Reacția judecătoarei Viorica Puica, după ce candidatura sa la CSJ a fost respinsă de majoritatea parlamentară

Reacția judecătoarei Viorica Puica, după ce candidatura sa la CSJ a fost respinsă de majoritatea parlamentară

„Eu chiar am sperat la o schimbare”. Așa a comentat magistrata Viorica Puica decizia Parlamentului de vineri, prin care propunerea de numire în funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) până la atingerea plafonului de vârstă a fost respinsă.

„Deputații care au participat la vot nu-și doresc o reformă efectivă și adevărată în justiție. Dacă a avut loc o înțelegere politică pe seama justiției, așa cum au fost informați cetățenii de către unii deputați, e foarte grav”, a declarat Viorica Puica pentru Ziarul de Gardă.

Judecătoarea susține că nu a fost invitată nici la ședința Comisiei juridice, numiri și imunități și nici la cea a Parlamentului, din ziua de vineri, 12 martie.

Publicitate

Aceasta califică votul majorității deputaților, prin care a fost i-a fost respinsă candidatura, drept „o imixtiune în activitatea organului de autoadministrare judecătorească și un atac inadmisibil asupra independenței sistemului judecătoresc”.

Viorica Puica a declarat că a obținut calificativele maxime, acordate de Colegiul de evaluare și Colegiul de selecție din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, și că prima respingere a numirii sale nu a fost motivată, ca mai târziu, președintele Comisiei juridice să argumenteze că amânarea este necesară pentru „definitivarea proiectului, pentru a se afla mai multe despre acest judecător.”

Și ex-secretarul de stat de la Justiție Nicolae Eșanu a calificat respingerea candidaturii Vioricăi Puica drept „o mizerie”, susținând că toți cei care au contribuit la asta „au ratat șansa de a schimba ceva în justiție”.

Menționăm că, în cadrul ședinței Parlamentului din 12 martie, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, socialistul Vasile Bolea, a propus respingerea candidaturii Vioricăi Puica pentru funcția de judecător la CSJ, pe motiv că proiectul nu a întrunit numărul necesar de voturi în comisie. Propunerea a fost votată de PSRM, Partidul Șor, ex-democrații de la Pentru Moldova, fostul democrat, în prezent neafiliat, Eugeniu Nichiforciuc, dar și de deputatul independent Alexandr Oleinic.

În schimb Parlamentul a numit-o pe magistrata Tamara Chișca-Doneva, cea care a făcut parte din completul de judecători în cazul „Gemeni”, care a dus la obligarea statului de către CtEDO să achite prejudicii de până la 3,6 milioane de euro sau 70 milioane de lei, vicepreședintă a Curții Supreme de Justiție.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal