S-au contrazis pe Facebook, până au ajuns să-și ceară scuze de la persoanele ce suferă de autism. Este vorba de ping-pongul de declarații dintre socialistul Vasile Bolea și deputatul PAS Sergiu Litvinenco, exprimate pe marginea unei sesizări depuse la Curtea Constituționale. Cum a început conflictul declarativ și unde s-a ajuns, vedeți mai jos.
Totul a pornit de la o sesizare depusă de PAS la Curtea Constituțională, pe 31 decembrie 2020. Mai exact, deputații vor să știe dacă Parlamentul se poate autodizolva, astfel încât să fie organizate alegeri anticipate.
La scurt timp, Sergiu Litvinenco a prezentat urmăritorilor săi de pe Facebook argumentele ce stau la baza acestei sesizări, precum că dizolvarea Parlamentului prin decizia deputaților nu este interzisă de Constituție și că o majoritate calificată de două treimi este o garanție a consensului larg în chestiunea dizolvării Legislativului.
Peste două zile, deputatul PSRM Vasile Bolea a comentat subiectul pe rețele, explicând „de ce autodizolvarea Parlamentului este invenția unui autist băgată pe gât”. Mai exact, a insistat pe faptul că dizolvarea Parlamentului este un drept exclusiv al președintelui, prevăzut de Constituție. „Procedura de autodizolvare nu este prevăzută de Constituție. În asemenea condiții, cineva trebuie să inventeze și să descrie procedura de autodizolvare”, a adăugat socialistul.
Comentariul nu a trecut neobservat de Sergiu Litvinenco: „Există, după mine, niște limite care nu pot și nu ar trebui sa fie depășite niciodată. Mă uit la declarația colegului din Parlament Vasile Bolea și nu îmi vine să cred în ceea ce văd. Chiar un alt calificativ nu putea fi găsit? Nu putea să spună altfel? Într-o societate unde copiii care sunt diagnosticați cu autism nu au practic niciun ajutor sau susținere de la stat. […] Nu-mi dau seama când s-a ajuns chiar la așa nivel, încât să folosim cuvântul „autist” în calitate de ofensă”.

Se pare că postarea de mai sus a ajuns și în vizorul lui Vasile Bolea, care a ajuns, într-un final, să-și ceară scuze de la persoanele care suferă de autism.
Astfel, și-a reformulat ideea expusă anterior: „Cei care s-au adresat la Curtea Constituțională pentru a întreba dacă se poate autodizolva Parlamentul încearcă să reinventeze Constituția țării și să bage pe gât idei neconstituționale”.

Potrivit Constituției, președintele țării, după consultarea fracțiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul, fie în cazul imposibilității formării Guvernului, fie dacă timp de trei luni nu au fost votate legi.
Totodată, legea supremă mai spune că Parlamentul poate fi dizolvat, dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură.
Circumstanțele care justifică dizolvarea Legislativului sunt constatate de Curtea Constituțională.
Vezi și aceste știri

Deputat PSRM, despre o sesizare PAS la CC: Așa numita „autodizolvare” a Parlamentului constituie o încălcare a normei constituționale și va fi tratată de noi corespunzător

PAS a sesizat CC: Autodizolvarea Parlamentului nu e interzisă de Constituție

„În scurt timp voi veni cu propunerea.” Maia Sandu, după consultările cu fracțiunile parlamentare (VIDEO)
Advertoriale

Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)
