Litvinenco, despre metodele de dizolvare a Legislativului: Dacă se înaintează un candidat la funcția de premier, riscăm să fie votat. Ce propune

Litvinenco, despre metodele de dizolvare a Legislativului: Dacă se înaintează un candidat la funcția de premier, riscăm să fie votat. Ce propune

Un posibil candidat înaintat de președinta Maia Sandu pentru funcția de premier ar putea fi votat în Parlament. Iar într-un astfel de scenariu, șansele de declanșare a alegerilor parlamentare anticipate cad. De această părere este deputatul PAS Sergiu Litvinenco. Deputatul a spus la emisiunea „Cutia Neagră” la TV8 că, două modalități de declanșare a scrutinului deja sunt aplicate. Iată care sunt acestea și ce răspunde socialistul Andrian Lebedinschi.

„Dacă noi vorbim despre învestirea unui Guvern și fiind riscul că unele forțe politice ar putea totuși să voteze un Guvern, lucrul acesta de facto anulează alegerile anticipate. În așa condiții, acest Parlament va funcționa până în 2023. Lucru care este inadmisibil.

Nu putem să mergem împotriva opțiunilor oamenilor expuse la scrutin. Dacă am investi un Guvern asta ar însemna încălcarea promisiunii date oamenilor”, a spus deputatul PAS.

De altă parte, Litvinenco susține că două metode legale prin care ar putea fi dizolvat actualul Legislativ deja sunt puse în aplicare.

„Una dintre modalități este ca Parlamentul să nu aprobe legi timp de trei luni, începând cu 16 decembrie. A doua modalitate este lipsa unui Guvern plenipotențiar. Astfel, de pe 23 decembrie până la 23 martie, dacă nu se reușeste investire unui nou Guvern, începând cu 24 martie Parlamentul poate fi dizolvat urmare a unei sesizări la Curtea Constituțională. Deci două din trei modalități legale sunt în curs de realizare”, a punctat deputatul PAS.

Cu cele două modalități enunțate de Sergiu Litvineco, însă, nu este de acord deputatul PSRM Andrian Lebedinschi.„ Eu îmi doresc ca țara să fie condusă de un Guvern plenipotențiar în care să avem încredere. Totul depinde cine va fi premierul și membrii Guvernului. Să vedem candidatura ca țara să fie gestionată”, a spus Lebedinschi. Socialistul nu este de acord nici cu metoda prin care Legislativul se dizolvă dacă nu aprobă legi timp de trei luni.

„Metoda prin care parlamentarii să nu vină la serviciu - în așa caz ei nu trebuie să mai candideze pentru că nu-și mai fac misiunea. Am fost aleși pentru mandat de patru ani, alții sunt aleși pe circumscripții. Cum să fie trădați acei oameni? Dorim anticipate, dar în norma legală”, a răspuns socialistul.

Amintim că, la 23 decembrie, premierul Ion Chicu, a anunțat că demisionează. O zi mai târziu, Chicu a anunțat că după 31 decembrie la funcție vor renunța și trei miniștri. Însă, președinta Maia Sandu nu a acceptat să emită decretul privind actul de demisie a ministrului Finanțelor, Sergiu Pușcuța, ministrei Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, și ministrului Economiei, Anatol Usatîi.

Conducerea Guvernului interimar a fost preluată de Aureliu Ciocoi numit premier interimar, după ce Cabinetul Chicu și-a încheiat activitatea.

Precizăm că, pe 28 decembrie, la scurt timp de la învestirea sa în funcția de președinte, Maia Sandu a inițiat consultări cu forțele politice și a discutat cu toate fracțiunile parlamentare privind organizarea alegerilor parlamentare anticipate.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.