Unul dintre profesorii turci expulzați de pe teritoriul R. Moldova în toamna anului 2018 va primi statut de refugiat din partea Biroului Migrație și Azil. Decizia aparține judecătorilor de la Curtea de Apel Chișinău și a fost dictată în dosarul lui Çelebi Müjdat care a deținut funcția de director financiar al companiei care gestiona liceele „Orizont” din R. Moldova. Pe rol mai sunt trei dosare, două dintre care se referă la contestarea deciziilor prin care BMA a refuzat acordarea statutului de refugiat pentru Feridon Tufekci și Riza Dogan, iar al treilea dosar vizează contestarea deciziei privind declararea drept persoană indezirabilă și îndepărtarea sub escortă a lui Huseyin Bayraktar.
Nicolae Frumosu, unul dintre avocații care au reprezentat la CtEDO interesele cetățenilor turci și care în prezent reprezintă interesele acestora în litigiile din instanțele naționale, a spus pentru Ziarul de Gardă că judecătorii Curții de Apel au decis obligarea Biroului Migrație și Azil să acorde statut de refugiat unuia dintre profesorii turci expulzați de pe teritoriul R. Moldova în toamna anului 2018. Decizia a fost dictată la 9 decembrie 2020, iar acum părțile au intrat în posesia deciziei motivate.
„Două litigii au fost încetate în 2018-2019, când nu exista nici hotărârea CtEDO, pe motive formale cum că reclamații nu au acordat împuterniciri avocaților. Pe rol sunt celelalte dosare, iar pe unul avem această hotărâre definitivă care obligă Biroul Migrație și Azil să acorde statut de refugiat solicitantului. Este vorba de dosarul lui Çelebi Müjdat”, a spus avocatul pentru ZdG.
Prin decizia dictată de Curtea de Apel, Çelebi a fost recunoscut drept persoană care nu prezintă o amenințare la adresa securității naționale a R. Moldova. Astfel, CA a considerat să îi acorde statut de refugiat.
Decizia este definitivă și executorie.
Cât privește celelalte dosare aflate pe rol, avocatul își exprimă speranța că magistrații Curții de Apel „vor menține o jurisprudență constantă”.
În septembrie 2018, șapte cetățeni străini, profesori și administratori ai rețelei de licee „Orizont”, au fost declarați indezirabili și expulzați de pe teritoriul Republicii Moldova.
În vara lui 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a emis o hotărâre pe acest caz. Mai exact, a decis că s-a încălcat dreptul profesorilor la libertate și la siguranță, dar și dreptul la viața privată. Prin decizia CtEDO, statul a fost obligat să achite fiecăruia dintre cei cinci aplicanți care s-au adresat Curții câre 25 de mii de euro. Botnari a mai achitat 380.000 de lei pentru avionul cu care au fost transportați profesorii.
Vezi și aceste știri

O judecătoare care examinează dosarul Șor la Curtea de Apel Cahul vrea să-și dea demisia. CSM a amânat examinarea cererii

Curtea de Apel a anulat hotărârea CSM, prin care s-a permis tragerea la răspundere penală a lui Ion Druță

CSJ n-a fost de acord să strămute examinarea cauzei penale a lui Șor de la Curtea de Apel Cahul la altă instanță
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile maib, într-o nouă interpretare – prezentate întregii echipe
