Calea Ferată: Un lot de metal uzat, vândut prin licitație pentru 16 milioane de lei. Banii vor merge pentru salariile angajaților

Calea Ferată: Un lot de metal uzat, vândut prin licitație pentru 16 milioane de lei. Banii vor merge pentru salariile angajaților

La începutul lunii martie, întreprinderea de stat Calea Ferată a Moldovei a desfășurat în premieră o licitație publică cu strigare, unde a fost scos în vânzare un lot de deșeuri feroase în valoare totală de opt milioane de lei. Deși prima tentativă s-a soldat cu conflict, din cea de-a doua încercare, metalul a fost vândut pentru 16 milioane de lei. Banii urmează să acopere o parte din datoria pentru salariile angajaților.

Prima încercare de a vinde metalul la licitație s-a terminat cu bucluc, spun organizatorii. La procedură au participat patru agenți economici. A fost expus spre vânzare un lot de metale în sumă de opt milioane de lei. Pasul solicitării a fost de 10% din acest cost.

„În procesul de licitare, bunul a fost adjudecat de un agent economic pentru 16.000.800 de lei. Agentul economic urma să semneze procesul verbal că i s-a adjudecat bunul. Acesta însă a refuzat să semneze procesul verbal, chiar dacă a fost înștiințat repetat. Agentul economic a început o procedură de negocierea cu membrii comisiei, a solicitat achitarea în rate a prețului, ce contravine legislației. În plus, a dat dovadă de comportament agresiv față de membrii comisiei”, spune președinta Comisiei de licitație, Raisa Oboroc.

Ulterior, s-a decis reluarea licitației. În cea de-a doua tentativă au participat ceilalți trei agenți economici. Lotul a fost adjudecat pentru 16 milioane de lei.

Reprezentanții Căii Ferate susțin că banii vor acoperi o parte din datoriile pentru salariile angajaților. Aceștia menționează că, în prezent, se acoperă datoriile pentru luna noiembrie 2020. În plus, fondul de salarizare pentru o lună este de 27 de milioane de lei.

Menționăm că datoriile de la Calea Ferată a Moldovei cresc, astfel încât, de la suma de 459,4 milioane de lei, raportată la finele anului 2020, s-a ajuns la restanțe de 660 de milioane de lei. Cel puțin, asta spune membrul Comisiei parlamentare de anchetă privind analiza situației de la CFM, deputatul Partidului Platforma DA Alexandru Slusari. Și restanțele la salarii pentru angajații CFM au crescut. Datoria ar fi de 91 de milioane de lei.

Astfel, angajații Căii Ferate din R. Moldova și reprezentanții Federației Sindicale a Feroviarilor (FSFRM) s-au adunat la un protest în fața Parlamentului, la 4 martie. Oamenii sunt nemulțumiți că nu-și primesc lefurile de câteva luni și cer să se întreprindă măsuri.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.