„PSRM a pledat mereu pentru dizolvarea acestui Parlament și organizarea alegerilor anticipate, pentru a scăpa Legislativul de ultimele elemente ale regimului oligarhic. Cu toate acestea, toate procedurile trebuie să fie perfect legale, iar încercările de a trișa norma Constituțională, la care încearcă să recurgă președintele țării și deputații ei din PAS, doar duce la discreditarea și mai mare a instituțiilor statului. Soluția oferita de Hotărârea Curții Constituționale nr.31 din 10 noiembrie 1997, privind depunerea mandatului de către fiecare deputat și supleanți, este una desuetă în contextul actualului Parlament ales prin sistemul mixt, unde jumătate din deputați sunt aleși în circumscripții uninominale. Drept concluzie, reiterăm, că așa numita “autodizolvare” a Parlamentului constituie o încălcare a normei constituționale și va fi tratată de către noi corespunzător”, a scris Corneliu Furculiță pe pagina sa de Facebook.
Corneliu Furculiță a ținut să precizeze că în Republica Moldova, dizolvarea Parlamentului este reglementată expres de Constituție, și mai exact la art. 85, care prevede două temeiuri exhaustive – imposibilitatea formării Guvernului sau blocarea procedurii de adoptare a legilor timp de trei luni.
„În ceea ce privește sesizarea depusă de unii deputați, – în exercitarea jurisdicției constituționale, Curtea Constituțională, interpretează Constituția (art. 135 alin. (1) lit. b) din Constituție). Astfel, pentru a fi admisă o sesizare privind interpretarea Constituției, această normă, în mod logic și firesc, urmează să fie inserată în textul legii supreme, fie expres, fie, cel puțin, ca și concept. Însă, în Constituție, pentru situația de facto creată, – nu există astfel de prevedere nici la nivel conceptual”, a mai scris Furculiță.
Amintim că, la 31 decembrie Partidul Acțiune și Solidaritate a sesizat Curtea Constituțională în privința unei noi modalități de dizolvare a Parlamentului. Conform sesizării publicate de către deputatul Mihai Popșoi, PAS vrea să afle dacă forul suprem poate fi dizolvat în cazul în care această inițiativă este susținută de 2/3 din deputați (67-68 voturi sau majoritatea constituțională – nota red.).
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.