
Guvernul a votat proiectul cu privire la politica bugetar-fiscală pentru anul 2021
Guvernul a votat proiectul cu privire la politica bugetar-fiscală pentru anul 2021. Proiectul de lege vizează politica fiscală și vamală pentru anul 2021. După Ministerul Finanțelor a finalizat procesul de consultare publică și avizare a documentului privind măsurile de politică fiscală și vamală pentru anul 2021, Cabinetul de miniștri a aprobat prevederile acestuia.
・
Potrivit proiectului, companiile de asigurări vor putea deduce provizioane formate pentru acoperirea creanțelor specifice domeniului asigurărilor. De asemenea, a fost aprobată extinderea dreptului la deducere a cheltuielilor achitate de contribuabili sub formă de taxe de aderare și cotizații pentru toate asociațiile de reprezentare a activității de întreprinzător, în mărime de 0,15% din fondul de retribuire a muncii.
Un alt aspect al proiectului ține de neimpozitarea cu impozitul pe venit la cota de 4% (IVAO) a veniturilor din granturi neimpozabile. Totodată, va fi permisă deducerea primelor de asigurări medicale din venitul persoanelor fizice nerezidente obținut din activitatea conform contractului de muncă.
Proiectul mai presupune revizuirea condițiilor de înregistrare a contractelor privind darea în locațiune a proprietății imobiliare de la persoane fizice la persoane fizice, precum și termenul de achitare a obligației. În prezent se achită în avans, iar în urma aprobării proiectului achitarea se va face la data de 25 a lunii.
Sectorul HoReCa va beneficia de o reducerea a cotei TVA de la 15% la 12%, iar contribuția din venitul din vânzări aferente serviciilor de telefonie mobilă începînd cu anul 2022 va fi diminuată de la 2,5% la 1,5%.
Totodată, potrivit premierului, Ion Chicu, politica bugetar-fiscală pentru anul 2021 va susține, în mod prioritar, domeniului medicinei.
Pe lângă proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021, Executivul a aprobat și cele trei proiecte ale bugetelor anuale: bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat și fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală.
Autoritățile au vorbit despre proiectele care urmează să fie incluse în politica bugetar-fiscală pentru anul 2021 încă în luna septembrie. Atunci premierul vorbea despre taxele pentru utilizarea drumurilor naționale, regionale și locale, achitate de către deținătorii de autovehicule și includerea acestora în accizul pentru stabilirea prețului la carburanți. De asemenea, taxa pe valoarea adaugată ar putea fi mai mică pentru fertilizanți, îngrășăminte și alte elemente pentru agricultură.
La scurt timp, Confederația Națională a Sindicatelor din R. Moldova a reacționat susținând că Guvernul ar trebui să majoreze scutirile personale în politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul viitor nu cu 5 ci cu 10%. Sindicaliștii opinau că ar fi bine ca plățile efectuate antreprenor pentru testarea angajaților săi cu COVID-19 să fie impozitate, iar TVA și accizele în vederea protejării producătorilor autohtoni să fie micșorate.
În luna noiembrie, Ministerul Finanțelor a încheiat consultările la acest proiect, unele propuneri fiind excluse, iar altele - incluse.
Printre propunerile excluse se numără taxele pentru utilizarea drumurilor naționale, regionale și locale, achitate de către deținătorii de autovehicule, care ar putea să nu mai fie incluse în accizul pentru stabilirea prețului la carburanți.