„Am observat că, în runda a doua prezidențială, alegătorii au avut de unde alege între diferite alternative politice și libertatea fundamentală la întruniri și exprimare a opiniei a continuat să fie respectată. Totuși campanii negative, divizante, cu media polarizantă, care a mediatizat mediul electoral ca atare, a diminuat calitatea informațiilor.
Pretenții, sesizări cu privire la nereguli au fost de multe ori lăsate fără o reacție adecvată. Ceea ce confirmă lipsa pe care am confirmat-o după prima rundă, a unei adevărate eficiențe în supravegherea financiară a campaniei”, a spus șefa misiunii ODIHR, Corien Jonker.
Potrivit observațiilor, în ziua alegerilor au fost vizitate un anumit număr de secții de votare. Procedurile au fost în principiu respectate. Chiar în ciuda unor cozi și din când în când a unor supraaglomerări. Informația a fost oferită în timp util pentru alegători și rezultatele finale au fost oferite în mod util și în termen de către secțiile de votare. Faptul a dus la creșterea transparenței pe general.
Totodată a fost apreciată activitatea de informare a alegătorilor, căror le-a fost amintit despre procedurile electorale și respectarea procedurilor de sănătate la secțiile de votare.
De altă parte, punctele de vedere a reprezentanților candidaților nu întotdeauna au fost ascultate. Și spiritul de colegialitate de multe ori a fost afectat de niște schimburi de opinii acide.
Plângerile și sesizările primite de către CEC între primul tur și al doilea au fost de multe ori respinse fără o examinare substanțială și respectiv au fost tratate în mod incoerent, constată observatorii.
Cât despre cadrul legal, observatorii susțin de legislația națională duce lipsă de niște reguli cu privire la rundele doi într-o serie de domenii. În ciuda recomandărilor de la ODIHR, același lucru este valabil cu privire la regulile cu caracter financiar al campaniei. Candidații obișnuiau să raporteze finanțele lor pentru runda a doua în cadrul termenilor legali. Totuși au existat sesizări cu privire la neregularități de ordin financiar. Ele au rămas fără examinare. Concluzia este că supravegherea finanțării campaniei este una slabă.
Totodată, s-a observat că campania a devenit mai negativă și divizantă mai ales spre încheierea turului doi. Au sunat niște mesaje care ținteau în mod negativ spre Maia Sandu, cu diferite pliante, video pe mass-media și platforme sociale.
„Când citeam traducerea acestor materiale de multe ori îmi genera o greață. Astfel de retorică nu-și are locul într-o campanie electorală. Retorica a generat niște prejudecăți care ar putea aduce un mare rău țării”, a spus șefa ODIHR, Corien Jonker.
Observațiile misiunii au arătat că președintele în exercițiu, Igor Dodon, a primit o mediatizare mult mai pozitivă și că a continuat retorica care polariza alegătorii.
În același timp, Consiliul Audiovizualului, care este responsabil pentru monitorizarea mass-mediei,a amendat și sancționat mass-media în mod disproporțional și cu întârziere. „Acest lucru nu asigură o supraveghere eficientă asupra mass-mediei”, spune Corien Jonker.
Votarea, ca atare, a fost calmă, consideră observatorii. Și în ciuda supra-aglomerărilor, ordinea a fost respectată.
Ca și în prima rundă a fost organizată transportarea unor alegători. Poliția a anunțat că a inițiat anchete. ODIHR speră că acestea vor fi duse la bun sfârșit.
Activitatea CEC-ului a fost lăudată. Modul cum au oferit live datele despre alegeri a dus la sporirea transparenței procesului, spun observatorii.
„Doar un transfer ordonat al puterii ar ajuta foarte mult ca Moldova să facă față sfidărulor și să se miște mai departe în mod normal”, a punctat șefa misiunii.
Aceste sunt constatări preliminare a observatorilor ODIHR după turul doi al alegerilor prezidențiale din R. Moldova, iar raportul final cu recomandări pentru următoarele alegeri vor fi publicate peste două luni.
Reamintim că alegerile prezidențiale în R. Moldova s-au desfășurat pe 1 noiembrie - primul tur de scrutin. Cele mai multe voturi au fost acumulate de candidații Maia Sandu și Igor Dodon. Cei doi au lupata pentru funcția de șef al statului în turul doi din 15 noiembrie. După procesarea tuturor rezultatelor, Maia Sandu a acumulat 57,75% din voturi, în timp ce Igor Dodon - 42.35%. R. Moldova are acum prima femeie președintă din istoria sa.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.