„Stau și mă uit eu la băiețașul ăsta, unicul rol al căruia în politica de peste Prut s-a limitat la „mai fugi după o Stalinskaya, Costică”, și mă gândesc: Oare nu-și dă seama Costică că, prin neghiobia sa, pune în situație jenantă statul român? Găsește-ți un rost în viață, Costea. Poate vii acasă, oameni la șantier ne trebuie!”, a scris Ion Chicu.
De cealaltă parte, Codreanu insistă pe ideea sa și dă asigurări că nu va renunța:
„Indiferent de ce declarații se mai fac în viitorul apropiat, vă asigur că nu renunț. Am, în continuare, convingerea că soluția în acest caz nu poate fi decât una singură: retragerea cetățeniei române românofobului Chicu. Pe 2 aprilie, voi fi din nou la ANC”.
AGORA precizează că pe 19 februarie Autoritatea Națională pentru Cetățenie din România a început examinarea cererii depuse de deputatul Parlamentului de la București Constantin Codreanu, care a solicitat retragerea cetățeniei române a ex-premierului Ion Chicu. Prima ședință a avut loc pe 18 februarie 2021, cu participarea lui Codreanu.
În mai 2020, deputatul Parlamentului României Constantin Codreanu a depus o solicitare oficială la Autoritatea Națională pentru Cetățenie de la București, prin care a solicitat retragerea cetățeniei române a ex-premierului Ion Chicu.
Sesizarea a venit urmare a unui scandal diplomatic între Republica Moldova și România. După ce europarlamentarul român Siegfried Mureșan a criticat modul în care Guvernul de la Chișinău, condus pe atunci de Ion Chicu, gestionează criza COVID-19, ex-premierul a reacționat: „Stau si mă uit eu la băiețașii ăștia români, oploșiți prin structurile europene, care vin cu „patronajul” peste noi... Ratați, nimic în viață și în țară realizat, numai de „adus mingi” buni”.
Declarațiile au stârnit un val de critici. Partidul Democrat, cu care PSRM se afla în coaliție, a spus că se disociază de declarațiile prim-ministrului. De partea cealaltă, socialistul Vasile Bolea i-a ținut partea premierului: „Îngâmfatul europarlamentar să își mai dea seama ce spune și să nu facă aici, în casa noastră, pe начальник (n.r. - șef)”.
Iar președintele de atunci, Igor Dodon, a constatat, „cu îngrijorare, modul provocator în care este denigrată Republica Moldova și instituțiile sale de către unii europarlamentari”.
Ulterior, Ion Chicu a scris că mesajul său, „în mod absolut neîntemeiat și eronat, a fost catalogat drept denigrator în adresa României”, menționând că „oficialii guvernamentali din ambele state trebuie să se preocupe de soluționarea problemelor în propria țară”.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.