Renato Usatîi îndeamnă oamenii să iasă în stradă: „Dodon folosește metodele lui Plahotniuc, dar va avea un final mai trist decât al lui”

Renato Usatîi îndeamnă oamenii să iasă în stradă: „Dodon folosește metodele lui Plahotniuc, dar va avea un final mai trist decât al lui”

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, condamnă proiectul deputaților socialiști prin intermediul căruia cer ca SIS-ul să fie luat din coordonarea Președintelui ales. Usatîi susține că această inițiativă legislativă ar fi o încercare a lui Igor Dodon de a păstra puterea.

„Evenimentele care vor avea loc mâine sunt niște manifestări bolnăvicioase pentru a păstra puterea. Mâine Dodon vrea să scoată SIS de sub conducerea președintelui și de a oferi Parlamentului această instituție, pentru a o putea controla. El folosește metodele lui Plahotniuc. Drumul pe care merge Dodon și tot ce face va avea un final mai trist decât cel al lui Plahotniuc”, a declarat Renato Usatîi.

Liderul Partidului Nostru a adăugat că moldovenii pot riposta acestei intenții ieșind în stradă și insistând asupra alegerii pe care au făcut-o:

„Maia Sandu nici nu a reușit să intre în președinție, ei deja încearcă să fure ceva. Cum pot reacționa cetățenii? Pot protesta. Astăzi protestele sunt singura formulă și singura cale de a obține alegeri anticipate, pentru a-i atrage la răspundere penală pe cei vinovați și pentru a arăta lumii întregi că oamenii vor schimbări și sunt în stare să lupte. Trebuie să fim uniți”.

Vezi și: „Limitarea atribuțiilor președintelui este inacceptabilă” sau cum socialiștii și-au schimbat opinia într-un an

Amintim că, în iunie 2019, majoritatea ACUM-PSRM a decis trecerea Serviciului de Protecție și Pază de Stat (SPPS), din subordinea Guvernului, în cea a președintelui. Respectiv, acesta îi numește și îi eliberează din funcție pe șeful instituției și pe adjunctul acestuia, le conferă grade speciale. De asemenea, decide structura și limita personalului SPPS, modul de stimulare și de aplicare a sancțiunilor. Mai mult, președintele este cel care stabilește acordarea protecției demnitarilor de stat, dar și sediile de lucru, reședințele sau obiectele ce se află sub protecția SPPS.

Tot atunci, s-a decis revenirea Serviciului de Informații și Securitate (SIS) în subordinea parțială a președintelui. Acesta propune Parlamentului numirea și eliberarea din funcție a directorului SIS, acordă prin decret grade speciale șefului instituției și coordonează, în limitele competențelor, activitatea SIS.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.