În petiție se menționează că, de-a lungul anilor, Nicolae Dabija și-a dedicat întreaga activitate promovării culturii și literaturii românești, opera sa valoroasă reușind să cucerească cititori din toate colțurile lumii.
Astfel, președintele ODIP, Vlad Bilețchi, le solicită autorităților municipale atribuirea denumirii unei străzi sau a unui bulevard din municipiul Chișinău, fie redenumirea unei străzi sau bulevard existent în numele „Nicolae Dabija”.
„Din punctul nostru de vedere, ar fi oportună redenumirea străzii Pușkin din centrul capitalei în strada Nicolae Dabija, fiind una dintre arterele principale ale capitalei, care se intersectează cu străzi cu o conotație simbolică deosebită, precum str. 31 august 1989, str. București, str. Alexei Mateevici, str. M. Kogălniceanu, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt etc”, se arată în petiția înaintată.
Semnatarii petiției menționează că respectă cultura rusă și nu pretind la neglijarea acesteia din repertoriul denumirilor de străzi din Chișinău, însă cred că rolul lui Nicolae Dabija în cultura națională a fost unul semnificativ: „Nicolae Dabija a fost și rămâne un exemplu de curaj și demnitate națională. Pentru a-i păstra mereu vie memoria, considerăm că Nicolae Dabija merită ca o stradă din capitală să fie denumită în cinstea sa”.
Amintim că, Nicolae Dabija s-a stins din viață la data de 12 martie 2021, fiind răpus de COVID-19. Academicianul a fost înmormântat la Cimitirul Central din capitală, luni, 15 martie, zi în care a fost decretat doliu național.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.