CSM a avizat negativ proiectul socialiștilor privind statutul limbii ruse: „Au fost comise încălcări grave ale procedurii de legiferare”

CSM a avizat negativ proiectul socialiștilor privind statutul limbii ruse: „Au fost comise încălcări grave ale procedurii de legiferare”

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ proiectul socialiștilor privind funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova. „Au fost comise încălcări grave ale procedurii de legiferare”, a declarat o membră CSM.

„Inițiativa datează din data de 1 decembrie. La data de 3 decembrie, acest proiect a fost supus votului în prima lectură. Menționăm, cu regret, absența consultării publice, absența avizării proiectului de autoritățile care au tangență, lipsa expertizei. Pe 3 decembrie, Cancelaria de Stat a remis în adresa CSM proiectul spre avizare. O astfel de lege nu poate fi inițiată și adoptată fără efectuarea consultărilor publice largi, fără expertizele rigoare. Limba statului constituie element de identitate națională. Nu consider că e posibil să se înainteze pe mai departe pe acest proiect decât cu demararea consultațiilor publice largi”, a declarat raportoarea subiectului, Carolina Ciugureanu-Mihailuță.

„Eu susțin propunerea colegei de a acorda aviz negativ la această inițiativă, din rațiuni de încălcări grave ale procedurii de legiferare și necesitatea discutării publice”, a adăugat Elena Belei.

Iar un alt raportor, Ion Crețu, a menționat că proiectul nu vine cu nicio noutate în domeniul justiției.

Într-un final, membrii CSM au decis, unanim, acordarea unui aviz negativ acestui proiect.

Amintim că, pe 3 decembrie 2020, în lipsa consultărilor publice și a dezbaterilor în sala plenului, deputații PSRM și cei de la Pentru Moldova, platformă din care fac parte fracțiunea Partidului Șor și șapte ex-democrați, au votat, în prima lectură, proiectul privind funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova. Potrivit documentului, în relațiile cu autoritățile de stat, precum și cu întreprinderile și organizațiile situate pe teritoriul țării noastre, limba comunicării verbale și scrise este limba de stat și/sau limba rusă, în calitate de limbă de comunicare interetnică, la alegerea cetățeanului.

La scurt timp, Rusia a salutat aprobarea acestui proiect, menționând că decizia deputaților ar fi una „naturală”.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.