O comisie de anchetă va analiza dezastrul de la Calea Ferată. „În foarte multe instituții se fură ca din codru, dar nicăieri așa ca la CFM”

O comisie de anchetă va analiza dezastrul de la Calea Ferată. „În foarte multe instituții se fură ca din codru, dar nicăieri așa ca la CFM”

O comisie de anchetă, instituită de Parlament, va analiza dezastrul economic de la întreprinderea Calea Ferată a Moldovei. Până a lua această decizie, deputații s-au contrazis și acuzat.

„Asta e bătaie de joc”

Publicitate

Autor:

„Fiecare afirmă că luptăm împotriva corupției. Trebuie să găsim rădăcinile acestei corupții, ce a dus la practic nimicirea acestui obiect strategic al țării noastre. Este vorba de o datorie creditată de 459 de milioane de lei. Averea întreprinderii e de două miliarde de lei. O parte din avere se află în stânga Nistrului”, a declarat autorul inițiativei, socialistul Oleg Lipskii.

„Se dă o problemă simplă – oamenii nu au primit salariile de patru luni. Ce facem noi – încă o comisie de anchetă. Asta e bătaie de joc. Eu nu spun că nu trebuie comisia, dar asta nu rezolvă problemele oamenilor. În campanie au fost știri la tot holdingul că se majorează salariile, trec alegerile – cresc restanțele. De ce criza lovește fix după alegeri, când nu a reușit să mintă oamenii domnul care a pierdut”, a intervenit deputatul PAS Dumitru Alaiba.

„Problema o împărțim în două. Prima e de moment, legată de salarii, trenuri de pasageri, dar trebuie să ne clarificăm cine e vinovat că acest obiect strategic a fost adus să stea pe burtă. Cine e contra acestei anchete nu vrea să știe adevărul”, i-a răspuns socialistul.

Iar președintele fracțiunii parlamentare a Partidului Platforma DA, Alexandru Slusari, a menționat: „Noi vom participa în această comisie pentru a nu fi această încercarea de a sustrage atenția publicului de la probleme actuale. Comisia nu poate substitui ancheta penală, nu are capacități să facă audit la Calea Ferată. Care e scopul final, rolul comisiei sub aspect juridic?”.

Răspunsul lui Oleg Lipskii a venit neîntârziat: „Este un obiect strategic pe care putem să-l pierdem. Trebuie să înțelegem ce s-a întâmpla atunci, ce se întâmplă acum și să propunem modificări în legislație, ca să punem capăt nimicirii acestui obiect strategic”.

„Avem mai multe comisii decât parlamentari”

Autor:

„Problemele cu care azi se confruntă angajații acestei instituții ne fac să nu stăm deoparte. Poate o astfel de comisie e binevenită. Propunerea mea e să extindem termenul acestei verificări și să ne punem termen de referință 2005-2020. Primele cauze care au dus la formarea acestui deficit este sarcina de a achita acel miliard de lei pentru construcția segmentului Cahul-Giurgiulești și necesitatea de a acoperi aceste costuri din surse proprii. Nici măcar nu a fost dusă la capăt construcția acelui segment”, a declarat Vladimir Cebotari, de la Pro Moldova.

„Putem încă pentru 30 de ani în urmă să facem asta. Această întreprindere plătea dividende statului până în 2009. Din 2010, a început să aibă pierderi. Consecințele o să se vadă. Noi nu putem până la infinit. Avem un termen limitat al lucrului acestei comisii”, i-a răspuns deputatul PSRM.

„Am impresia că avem mai multe comisii decât parlamentari. Poate facem un audit al acestor comisii”, a propus Sergiu Litvinenco, de la PAS.

„Imperiul Rus a făcut această cale ferată în câteva zile”

Autor:

„Imperiul Rus a făcut această cale ferată în câteva zile, iar noi o distrugem timp de 30 de ani. Poate dacă e posibil să dăm cât mai repede oamenilor aceștia salarii dintr-un fond al Guvernului. Guvernarea care a venit este iresponsabilă. Nu văd inițiative din partea lor să dea bani oamenilor”, a intervenit socialistul Nicolae Pascaru.

Iar deputatul PAS Mihail Popșoi a spus: „În foarte multe instituții de stat se fură ca din codru, dar probabil că nicăieri nu se fură așa ca la CFM. După schimbarea Guvernului de anul trecut, printre primele numiri au fost la CFM, director fiind un apropiat al lui Dodon. Aceasta a fost instrucțiunea pentru noul director, ca să fie privatizată întreprinderea la bani mărunți?”.

„Dacă cineva nu ține minte, al cui era ministrul când locomotive întregi erau duse la metal uzat? Dl Dodon nu avea nicio legătură cu acei miniștri. Când vreți să arătați că cineva e prost, trebuie să munciți câțiva ani. Dl Lipskii este de zece ori mai bine pregătit, inițiativa este foarte bună”, a comentat socialistul Vlad Batrîncea.

Nouă membri vor face parte din „Comisia de anchetă privind analiza situației economico-financiare de la Î.S. „Calea Ferată din Moldova” și rezultatul activității ramurii de transport feroviar pentru perioada 2010-2020”. Președinte va fi socialistul Oleg Lipskii. Comisia are la dispoziție 60 de zile pentru a veni cu un raport.

Menționăm că datoriile întreprinderii Calea Ferată a Moldovei se ridică la 459 de milioane de lei, dintre care 69 de milioane de lei reprezintă datorii salariale.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal