Actualul Parlament ar putea deveni primul Legislativ din istoria țării, dizolvat pentru că nu a putut vota un Guvern (FOTO)

Actualul Parlament ar putea deveni primul Legislativ din istoria țării, dizolvat pentru că nu a putut vota un Guvern (FOTO)

Parlamentul de legislatura a X-a ar putea intra în istoria Republicii Moldova drept primul Legislativ dizolvat pentru că nu reușit să dea vot de încredere unui Guvern. Din cele zece legislaturi de la independență încoace, trei și-au încetat activitatea în rezultatul dizolvării, iar unul în urma autodizolvării. Niciodată, însă, motivul nu a fost legat de imposibilitatea instaurării Cabinetului de miniștri, ci, în majoritatea cazurilor, de lipsa unui consens privind alegerea șefului statului. 

Din 1990 încoace, crizele politice s-au perindat prin mai toate Legislativele Republicii Moldova. Deputații au format alianțe, coaliții, majorități, însă, uneori, s-au văzut nevoiți să își încheie activitatea înainte de termen, întrucât nu au putut ajunge la un numitor comun. 

Primul Parlament și autodizolvarea 

...

În urma unei crize parlamentare acute, la 12 octombrie 1993, Parlamentul s-a autodizolvat, nu înainte însă de a fixa data unui scrutin parlamentar anticipat – 27 februarie 1994. 

Schimbarea Constituției și drumul spre anticipatele din 2001

...

În urma reformei constituționale, în decembrie 2000, după expirarea mandatului președintelui Republicii Moldova în exercițiu, Parlamentul a inițiat procedura alegerii unui nou șef de stat. Pentru că deputații nu au reușit să ajungă la un consens, în conformitate cu noile prevederi constituționale, președintele Republicii Moldova în exercițiu (pe atunci Petru Lucinschi) a dizolvat Parlamentul și a stabilit data alegerilor parlamentare anticipate – 25 februarie 2001.

7 aprilie și cel mai scurt mandat

...

După două încercări nereuşite de a alege şeful statului, Legislativul a fost dizolvat, iar alegerile parlamentare anticipate au fost stabilite pentru data de 29 iulie 2009. Acest Parlament s-a întrunit într-o singură sesiune, în cadrul căreia au fost adoptate un număr restrâns de legi şi hotărâri. 

Alianța pentru Integrarea Europeană 1

...

Parlamentul Republicii Moldova eşuat de două ori în tentativa de a alege preşedintele țării, precum şi în încercarea de a modifica modalitatea de alegere a şefului statului prin organizarea referendumului republican constituţional din 5 septembrie 2010. Conform prevederilor Constituţiei Republicii Moldova, președintele în exercițiu al Republicii Moldova a dizolvat Parlamentul și a stabilit data alegerilor parlamentare anticipate – 28 noiembrie 2010.

De la independență, Republica Moldova a trecut prin nouă scrutine electorale parlamentare, dintre care patru au fost alegeri anticipate. 

Anterior, președinta țării, Maia Sandu s-a adresat Curții Constituționale pentru ca magistrații să dea apreciere privind existența circumstanțelor pentru dizolvarea Parlamentului. În funcție de decizia CC se va decide, ulterior,  dacă vor fi inițiate alegeri anticipate. 

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.