La gunoi sau la spălat? Soluții pentru a folosi mai puține scutece sau cum încetinim poluarea mediului chiar de la naștere

La gunoi sau la spălat? Soluții pentru a folosi mai puține scutece sau cum încetinim poluarea mediului chiar de la naștere

Un copil folosește, în medie, în jur de 2.000 de scutece timp de un an. Acestea, odată ajunse la groapa de gunoi, se descompun în 500 de ani. Mai mult, pentru producerea unui scutec este nevoie de un întreg pahar de petrol, arată datele comunității „Moldova fără deșeuri”, parte a asociației „Eco Visio”. Milioane de părinți optează în continuare pentru scutecele de unică folosință, poluând astfel mediul, în timp ce unii au demarat deja schimbarea, care se implementează, cu pași mici, și în țara noastră. Care este alternativa scutecelor de unică folosință și cât de funcțională este aceasta, vedeți mai jos.

Un copil „consumă” șapte pahare de petrol pe zi

„De ce ele sunt nocive? În primul rând, pentru că noi tindem să facem foarte multe astfel de scutece de singură folosință. Scutecele, fix ca și alte chestii din plastic care au apărut în viața noastră ca „să ne ușureze viața”, mai au și un cost. De ele scăpăm foarte greu. E nevoie de sute de ani. Ele nici nu se descompun, asta e ideea. Polimerul ăsta este toxic și asta este demonstrat științific. Îl arunci în mediu, el nu devine parte a mediului”, a explicat activistul de mediu Ion Ungureanu, membru al asociației „Eco Visio”.

Impactul negativ nu se limitează doar la mediu: „Unul dintre componenții scutecelor este poliacrilatul de sodiu cristalin (Sodium Polyacrylate Crystals) - un gel adsorbant transparent care absoarbe lichidul. Este un polimer toxic care, deseori, cauzează reacții alergice. Poliacrilatul de sodiu a fost exclus din componența tampoanelor de igienă feminină, după ce s-a descoperit că acesta provoacă sindromul șocului toxic. Nu există dovezi despre cât de sigură sau periculoasă este această substanță la absorbția prin pielea unui bebeluș timp de câțiva ani”, a atenționat „Moldova fără deșeuri”.

Comunitatea mai menționează că, pentru a produce un scutec de unică folosință, este nevoie de un întreg pahar de petrol: „Astfel, bebelușul dvs. „consumă” circa 7 - 10 pahare de petrol zilnic, una dintre cele mai valoroase resurse ale pământului”.

Potrivit lui Ion Ungureanu, una dintre soluții ar fi micșorarea consumului. De exemplu, părinții să nu amâne prea mult trecerea la oliță. Totodată, ecologiștii recomandă scutecele reutilizabile, care să fie spălate cu detergenți ecologici.

„Sigur că sunt alternative, dar asta depinde de oameni, cât sunt ei de pregătiți. Dacă noi știm că e simplu: ai scos scutecul, ai pus altul, câți dintre noi ar fi gata să scape de confortul acesta? Aici și statul ar trebui să se implice și să promoveze soluții alternative. De exemplu, pentru o familie tânără care a adus pe lume un copil, să le vină un suport. În cutia de naștere să fie scutecul de multiplă folosință și cumva să se promoveze activ, să meargă din perspectiva – haideți să reducem cantitatea de scutece pe care o aruncăm”, a subliniat expertul de mediu.

Ce sunt scutecele reutilizabile

Din ce sunt confecționate scutecele reutilizabile și cât de eficiente sunt acestea, am încercat să aflăm de la Tatiana Rastorgueva. A descoperit această alternativă acum opt ani, când a devenit mămică. De atunci, încearcă să o promoveze și în rândul altor părinți. În condițiile în care scutecele refolosibile nu sunt produse în Republica Moldova, le importă din Hong Kong și le vinde pe o platformă online.

„Sunt scutece care se pot spăla ori de câte ori și refolosi din nou. Sunt formate din două părți. Este scutecul și partea absorbantă. Ce este bine în ele, că au butoane atât în față, cât și lateral, care ne ajută să ajustăm scutecul în funcție de vârsta copilului. Sunt bune chiar de la naștere. Țesăturile sunt sintetice, dar sunt țesături speciale care nu au un impact negativ asupra corpului copilului”, a explicat Tatiana Rastorgueva.

