În 13 localități din țară, prima etapă a imunizării a fost deja încheiată. Printre acestea se numără Călărași, Căușeni, Criuleni, Drochia, Fălești, Soroca și Telenești.
Potrivit datelor oficiale, până în prezent, a fost vaccinată 0,2% din populație.
Reprezentanții Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale au declarat că a doua doză de vaccin va fi administrată la un interval de opt săptămâni.
Totodată, 271 de medici, ceea ce reprezintă 3,67% din cazuri, au avut reacții adverse. Printre acestea se numără sensibilitatea la locul injectării, oboseala, slăbiciunea și febra. Potrivit specialiștilor, reacțiile au apărut în primele 24 de ore de la administrarea vaccinului și s-au atenuat în decurs de câteva zile.
În întreaga țară au fost împărțite 18 mii de doze de vaccin AstraZeneca, iar în mod prioritar sunt vaccinați medicii din secțiile COVID-19, precum și cei de la terapie intensivă. Ulterior, vor fi vaccinați medicii de familie, cei de la urgență, farmaciștii precum și stomatologii.
Persoanele care își administrează vaccinul împotriva COVID-19 semnează un consimțământ prin care își dau acordul să fie imunizate. Semnatarii confirmă, astfel, că au fost informați privind reacțiile adverse care pot apărea.
Precizăm că primele 21.600 doze de vaccin AstraZeneca, donate de Guvernul României, au ajuns la Chișinău la data de 27 februarie. Ulterior, pe 4 martie, în Republica Moldova au fost livrate alte 14.400 de doze AstraZeneca, fiind vorba de primul lot oferit prin intermediul platformei COVAX.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.