Exporturi și remiteri mai puține
În primele două luni ale trimestrului I, exporturile și importurile au scăzut faţă de perioada corespunzătoare a anului precedent cu 12,7 și respectiv, 22%, iar producţia industrială a sporit cu 6,5%. Din perspectiva cererii de consum, în perioada ianuarie-februarie 2015, ritmul anual de creştere a salariului mediu real pe economie a constituit 7,4%, fiind cu 1,5% inferior celui din trimestrul IV, 2014.
Transferurile de mijloace băneşti în favoarea persoanelor fizice prin băncile din Republica Moldova s-au redus în ianuarie-martie 2015 cu 24,1% și în luna martie cu 26% comparativ cu perioadele similare ale anului 2014.
La finele trimestrului I, 2015 soldul creditelor acordate economiei a înregistrat o diminuare de 3,7% faţă de sfârşitul trimestrului I, 2014, iar cel al depozitelor s-a majorat cu 8%.
Deprecierea leului și situația din regiune - de vină
Deprecierea monedei naționale de la începutul anului curent accentuează presiunile inflaționiste, care în perioadele următoare, prin prețurile bunurilor importate și prin tarifele la serviciile reglementate, iar ulterior, prin efectele de runda a doua, determină IPC să părăsească temporar limita superioară a intervalului de variație de ± 1.5% de la ținta inflației de 5%, explică Banca Națională.
Potrivit băncii centrale, activitatea economică slabă din țările zonei euro și recesiunea din Federația Rusă - principalii parteneri comerciali externi ai Republicii Moldova, induc riscuri de diminuare a veniturilor valutare ale populației și ale exportatorilor autohtoni pe termen scurt, prin intermediul canalului comerțului extern și al remiterilor populației. Acest fapt poate influența dinamica ratei de schimb a monedei naționale față de valutele străine și, ulterior, evoluția inflației. Escaladarea tensiunii geopolitice din regiune ar putea determina presiuni inflaționiste suplimentare
Economia se contractează
În următoarele opt trimestre deviaţia PIB va fi negativă, mai anunță banca centrală. Evoluţia economiei naţionale sub nivelul său potenţial denotă o cerere internă slabă, ceea ce va reduce din presiunile inflaţioniste viitoare.
Noua rundă de prognoză plasează rata inflaţiei medie anuală pentru anii 2015 şi 2016 la nivelul de 8,1% și, respectiv, 6,4%. BNM a majorat prognoza inflaţiei medii anuale pentru anii 2015 şi 2016 cu 2,3% şi, respectiv, 0,3% faţă de prognoza precedentă publicată în luna februarie 2015.
Potrivit BNM, se conturează riscul de depăşire temporară a inflaţiei peste limita de sus a intervalului de variaţie de ± 1.5 puncte procentuale de la ţinta de 5% în trimestrele II, 2015 - I, 2016 ca urmare a deprecierii înregistrate a monedei naţionale şi posibilei majorări a tarifelor la serviciile reglementate.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.