Iar principiul este asemănător cu cel din cazul scutecelor clasice: „Țesătura dinspre copil, atunci când devine umedă, respinge umezeala de la corp și o transportă prin sine spre partea absorbantă. Ea lucrează ca o pâlnie într-o direcție. După ce umezeala este transportată în interior, la suprafață este iarăși uscat. Partea care este din afară, ea are o laminație specială care permite circulația aerului și, în același timp, reține umezeala”.

Cum se îngrijesc și cât costă

„Când spălăm scutecele, e bine să scoatem absorbantul din interior, pentru că așa ele mai bine se spală și mai repede se usucă. Le punem în mașina de spălat împreună că hăinuțele copilului, nu e necesar de a le sorta aparte. Ar fi bine, după ce dezbrăcăm scutecul de pe copil, să-l clătim cu apă, ca să-i scoatem urina din el. Dacă copilul a făcut ceva mai serios în scutec, îl prespălăm cu săpun de rufe pur și simplu”, a spus Tatiana Rastorgueva.

De menționat este că un scutec lavabil nu absoarbe umezeala cu aceeași rapiditate ca unul de unică folosință. Acest dezavantaj se poate transforma însă într-un aspect benefic:

„Copilul are jumătate de minut la dispoziție să înțeleagă necesitățile corpului său. În cazul scutecelor de singură folosință, cuiva îi pare un plus că foarte repede se absoarbe, copilul nu simte nimic. Dar ne dăm întrebarea: Este fiziologic pentru om să nu simtă când face ceva în chiloței? Nu. Copiii care poartă scutece reutilizabile sunt mai ușor de a fi motivați să meargă la oliță. Dacă ne punem întrebarea: De ce un scutec de unică folosință absoarbe atât de mult? Ce se face cu tot lichidul acesta? Ce sunt granulele acestea fermecate, care, atunci când nimerește pe ele umezeală, se formează un fel de gel, trece aerul sau nu? Nu este circulația aerului, mulți copii au alergii, iritații”.

Din propria experiență, Tatiana spune că, în medie, o mămică ar avea nevoie de 7-8 scutece pentru a acoperi necesitățile, dacă acestea ar fi spălate zilnic. Pentru o unitate, părinții vor scoate din buzunare 180 de lei.

„Îți pare că este scump, dar dacă însumezi ceea ce cheltui lună de lună pentru scutece de unică folosință, îți iese că banii care sunt investiți în scutece reutilizabile îi întoarcem timp de două luni. Când am aflat de scutecele reutilizabile, prima ce m-a motivat să le încerc era economia financiară. Pentru că bani economisesc mulți. Dar deja după câteva zile, mi-am dat seama că nu mai am în fiecare zi un săculeț de scutece de o singură folosință pe care le duc la gunoi și eu nu știu ce se întâmplă cu ele mai departe”, a subliniat femeia.

Părerea consumatorilor

Ana Daraban a descoperit scutecele reutilizabile încă în 2015, pe site-urile de parenting, atunci când a aflat că este însărcinată: „Când am dat prima dată de acest subiect, am rămas foarte impresionată de numeroasele recenzii pozitive de la mămicile care le foloseau și că, având atâtea aspecte pozitive, oricum nu auzisem nimeni din mediul meu să folosească așa fel de scutece. Asta mi-a trezit curiozitatea și interesul să cunosc mai multe despre scutecele textile, care modele sunt recomandate, cum corect se îngrijesc, de ce unele mămici au renunțat la ele, iar altele le-au folosit și au rămas mulți ani încântate de colecțiile lor de scutece lavabile”.

Așa că în ultimul trimestru de sarcină a cumpărat primele patru scutece lavabile:

„Am început să le folosesc la început ocazional, ca rezervă pentru momentele când rămâneam fără scutece de unică folosință în casă, iar apoi, peste câteva luni, am ajuns să folosesc doar scutecele lavabile. Iar cele de unică folosință le foloseam doar în situații foarte rare”.

