Astfel, BNM menționează că legea cu privire la Banca Națională a Moldovei interzice acordarea oricărei asistențe financiare statului si organelor acestuia.
„Orice împrumut de la BNM pentru stat ar însemna o emisie suplimentară de monedă, care ar duce la creșterea inevitabilă a prețurilor și, în consecință la sărăcirea populației, fiind afectate cele mai vulnerabile pături ale societății.
Totodată, este important de menționat, că mijloacele de pe conturile Ministerului Finanțelor obținute sub formă de asistență financiară externă (credite și granturi) sunt incluse în activele oficiale de rezervă. Ministerul Finanțelor utilizează liber aceste mijloace, inclusiv după conversia în moneda națională, pentru cheltuieli bugetare și derularea proiectelor investiționale.
BNM menține rezervele valutare la un nivel adecvat. Legea cu privire la Banca Națională a Moldovei prevede că BNM „menține rezervele internaţionale la un nivel care în viziunea sa este adecvat pentru realizarea politicii monetare şi valutare a statului.” Suficiența acestora se apreciază, conform practicilor internaționale, cu ajutorul mai multor indicatori, între care, acoperirea unei perioade adecvate de import și gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt. Momentan, acești indicatori arată un grad înalt de adecvare a rezervelor valutare. Acest fapt vorbește despre reziliența economiei noastre la situații de criză”, a menționat BNM.
De altfel, instituția bancară reiterează că un asemenea pas ar provoca șocuri în economia națională.
„Utilizarea rezervelor valutare în afara scopurilor pentru care sunt menite, pe lângă efectele negative legate de politica monetara, poate să declanșeze alte șocuri, care să amplifice presiunile asupra rezervelor valutare. Această situație nu este deloc binevenită, în special acum, când avem nevoie de rezerve valutare solide, în condițiile crizei globale existente. Drept urmare, orice împrumut de la BNM acordat statului sau utilizarea rezervelor valutare în alte scopuri, ar submina credibilitatea țării, ar afecta economia și ar pune în dificultate financiară cetățenii”, se mai menționează în declarația oficială.
Precizăm că liderul PSRM, Igor Dodon, a declarat, astăzi, în vlogul său filmat la Moscova că, în situația actuală, un împrumut de aproape 20 de miliarde de lei de la BNM ar fi binevenit pentru țară.
„Eu am spus deja, de ce să nu fie luată o decizie a Comisiei Situații Excepționale să ia de la BNM un împrumut de 10, 15 sau 20 de miliarde de lei. Acești bani să fie luați pentru susținerea agenților economic. Acest lucru trebuie de făcut acum”, a spus Igor Dodon.
Amintim că în R. Moldova se instituie stare de urgență pe întreg teritoriul țării din 1 aprilie până la 30 mai. Propunerea Guvernului a fost aprobată prin votul a 52 de deputați din Legislativ în ședința din 31 martie.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.