Curtea Constituțională examinează sesizarea Maiei Sandu cu privire la atribuțiile guvernului demisionar (LIVE)

Curtea Constituțională examinează sesizarea Maiei Sandu cu privire la atribuțiile guvernului demisionar (LIVE)

Magistrații Curții Constituționale s-au întrunit în ședință pentru a examina sesizarea depusă de președinta Maia Sandu. Șefa statului a solicitat controlul constituționalității unui șir de legi cu privire la Guvern. Înaltă Curtea ar urma să se expună asupra legalității remanierii cadrelor de către un guvern demisionar, precum și asupra dreptului acestuia de a semna tratate internaționale. 

UPDATE: 14:04 Înalta Curte a declarat neconstituționale articolele care îi interzic Guvernului, a cărui mandat a încetat, să numească sau să propună pentru numire și să elibereze persoane în funcție de demnitate publică, altele decât miniștri sau funcționari publici.

UPDATE 11:20 Judecătorii Curții s-au retras pentru deliberări, pronunțarea hotărârii va avea loc la ora 13:30.

Publicitate

UPDATE 11:09 „Parlamentul Republicii Moldova consideră că pretinsele invocări de neconstituționalitate, expuse în sesizare, nu pot fi reținute și urmează a fi respinse ca nefondate” a declarat reprezentantul Parlamentului la Curtea Constituțională, Radu Radu.

UPDATE 10:42 „În contextul actual, consider că procedurile care au fost inițiate înainte ca Guvernul să plece în demisie trebuie finalizate, or altfel se încalcă prevederile legii cu privire la statutul funcționarului public, respectiv, neasigurându-se o continuitate”, a declarat consiliera prezidențială Olesea Stamate.

UPDATE 10:27 „Considerăm că soluția care se întrevede este aceea că, în litera și în spiritul Legii Supreme a țării noastre, un guvern demisionar, dar și exponenții acestuia trebuie să poată face remanieri de cadre, în măsura în care acestea sunt de natură să conducă la realizarea obligațiilor constituționale aferente administrării treburilor publice”, a declarat consiliera prezidențială Olesea Stamate.

„Expunerea Curții Constituționale pe aceste spețe va clarifica situația actuală în care s-a pomenit țara după acțiunile iresponsabile ale unor deputați în Parlament, ale fostului președinte și ale fostului premier în încercarea de destabilizare a situației din țară. Guvernul, chiar și demisionar, trebuie să poată asigura administrarea țării până la numirea următorului Guvern. Aceasta înseamnă posibilitatea de a efectua remanieri, de a elibera și numi demnitari și funcționari publici în anumite condiții, de a accesa fonduri în anumite limite constituționale”, a precizat președinta Maia Sandu.

Reamintim că Guvernul Ion Chicu a fost învestit la data de 14 noiembrie 2019, cu votul de încredere al Parlamentului. Pentru noul Executiv au votat 62 de deputaţi socialişti şi democraţi. Votarea noului Guvern a avut loc în mai puțin de 20 de ore de când Igor Dodon a anunțat candidatura consilierului său, Ion Chicu, la funcția de premier.

La 23 decembrie 2020, premierul Ion Chicu a anunțat că demisionează. Decizia a fost luată după o întrevedere cu fostul președinte, Igor Dodon, și cu președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

O zi mai târziu, Chicu a anunțat că, după 31 decembrie, la funcție vor renunța și trei miniștri.

Președinta Maia Sandu nu a acceptat să emită decretul privind actul de demisie a ministrului Finanțelor, Sergiu Pușcuța, ministrei Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, și a ministrului Economiei, Anatol Usatîi. În scrisoarea sa, Maia Sandu spune că legea nu permite demisia miniștrilor din cadrul unui Cabinet aflat deja în demisie.

Conducerea Guvernului a fost preluată de Aureliu Ciocoi, numit premier interimar.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal