Scandalul Bolea vs Litvinenco sau cum a ajuns socialistul să-și ceară scuze de la persoanele care suferă de autism

Scandalul Bolea vs Litvinenco sau cum a ajuns socialistul să-și ceară scuze de la persoanele care suferă de autism

S-au contrazis pe Facebook, până au ajuns să-și ceară scuze de la persoanele ce suferă de autism. Este vorba de ping-pongul de declarații dintre socialistul Vasile Bolea și deputatul PAS Sergiu Litvinenco, exprimate pe marginea unei sesizări depuse la Curtea Constituționale. Cum a început conflictul declarativ și unde s-a ajuns, vedeți mai jos.

Totul a pornit de la o sesizare depusă de PAS la Curtea Constituțională, pe 31 decembrie 2020. Mai exact, deputații vor să știe dacă Parlamentul se poate autodizolva, astfel încât să fie organizate alegeri anticipate.

La scurt timp, Sergiu Litvinenco a prezentat urmăritorilor săi de pe Facebook argumentele ce stau la baza acestei sesizări, precum că dizolvarea Parlamentului prin decizia deputaților nu este interzisă de Constituție și că o majoritate calificată de două treimi este o garanție a consensului larg în chestiunea dizolvării Legislativului.

Publicitate

Peste două zile, deputatul PSRM Vasile Bolea a comentat subiectul pe rețele, explicând „de ce autodizolvarea Parlamentului este invenția unui autist băgată pe gât”. Mai exact, a insistat pe faptul că dizolvarea Parlamentului este un drept exclusiv al președintelui, prevăzut de Constituție. „Procedura de autodizolvare nu este prevăzută de Constituție. În asemenea condiții, cineva trebuie să inventeze și să descrie procedura de autodizolvare”, a adăugat socialistul.

...

Se pare că postarea de mai sus a ajuns și în vizorul lui Vasile Bolea, care a ajuns, într-un final, să-și ceară scuze de la persoanele care suferă de autism.

...

Potrivit Constituției, președintele țării, după consultarea fracțiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul, fie în cazul imposibilității formării Guvernului, fie dacă timp de trei luni nu au fost votate legi.

Totodată, legea supremă mai spune că Parlamentul poate fi dizolvat, dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură.

Circumstanțele care justifică dizolvarea Legislativului sunt constatate de Curtea Constituțională.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal