Înalta Curte: Discursurile instigatoare la ură au lăsat o amprentă negativă asupra campaniei. Parlamentul, îndemnat să modifice legislația

Înalta Curte: Discursurile instigatoare la ură au lăsat o amprentă negativă asupra campaniei. Parlamentul, îndemnat să modifice legislația

Odată cu validarea rezultatelor alegerilor prezidențiale, Curtea Constituțională a emis o adresă Parlamentului. Mai exact, a subliniat că legislația națională privind comportamentul instigator la ură trebuie îmbunătățită, prin instituirea unor mecanisme de control și de sancționare promptă.

„Curtea a luat act de concluziile observatorilor naționali și internaționali privind discursurile urii și instigările la discriminare, precum și mesajele și declarațiile intolerante dintre candidați, fapte care au lăsat o amprentă vizibil negativă asupra campaniei electorale. Ea a subliniat că orice comportament instigator la ură este contrar prevederilor Constituției și că legislația națională în materie trebuie îmbunătățită prin instituirea unor mecanisme de control și de sancționare promptă. Curtea a emis, în acest sens, o adresă Parlamentului”, a declarat președinta Înaltei Curți, Domnica Manole, în cadrul unui briefing de presă.

Menționăm că, în cadrul rapoartelor de monitorizare a scrutinului prezidențial, observatorii Promo-LEX au semnalat cazurile de discurs de ură și instigare la discriminare, menționând că acestea au afectat și campania electorală din turul doi de scrutin: Din totalul celor 51 de cazuri raportate, în șapte cazuri autorul acestui tip de discurs a fost candidatul independent, susținut de PSRM, Igor Dodon. Totodată, au fost raportate cel puțin 34 de cazuri în care politicieni, jurnaliști, lideri de opinie sau susținători au utilizat mesaje de ură și instigare la violență împotriva candidatei PAS, Maia Sandu, și a candidatului independent, Igor Dodon.

Încă în februarie 2020, asociația Promo-LEX a lansat un apel public adresat Parlamentului, prin care a cerut modificarea legislației, astfel încât cei care instigă la ură să fie sancționați. Doar în anul 2019, în urma monitorizării Promo-LEX, au fost identificate 835 de cazuri de discurs de ură și de instigare la discriminare.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.