Marie Struthers, directorul Amnesty International pentru Europa de Est și Asia Centrală susține că „Guvernul molodvean nu prea a făcut nimic în practică pentru a implementa hotărârea Curţii Europene a Drepturilor Omului în cazul lui Ozdil şi a altora”.
„Autorităţile ţării trebuie încă să îi expună pe deplin pe toţi cei responsabili de predarea lor sau să ofere un remediu eficient membrilor personalului liceului turc Orizont, care au fost transferaţi în secret şi ilegal în Turcia, unde au fost arestaţi imediat. Mai mult decât atât, din câte vedem, există puține lucruri care garantează că încălcările similare ale drepturilor omului nu vor avea loc în viitor”, a declarat Marie Struthers.
Autor:
Potrivit ei, autorităţile din Moldova trebuie să efectueze de urgenţă o investigaţie nouă, completă, minuțioasă şi imparţială a acestor extrădări secrete şi să publice constatările acestora.
„Acestea ar trebui să identifice și să aducă în fața justiției pe toți cei suspectați de implicare sau complicitate în această operațiune ilegală, inclusiv ofițerii serviciilor de securitate și alți funcționari. Informațiile despre acest caz trebuie să fie declasificate cât mai mult posibil pentru a asigura corectitudinea și transparența urmăririi penale și pentru a învăța o lecție pentru viitor și a garanta că așa ceva nu se va mai întâmpla”, a conchis directorul Amnesty International pentru Europa de Est și Asia Centrală.
Autor:
Amintim că la 6 septembrie 2018, șapte profesori turci din rețeaua de licee „Orizont” au fost ridicați de către Serviciul de Informații și Securitate și expulzați, cu justificarea că activitățile lor ar constitui o amenințare la securitatea naționale a Republicii Moldova. A doua zi, ei au fost predați autorităţilor turceşti într-o operaţiune secretă de predare.
Doi dintre profesorii turci de la rețeaua de licee „Orizont” din Republica Moldova au fost condamnați la închisoare în Turcia. Unul dintre ei a primit o pedeapsă definitivă de șase ani și șase luni privațiune de libertate, epuizându-și calea de atac. Al doilea a fost condamnat de prima instanță la nouă ani de închisoare, însă instanța de apel urmează să se expună după ce sentința a fost atacată.
La data de 11 iunie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a decis că autoritățile moldovenești au încălcat drepturile cetățenilor turci la libertate și siguranță, precum și respectarea vieții de familie. Prin decizia CtEDO, statul a fost obligat să achite fiecăruia dintre cei cinci aplicanți care s-au adresat curții câre 25.000 de euro.
Hotărârea Curții Europene a Drepturilor Omului din 11 iunie 2019 conform căreia acțiunile SIS și ale Biroului pentru Migrație și Azil al țării au fost ilegale a condus la inițierea unui dosar penal în Republica Moldova în august 2019.
Menționăm că pe 10 septembrie s-a aflat că fostul șef al Serviciului de Informații și Securitate Vasile Botnari s-a ales doar cu o amendă și interdicția de a ocupa funcții publice pentru o perioadă de cinci ani, în dosarul expulzării profesorilor turci. Iar la 16 septembrie, faptul este confirmat și de instanța de judecată care a pronunțat sentința. Judecătoria Chișinău a publicat extrasul din decizia magistraților.
Persoanele au fost forţat transferate în Turcia, printre care şi directorul al liceului Orizont, Rıza Doğan. Operațiunea de predare a fost efectuată în secret, iar Guvernul Republicii Moldova a recunoscut doar șase săptămâni mai târziu că deținuții au fost transferați în Turcia.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.