Pentru al doilea an consecutiv, Ziua Internațională a Cărților i-a prins pe iubitorii de lectură în pandemie, autoizolare care a venit la pachet cu mai mult timp liber, dar care poate fi petrecut și util. De exemplu, timp numai bun pentru a devora cărțile de pe rafturi. Cu ocazia acestei zile am pregătit pentru tine câteva curiozități.
Până la apariția cărților pe care le cunoaștem astăzi, diferite civilizații au căutat şi au dezvoltat suporturi de scriere pentru transmiterea informaţiilor. Primele au fost tăbliţele din argilă. Au urmat foiţele din papirus şi sulurile de pergamente din piele de animale. Apoi chinezii au inventat hârtia, iar în 1456 germanul Gutenberg a devenit părintele tiparului.
Astăzi, asistăm la apariția diferitor genuri de cărți, liste de bestselluri și milioane de exemplare traduse în mai multe limbi și vândute. Potrivit unui studiu realizat de UNESCO, în întreaga lume se publică circa 2,2 milioane de titluri noi de cărți în fiecare an.
Te-ar putea interesa și: Jurnaliștii AGORA recomandă cărți numai bune de citit în autoizolare. Iată nominalizările
Analiștii Picodi au calculat cât timp ar lua un maraton de citire a bestsellerurilor din lume.
Călătoria în jurul lumii Westeros ar dura aproximativ 97 de ore pentru un cititor mediu – este cel mai lung timp din această comparație. Pe locul al doilea, se află seria Harry Potter. Milioane de oameni au urmărit filmele pe baza cărților scrise de J. K. Rowling. Cititul despre această lume a vrăjitorului ar dura 65 de ore.
Sursa: Picodi
Pe locul trei se regăsește o serie despre dragostea vampirilor în lumea modernă a scriitorului american Stephenie Meyer „Twilight” – patru volume care fac 34 de ore de lectură.
Încearcă să-ți testezi cunoștințele despre despre scrierile antice de Ziua internațională a cărților vechi (QUIZ)
Cărțile care necesită cel mai puțin timp includ titluri precum „Micul prinț” de Antoine de Saint-Exupéry (o oră), „Alice în Țara Minunilor” de Lewis Carroll (1,5 ore) și „Alchimistul” de Paulo Coelho (2,5 ore).
Cele mai vândute cărți
Lista celor mai bine vândute cărți din lume este dominată de autori britanici și americani. Cu toate acestea, nu numai lucrările lor sunt vândute în milioane de exemplare; printre cele mai bine vândute cărți se numără și „Numele trandafirului” de Umberto Eco (Italia, 12,5 ore), „Un veac de singurătate” de Gabriel García Márquez (Columbia, 8,5 ore), precum și „Maestrul și Margareta” de Mihail Bulgakov (8,5 ore) și „Lolita” de Vladimir Nabokov (8 ore) – ambii ruși.
Clasamentul bestsellerurilor mondiale include titluri vândute în peste 30 de milioane de exemplare în întreaga lume. Timpul de citire s-a bazat pe presupunerea că un timp mediu de citire în limba engleză durează 250 de cuvinte pe minut.
Acum 25 de ani, UNESCO a stabilit că trebuie să sărbătorim cititul în mod special și a declarat ziua de 23 aprilie - Ziua Internațională a Cărții. Sărbătoarea coincide cu Ziua bibliotecarului din Republica Moldova. Ziua nu e aleasă întâmplător. Pe 23 aprilie se marchează moartea a trei mari scriitori ai lumii: unul englez, William Shakespeare, unul spaniol, Miguel de Cervantes, şi unul peruan de origine spaniolă, Inca Garcilaso de la Vega. De asemenea, 23 aprilie este ziua de naştere a numeroşi scriitori, precum Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla şi Manuel Mejía Vallejo.
Tot pe 23 aprilie, în Spania, este celebrat Sant Jordi, zi în care tradiţia cere ca fetele să primească flori de la băieţi, iar ele să ofere în schimb cărţi.
Conferinţa generală a UNESCO din 1995, de la Paris, a hotărât decretarea Zilei mondiale a cărţii şi a dreptului de autor, pentru a marca simbolic naşterea şi moartea acestor scriitori şi, totodată, pentru a încuraja lectura, un fenomen aflat în scădere dramatică. Astfel, prima zi mondială a cărţii şi a dreptului de autor a fost marcată la 23 aprilie 1996.
La această dată, în aproape toate ţările lumii au loc acţiuni de omagiere a cărţii, a autorilor, a editorilor, a librarilor, a bibliotecarilor şi, implicit, a cititorilor. În toată lumea, sunt organizate expoziţii de carte, lecturi publice şi multe astfel de manifestări menite să încurajeze şi să popularizeze lectura.
Vezi și aceste știri

Cine sunt împătimiții de carte, nominalizați pentru premiul „Om de cuvânt 2021”, oferit de editura Cartier

De ziua poetului Grigore Vieru, Maia Sandu invită copiii să-i scrie despre cărțile preferate: Aștept scrisorile voastre, semnate „Cartea mea preferată” (VIDEO)

Ce citește Igor Dodon și ce carte-i recomandă Maiei Sandu: „Nu avea încredere nelimitată în prieteni și învață să te folosești de dușmani” (FOCUS)

Jurnaliștii AGORA recomandă cărți numai bune de citit în autoizolare. Iată nominalizările

Erau cu mult înainte de Fifty Shades of Grey! Testează-ți cunoștințele despre scrierile antice de Ziua internațională a cărților vechi (QUIZ)

Lectura de calitate înseamnă sănătate! Vezi trei cărți recomandate de antreprenoarea Diana Boico
Advertoriale

Continuăm campania „Generația Inteligenței Financiare”. Urmăriți al doilea episod în limba rusă al serialului „Cunoaște sensul banului cu Emily” (VIDEO)

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei
