„Am atras atenția asupra declarațiilor publice în curs ale reprezentanților Uniunii Europene și ale statelor membre din R. Moldova cu privire la procesele politice interne dificile din această țară.
Zilele trecute, șeful delegației UE la Chișinău Peter Michalko, a criticat ca fiind „lipsită de încredere” activitatea Consiliul Audiovizualului și a recomandat „crearea unui mecanism legislativ care să protejeze Moldova de dezinformarea care vine din exterior”. De asemenea, Michalko a descris legile adoptate în decembrie 2020 drept „contradictorii și, în multe privințe, aruncă țara înapoi în ceea ce privește reformele și îndeplinirea obligațiilor față de partenerii externi”. Din păcate, astfel de declarații ale șefului delegației UE în Moldova, care sunt o imixtiune în treburile interne ale Moldovei devin o practică obișnuită pentru el”, notează MAE din Federația Rusă într-o reacție la 26 februarie.
Partea rusă mai amintește că în declarațiile sale, Peter Michalko a fost susținut de ambasadorii statelor membre UE acreditați la Chișinău .
În declarația menționată anterior, ambasadorii statelor membre UE au acordat o atenție specială „compatibilității legislației și practicii interne cu obligațiile internaționale ale R. Moldova, inclusiv față de UE”. Sperăm că colegii noștri europeni își vor aminti că Moldova, pe lângă Acordul de asociere cu UE, are obligații internaționale în cadrul structurilor de integrare euroasiatică, fiind stat membru al CSI și având statut de observator al Uniunii Economice Eurasiatice. Facem apel la oficialii Uniunii Europene și ai statelor sale membre să arate norme elementare de etică diplomatică și să se abțină de la o intervenție deschisă în afacerile interne”, notează Ministerul de Externe al Federației Ruse.
AGORA amintește că la 18 februarie, ambasadorul UE în R. Moldova, Peter Michalko, a declarat că „este îngrijorător când persoane care au luat parte la frauda bancară sunt implicate în negocieri privind formarea Guvernului”.
Reacția a trezit nemulțumiri în rândurile membrilor majorității parlamentare formalizate, care au înaintat-o pe Mariana Durleșteanu pentru funcția de premier.
„Am decis singuri, punând pe prim-plan interesele Moldovei și ale cetățenilor. Anume aceasta nu-i place lui Michalko. El vrea ca deciziile suverane ale țării să fie luate în biroul lui. Iată de ce Michalko scuipă pe prezumția nevinovăției și atacă Partidul Șor. El înțelege că nu vom acționa în interesele unui administrator autoproclamat din afară, ci exclusiv în interesele cetățenilor”, a declarat Ilan Șor într-o postare pe Facebook.
Și PSRM, printr-un comunicat de presă, i-a îndemnat pe ambasadorul UE la Chișinău și pe toți reprezentanții corpului diplomatic acreditat în țara noastră să respecte independența și suveranitatea Republicii Moldova.
La 25 februarie, în susținerea lui Michalko, cu o declarație comună, au venit ambasadorii Uniunii Europene și ai statelor membre ale UE acreditați la Chișinău. Ei au respins recentele atacuri publice în adresa șefului Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, și a altor ambasadori, „formulate de Partidul Socialiștilor și de deputatul fugar Ilan Șor”.
Iar la 26 februarie zeci de asociații, alianțe și centre, care fac parte din Platforma Națională a Societății Civile din Parteneriatul Estic, au semnat o declarație prin intermediul căreia își exprimă solidaritatea cu ambasadorul UE, Peter Michalko. Semnatarii cer partidelor să renunțe la „transformarea diplomaților europeni în ținte politice”, concentrându-se în schimb pe „găsirea unor soluții democratice pentru rezolvarea crizei politice, în conformitate cu interesul cetățenilor”.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.