În ce donatori internaționali au încredere moldovenii. Expert: Lipsește o comunicare clară privind conținutul programelor financiare (SONDAJ)

În ce donatori internaționali au încredere moldovenii. Expert: Lipsește o comunicare clară privind conținutul programelor financiare (SONDAJ)

Ucrainenii au cea mai mare încredere în toți donatorii internaționali importanți, acordând cel mai mare nivel de încredere Uniunii Europene (74%). La fel și moldovenii: 59% au spus că au încredere în UE. Agențiile ONU se bucură de cea mai mare încredere a azerilor, bielorușilor și a uzbecilor: UNICEF (35%, 39% și, respectiv, 51%) și PNUD (44%, 42% și 39% dintre respondenții din țările menționate). Banca Mondială este, de asemenea, cel mai de încredere donator al uzbecilor (51%) și al bielorușilor (53%). Respondenții din Georgia au cea mai mare încredere în UE (59%), PNUD (53%) și USAID (51%). Asta arată datele unui sondaj în cadrul căruia au fost analizate preferințele cetățenilor din șase țări CSI.

În Ucraina (64%) și Georgia (45%), Fondul Monetar Internațional (FMI) este perceput ca principalul donator. În Azerbaidjan (51%) și Uzbekistan (65%), respondenții consideră că Banca Mondială investește cel mai frecvent în țara lor și oferă sprijin pentru granturi. În Belarus - BERD (48%), în timp ce în Republica Moldova și Georgia - UE (54% și 44%), conform opiniei respondenților.

...

Respondenții din toate țările, cu excepția Azerbaidjanului și a Republicii Moldova, consideră, de asemenea, că investițiile în sectorul energetic sunt cele mai de succes. În Azerbaidjan, investițiile în sectoarele petrolului și a gazelor sunt percepute ca fiind cele mai de succes cu 93%, în timp ce 70% dintre respondenții din Republica Moldova susțin că investițiile în industria farmaceutică sunt de succes. Alte investiții de impact au fost făcute în domeniul ecologiei în Georgia (39%), în domeniul educației în Republica Moldova (52%), produse farmaceutice în Uzbekistan (41%), asistență medicală în Ucraina (25%) și fabricarea de mașini în Belarus (39%).

Ucrainenii arată cel mai des înțelegerea faptului că donatorii occidentali promovează reforme utile în țara lor - 44% consideră că acesta este principalul beneficiu al investițiilor. Bielorușii și moldovenii au cea mai mică percepție pozitivă asupra donatorilor occidentali, în comparație cu alte țări - 12% și, respectiv, 14% au declarat că țările lor nu au niciun beneficiu din investiții, credite și sprijin acordat de organizațiile internaționale.

FMI este perceput ca principal donator în Ucraina (64%). Banca Mondială preia conducerea în Azerbaidjan (51%) și Uzbekistan (65%). Respondenții din Belarus consideră că BERD investește cel mai des în țara lor (48%), în timp ce moldovenii (54%) consideră Uniunea Europeană ca principal donator. În Georgia, respondenții consideră FMI și donatorii majori ai UE în proporții aproape egale (45%, respectiv 44%).

Lipsa de comunicare

Cetățenilor din toate țările le lipsește o comunicare clară cu privire la conținutul programelor financiare ale donatorilor internaționali, în timp ce ucrainenii sunt publicul cel mai informat - 34% susțin că programele financiare sunt comunicate clar. Cetățenii din Belarus (77%), Moldova (77%) și Uzbekistan (78%) simt în cea mai mare parte lipsa de comunicare.

Ucrainenii (60%), azerbaidjanii (53%) și moldovenii (60%) folosesc cel mai adesea site-urile media pentru a primi știri despre ceea ce se întâmplă în țară și în străinătate, în timp ce bielorușii (50%), georgienii (50%) și uzbecii (48%) aleg rețelele sociale drept sursă principală de informare.

„Sondajul a arătat că cetățenilor din toate cele șase țări le lipsește o comunicare clară despre conținutul programelor financiare ale donatorilor internaționali. Cu toate acestea, ucrainenii sunt relativ cel mai informat public. Mai mult, oamenii din Ucraina demonstrează un nivel foarte bun de încredere pentru donatorii internaționali, iar acest indicator este mult mai mare în comparație cu celelalte țări din regiune. Acest lucru, înseamnă că în cazul ucrainenilor, poate aduce modele de lucru eficiente partenerilor noștri internaționali, iar experiența noastră de lucru comun cu donatorii din Ucraina poate fi perspicace pentru organizațiile internaționale din țări precum Belarus, Republica Moldova, Georgia, Azerbaidjan și Uzbekistan”, a notat directoarea adjunctă a agenției de cercetări Info Sapiens, Inna Volosevych.

Cercetarea prezintă un sondaj integrativ al punctelor de vedere sociale și economice ale clasei mijlocii și mijlocii superioare din șase țări: Ucraina, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Uzbekistan. În fiecare țară, au avut loc 200 de interviuri cu cetățeni urbani, cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani. Studiul a fost realizat de companiile Noblet Media și Info Sapiens, cu susținerea mai multor instituții internaționale.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.