Guvernatorul BNM: „Există riscul că inflația anuală se va diminua până la aproape de nivelul de 0%”

Guvernatorul BNM: „Există riscul că inflația anuală se va diminua până la aproape de nivelul de 0%”

În trimestrul patru al anului curent, rata medie a inflației va înregistra o valoare inferioară celei estimate în ultimul raport. „Există riscul că inflația anuală se va diminua, la sfârșitul anului curent, până la aproape de nivelul de 0%”, a declarat guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu, care a prezentat decizia de politică monetară, aprobată de Comitetul executiv.

Așadar, se menține rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul de 2,65% anual. Se mențin ratele de dobândă la creditele overnight la nivelul de 5,15% anual și la depozitele overnight la nivelul de 0,15% anual.

„Decizia reflectă continuitatea în crearea condițiilor monetare pentru susținerea economiei naționale. Această hotărâre a fost luată pentru a asigura inflația în intervalul de variație de +/- 1,5% de la ținta de 5% pe termen mediu. La fel, s-a ținut cont de evaluarea riscului de abatere a prognozei inflației și periodicitatea propagării impulsurilor de politică monetară adoptate anterior”, a menționat Octavian Armașu.

Guvernatorul BNM a mai spus că informațiile recente au confirmat principalele ipoteze, concluzii și asumări reflectate în ultimul raport asupra inflației din acest an. Totuși, datele statistice publicate după runda de prognoze din octombrie curent indică riscul abaterii în sens descendent a prognozei inflației. Rata anuală a inflației în octombrie a avut în continuare o traiectorie descendentă, cu o magnitudine mai accentuată decât s-a anticipat, și a constituit 1,6%.

Inflația efectivă a înregistrat o abatere de la prognoză în principal deoarece prețurile la produsele alimentare au crescut cu 3,9% în termeni anuali, fiind cu 1,5% inferioară nivelului anticipat. „Cauzele principale sunt deprecierea monedei în Turcia și Ucraina, partenerii principali de la care importăm produse alimentare, precum și cererea agregată redusă”, a menționat oficialul.

Inflația de bază și prețurile reglementate au avut în octombrie nivelul practic identic celor prognozate, iar prețurile la combustibil au înregistrat o evoluție ușor superioară așteptărilor.

„Presiunile dezinflaționiste din partea cererii agregate și a prețurilor de import continuă să persiste. Există riscul că inflația va continua tendința de scădere și în anul viitor. În condițiile crizei pandemice, economia națională este afectată în mod semnificativ de evoluțiile negative din sectorul agricol. Producția agricolă s-a contractat cu 31,3% față de perioada similară a anului precedent”, a declarat Octavian Armașu.

Totodată, în trimestrul trei al anului în curs, rata anuală a transferurilor de mijloace bănești din afara țării către persoanele fizice a consemnat o dinamică pozitivă pronunțată, înregistrând o creștere de 48,1% față de perioada similară a anului precedent.

Guvernatorul BNM a subliniat că instituția va întreprinde măsuri pentru menținerea nivelului suficient de lichiditate a băncilor licențiate, în susținerea unui sistem bancar viabil și stabil.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.