n-o să biruim niciodată. Da eu aduc un simplu exemplu. Donbasul. În Donbas, militarii sunt în jur de 10 mii. Practic ca armata naţională a Moldovei. În armata Ucrainei sunt aptoximativ 168 de mii. Aşa la simplu. Deci spiritul, credinţa, e mult mai eficace în luptă, dacă ostaşul crede în comandatul său, îşi iubeşte Patria, şi cu armament nu aşa de sofisticat ca la inamic”, a declarat anterior ministrul Apărării.
Lilia Pogolşa, Ministrul Educației, Culturii și Cercetării - Pogolșa a fost numită viceministru al Educației după demisia Corinei Fusu și până la fuzionarea ministerului Culturii și cel al Educației. Ulterior, Moldova Curată a descoperit că numele Liliei Pogolșa figurează, potrivit datelor Procuraturii Anticorupție, într-un dosar penal pentru îmbogățire ilicită. De asemenea, funcționara deține un apartament de 3 milioane de lei. Imediat după numirea ei în funcție, Maia Sandu, fosta ministră în domeniu, declara că Pogolșa urma să fie concediată pentru „incopetență și abuz”.
Citește și: ZdG: Noua șefă de la Educație, cu locuință de lux ascunsă: „De ce nu vă uitați la ce e bun în CV-ul meu?”
„În eventualitatea acceptării candidaturilor propuse de către prim-ministru, noii membri ai Guvernului vor depune jurământul și vor intra în activitate pe parcursul zilei de astăzi. Ion Chicu reiterează expresia gratitudinii sale pentru munca și atitudinea colegilor săi, care astăzi părăsesc componența Executivului”, se arată într-un comunicat al Guvernului.
Amintim că luni dimineața, prim-ministrul Ion Chicu a dat de înțeles că nu are de gând să aștepte turul doi ca să revoce miniștrii democrați, așa cum inițial planifica PDM. El a decis astfel să-și ia rămas bun de la Cristina Lesnic (Reintegrare), Igor Șarov (Educație, Cultură și Cercetare), Alexandru Pînzari (Apărare) și Sergiu Răilean (Economie și Infrastructură). Oleg Țulea (Externe), cel care a făcut și el parte din grupul miniștrilor propuși de PD, a fost deja revocat de Guvern în favoarea funcției de ambasador al R. Moldova în Ungaria.
Drept replică, PDM a spus că „dacă PSRM a hotărât să își asume integral responsabilitatea pentru guvernare la această etapă, decizia îi aparține”.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.