„Simțeam că procedăm corect în raport cu mediul”

„Deși a trebuit să achit o sumă mare la început când am cumpărat scutecele textile, plus că eram încă sceptică referitor la ele, în general, în final am rămas foarte mulțumită de decizia pe care am luat-o. A fost o economie de bani foarte mare. Simțeam că procedăm corect în raport cu mediul, contribuind la reducerea deșeurilor familiei noastre. Modelele pe care le-am ales nu ne provocau disconfort sau alergii și arătau foarte drăgălaș, era o plăcere să le folosim. Plus, la final, am renunțat ușor la scutece, datorită lor”, a povestit mămica.

Ana menționează că scutecele reutilizabile necesită o îngrijire specială și că o atenție sporită trebuie acordată calității acestora: „Experiența mea pozitivă cu ele s-a datorat mai multor factori. În primul rând, eram foarte informată în momentul când am decis să le cumpăr și înțelegeam foarte bine de ce merită să investesc o sumă mai mare în scutece de calitate. Citirea recenziilor, a sfaturilor și a experiențelor altor mămici m-a ajutat mult să fac din start o alegere corectă. Este foarte important să cunoaștem cum să le depozităm, cu ce să le spălăm, la ce temperatură și cum să le uscăm”.

„Un alt factor care m-a ajutat mult a fost că aveam mașini de spălat și uscat rufele econome energetic. Respectiv, îmi permiteam fără mari cheltuieli să le spăl și să le usuc des. În câteva ore, puteam să am tot setul spălat și uscat bine, îmi aducea liniștea că voi avea mereu scutece curate. Noi în final am ajuns să avem opt scutece lavabile”, a adăugat Ana.

Mămica recomandă altor părinții să se informeze bine privind modelul scutecelor lavabile ce urmează a fi ales: „Să nu se sperie de suma de bani pe care o vor plăti inițial. Pe scutece lavabile sigur economisești în final și cele de calitate își merită investiția. Apoi, să aibă grijă de ele corespunzător și să nu renunțe la ele dacă nu vor fi mulțumiți inițial. Cu timpul, și copilul, dar și părinții le vor îndrăgi enorm”.

„Dacă aș mai avea un copil, le-aș utiliza din nou”

Am discutat și cu o altă mămică, Natalia Levițchi, care a încercat scutecele refolosibile. Deși au trecut aproximativ cinci ani de la prima tentativă, spune ferm: „Dacă aș mai avea un copil, le-aș utiliza din nou, poate chiar într-o cantitate mai mare”.

„Am aflat despre scutecele refolosibile de la o prietenă care are o fetiță cu două săptămâni mai mare decât copilul meu, care atunci avea vreo șase luni. Mi-a părut o idee economă, în primul rând, și în al doilea – ecologică. Inițial, am avut așteptări mai mari, care s-au spulberat odată cu prima spălare”, a povestit Natalia.

„Trebuia să am un lighean aparte cu apă rece în care puneam scutecele utilizate și insertul din ele, pentru că mirosul urinei copilului la etapa diversificării deja se aseamănă cu cea a unui matur. Astfel, apa rece neutraliza un pic mirosul, iar seara le înmuiam cu săpun pentru rufe, puneam cu alte haine ale copilului din aceeași categorie în mașina de spălat”, a explicat ea.

Dificultățile nu se opresc aici: „E mai complicat când scutecul e plin cu mase fecale. Trebuie mai întâi să îl cureți, apoi să speli cu săpun de rufe, iar abia apoi să pui în mașina de spălat. Deoarece aveam doar câteva scutece refolosibile și știam deja aproximativ „programul” copilului pe noapte, atunci când știam că ar putea face treaba mare, îi puneam scutece simple, iar după ce o făcea – scutecele textile”.

foto: arhiva personală, Natalia Levițchi

Mămica spune că a utilizat scutecele lavabile în combinație cu cele de unică folosință: „Copilul meu are piele atopică – foarte uscată, iar utilizând scutecele refolosibile, pielea lui respira. În plus, când e mai măricel, el deja simte disconfortul că e ud și este mai ușor să începi procesul de adaptare la oliță. Utilizam scutecele reutilizabile doar când eram acasă. Afară, în ospeție sau pe noapte – îmbrăcam scutec simplu, mai mult pentru confortul meu psihologic de părinte”.

Trebuie să fii gata să renunți la confort

Natalia povestește că utilizarea scutecelor refolosibile este mai simplă în cazul în care familia dispune și de o mașină de uscat rufe. În caz contrar, în perioada de tranziție de la sezonul cald la rece și invers, uscarea acestora poate dura prea mult.

Mai spune că a cumpărat produsele de la un importator din Moldova, dar și de pe internet. „Este o investiție care se returnează, dacă ai plăcerea să schimbi mai des copilul și ești gata să suporți un anumit disconfort – un lighean în care le strângi și care poate să nu miroase tocmai plăcut până se pun la spălat, faptul că trebuie să le usuci, etc. Dar e o oarecare stabilitate atunci când crești un copil și știi că, chiar dacă se termină cutia cu scutece, poți trăi câteva zile și fără scutecele simple. În același timp e ecologic. Pe zi, un copil schimbă 6-8 scutece și ele toate ajung la tomberonul de gunoi, nu sunt reutilizate și rămân să putrezească la gunoiști”, a adăugat Natalia.

Menționăm că materialul face parte dintr-un proiect de Jurnalism de Soluții, lansat de AGORA. Acesta este finanțat de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, constatările şi concluziile din articol aparţin autorului şi nu le reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Soluții: R. Moldova se împotmolește în deșeuri. Soluțiile altor state, preluate doar pe hârtie (VIDEO)

Soluții: R. Moldova se împotmolește în deșeuri. Soluțiile altor state, preluate doar pe hârtie (VIDEO)

Singur acasă sau cu mami la muncă. Grădinițele închise, între neputința părinților, pin-pong-ul autorităților și soluțiile altora

Singur acasă sau cu mami la muncă. Grădinițele închise, între neputința părinților, pin-pong-ul autorităților și soluțiile altora

Soluții: Compostarea sau cum scăpăm util de deșeurile vegetale (VIDEO)

Soluții: Compostarea sau cum scăpăm util de deșeurile vegetale (VIDEO)

Soluții: Ce facem cu e-deșeurile? Primii pași spre soluționarea problemei, implementați în R. Moldova (VIDEO)

Soluții: Ce facem cu e-deșeurile? Primii pași spre soluționarea problemei, implementați în R. Moldova (VIDEO)

Soluții pentru ecuația în care lecțiile online sunt în plus, iar tehnica de calcul - în minus

Soluții pentru ecuația în care lecțiile online sunt în plus, iar tehnica de calcul - în minus

Soluții: Copiii știm cum învață, dar părinții cum lucrează? Realitatea cu care a venit sistemul hibrid de învățământ și soluțiile propuse de autorități

Soluții: Copiii știm cum învață, dar părinții cum lucrează? Realitatea cu care a venit sistemul hibrid de învățământ și soluțiile propuse de autorități

Advertoriale
Lansarea proiectului „Clean technology innovation programme for SMEs and start-ups in the Republic of Moldova (GCIP Moldova)”

Lansarea proiectului „Clean technology innovation programme for SMEs and start-ups in the Republic of Moldova (GCIP Moldova)”

Maib continuă să primească plata pentru serviciile Orange și Moldcell cu 0 lei comision la terminalele de autoservire maib

Maib continuă să primească plata pentru serviciile Orange și Moldcell cu 0 lei comision la terminalele de autoservire maib

FinCombank: Încă un pas spre transformarea digitală și îmbunătățirea experienței clienților noștri

FinCombank: Încă un pas spre transformarea digitală și îmbunătățirea experienței clienților noștri

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
  Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sub lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Ultima oră! Percheziții la domiciliul fostului președinte Igor Dodon
 • 2
  Presa rusă: Fiul lui Jirinovski și-a schimbat numele din Lebedev în Garcia (FOTO)
 • 3
  „Remarci neprietenoase”: MAE din Rusia reacționează tăios în adresa Maiei Sandu, după felicitarea lui Putin de 9 mai
 • 4
  Kremlinul consideră situația cu Dodon o treabă internă a R. Moldova, totuși reprezentanții de la Moscova rămân alarmați
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.