„Comitetul de miniștri a luat act de decizia Curții de Apel Chișinău, care a dispus oferirea statutului de refugiat post factum. A chemat să informeze despre statutul solicitărilor aflate pe rol în legătură cu alți doi solicitanți. Comitetul a invitat autoritățile să obțină cât mai multe informații despre starea reclamanților în penitenciarele din Turcia și cu privire la rezultatele procedurilor penale de apel. În cazul a toți cei cinci reclamați deja există o sentință de condamnare cu închisoare, care se execută în Turcia. Chiar dacă guvernul raportează că aceste eforturi sunt depuse pentru a obține mai multe informații, credem că este loc de o implicare mai serioasă”, a declarat avocatul Vadim Vieru, de la Promo-LEX.
Totodată, autoritățile de la Chișinău urmează să raporteze, până în septembrie 2021, care sunt evoluțiile pe cauza penală ce vizează acest dosar, care este secretizată.
„Dl Botnari (n.r. – Vasile Botnari, fost șef al SIS) a fost amendat, dar este o sancțiune disproporționată și statul ar trebui să prezinte comentarii pe acest aspect. Ce ține de alte persoane implicate, cazul este mult prea complex. Noi știm că informația este secretizată, dar, după pronunțarea hotărârii CtEDO, lucrurile au devenit mai clare și anumite investigații suplimentare trebuiau executate”, a spus Vadim Vieru.
Cât ține de măsurile generale stabilite de Comitetul de miniștri al Consiliului Europei, potrivit consilierului juridic Daniel Goinic, de la Centrul de Resurse Juridice din RM (CRJM), este vorba de modificarea legii, astfel încât să nu mai existe detenții arbitrare și expulzări abuzive. De asemenea, s-a solicitat ca, dacă vor exista astfel de situații pe viitor, toate operațiunile de extrădare să fie făcute în baza cooperării internaționale cu alte servicii străine, bazate pe transparență publică, fără încălcarea drepturilor omului.
Totodată, autoritățile de la Chișinău au fost îndemnate să realizeze o anchetă eficientă în privința acestui incident din toamna anului 2018. „Or, Comitetul de miniștri nu vede în Republica Moldova un mecanism eficient de supraveghere și de responsabilizare a acțiunilor colective ale angajaților SIS. Comitetul are dubii dacă acest proces a fost făcut doar prin intermediul unei singure persoane”, a menționat Daniel Goinic.
Amintim că, în septembrie 2018, mai mulți profesori turci din rețeaua de licee „Orizont” au fost ridicați de către Serviciul de Informații și Securitate și expulzați, cu justificarea că activitățile lor ar constitui o amenințare pentru securitatea națională a Republicii Moldova. A doua zi, ei au fost predați autorităţilor turceşti într-o operaţiune secretă.
În iunie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a decis că autoritățile moldovenești au încălcat drepturile cetățenilor turci la libertate și siguranță, precum și la respectarea vieții de familie. Prin decizia CtEDO, statul a fost obligat să achite fiecăruia dintre cei cinci aplicanți câte 25.000 de euro.
Hotărârea CtEDO, conform căreia acțiunile SIS și ale Biroului pentru Migrație și Azil au fost ilegale, a condus la inițierea unui dosar penal în Republica Moldova, în august 2019.
Ulterior, în spațiul public s-a aflat că fostul șef al SIS, Vasile Botnari, s-a ales doar cu amendă și cu interdicția de a ocupa funcții publice pentru o perioadă de cinci ani, deși procurorul pe caz ceruse detenție.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.