
CC a decis: Parlamentul nu se poate autodizolva
Curtea Constituțională a analizat sesizarea depusă de deputații din fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate prin intermediul căreia solicită ca magistrații să se expună pe marginea posibilității autodizolvării Parlamentului. Președinta CC, Domnica Manole a explicat că sesisarea deputaților este inadmisibilă în condițiile în care Constituția stipulează clar în ce situații Legislativul se poate autodizolva.
・
„Parlamentul are posibilitatea de a se autodizolva prin adoptarea unei hotărâri cu 2/3 din voturii ale deputaților. Curtea are o hotărâre anterioare din noiembrie 1997, care conține un răspuns pentru această sesizare. Dispozitivul ei prevede că dizolvarea Parlamentului înainte de expirarea termenului de 4 ani este posibilă numai în condițiile în care există o imposibilitate de formare a Guvernului și blocarea procedurii de adoptare a legilor timp de trei luni”, a declarat Domnica Manole.
AGORA precizează că în luna decembrie 2020, deputații din fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate au depus o sesizare la Curtea Constituțională în care solicită ca magistrații să se expună pe marginea posibilității autodizolvării Parlamentului. Potrivit autorilor, Constituția nu interzice o astfel de posibilitate, iar aceasta ar fi cea mai rapidă cale pentru organizarea alegerilor anticipate.
Fostul prim-ministru, Ion Chicu spunea atunci că o astfel de procedură nu este prevăzută de Constituție. „Parlamentul nu se poate autodizolva”, a declarat Chicu.
De cealaltă parte, președinta Maia Sandu a declarat că și acest scenariu trebuie luat în calcul.
După anunțul de demisie a Guvernului Chiciu, luni, 28 decembrie, șefa statului a avut consultări cu toate fracțiunile parlamentare. În cadrul discuțiilor s-a constatat că nu există o majoritate parlamentară formalizată și doar fracțiunea Partidului Șor a declarat că este gata să-și asume guvernarea, având identificat și un potențial candidat la funcția de prim-ministru, fără a spune cine este acesta.