
Conflict la portul Giurgiulești: Câteva camioane cu grâu sunt blocate de oamenii revoltați. „Stopăm exportul de grâu din rezerva de stat” (LIVE)
La portul Giurgiulești s-a iscat un conflict în seara zilei de 29 martie. La fața locului sunt câteva camioane cu grâu. Reprezentantul partidului „Democrația Acasă” Vasile Costiuc afirmă că s-ar încerca exportul grâului din rezerva de stat. De cealaltă parte, oamenii legii cer să fie deblocat traseul.
・
UPDATE: Și astăzi, 31 martie, în zona portului Giurgiulești, un grup de oameni în frunte cu reprezentantul partidului „Democrația Acasă” Vasile Costiuc stau la fața locului în semn de protest față de exportul grâului din rezervele de stat ale R. Moldova. La fața locului, sunt prezente mai multe echipaje de poliție.
UPDATE 22:00: Vicepreședintele Parlamentului Alexandrul Slusari susține că grâul aparție unui agent economic. „Nu este grâul din rezervele de stat. Aici, un agent economic încearcă să exporte propriile rezerve pe care l-a cumpărat și nu știu unde l-a păstrat. Nu are nimic cu rezerva de stat”, spune Slusari la emisiune Cutia Neagră la TV8.
„Nu cred că acum cei de la Agenția Rezerve Materială riscă atât ca să încalce legea. Dacă agentul acesta economic are pagube materiale și suferă activitatea lui?”, a adăugat deputatul PDM Alexandru Jizdan.
Știrea inițială: Vasile Costiuc afirmă că ar fi vorba de 5.000 de tone de grâu. La rândul lor, oamenii legii spun că se încalcă regulile circulației rutiere.
„Se fură din rezerva de stat și ziceți că noi încălcăm? Să ne dăm la o parte să ne uităm cum se fură”, spune Costiuc.
Amintim că la 29 martie, vicepreședintele Parlamentului ALexandru Slusari a declarat că Guvernul ar pregăti o hotărâre prin care 24 mii de tone de grâu din rezerva statului ar urma să fie reîmprospătate.Deputatul Platformei Da susține că decizia s-ar pregăti deja de o lună, iar procesul trebuie să fie transparent pentru a nu influența asupra prețului la pâine.
Mai devreme, președinta țării, Maia Sandu, a solicitat Guvernului să aprobe de urgență o hotărâre prin care să impună restricții temporare la exportul grâului de proveniență din rezervele de stat.
Iar ministrul interimar al Agriculturii, Ion Perju, susține că Republica Moldova este asigurată alimentar la toate produsele social importante, inclusiv grâu și nu există temei de îngrijorare în rândul populației. Ministrul interimar mai precizează că R. Moldova nu poate institui restricții de export a grâului, așa cum este încheiat Acordul cu Organizația Mondială a Comerțului.