Circa 68 de milioane de lei din bugetul de stat ar putea fi alocate în regim de urgență pentru Arena Națională

Circa 68 de milioane de lei din bugetul de stat ar putea fi alocate în regim de urgență pentru Arena Națională

Guvernul ar urma să aloce în regim de urgență circa 67,74 milioane lei (echivalentul a 3,17 milioane de euro) firmei Arena Națională SRL (100% capital de stat) pentru majorarea capitalului social, informează mold-street.com Potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern, Ministerul Finanțelor, la solicitarea Agenției Proprietății Publice (APP) ar urma să aloce suma respectivă din contul mijloacelor prevăzute în bugetul de stat pentru anul 2021.

Totodată, proiectul stabilește că APP, în calitate de asociat unic al SRL Arena Națională, va asigura operarea modificărilor ce se impun în statutul firmei, și va asigura prezentarea acestora, în termen de 30 de zile de la adoptare, Agenției Servicii Publice pentru efectuarea înregistrării de stat.

Potrivit mold-street.com, Agenția Proprietății Publice susține că regimul de urgență solicitat pentru aprobarea și intrarea în vigoare a hotărârii se datorează faptului că, potrivit prevederilor contractuale, Arena Națională urma să fie deschisă la data de 1 mai 2020.

Publicitate

Potrivit unor date prezentate de oficialii din cadrul Guvernului în cadrul unor audieri parlamentare din 12 martie 2021, Arena este gata într-o proporție de circa 98%, fără a avea însă amenajate căile de acces. Acest fapt face imposibilă darea în exploatare a acesteia

Totodată, în cadrul audierilor, deputații și-au arătat îngrijorarea că statul ar putea să rămână fără Arenă, dar și fără cele circa 69 de hectare de teren agricol din Stăuceni, care au fost gajate companiei turcești Summa cu dreptul regajării altor creditori.

„69 de hectare de teren agricol din Stăuceni au fost scoase din circuit. Pe 10 hectare a fost construită arena, dar ce se întâmplă cu celelalte 59 hectare nu este clar”, a declarat vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari.

Astfel, proiectul, inițiat de Partidul Democrat în frunte cu Vladimir Plahotniuc și Guvernul Filip, necesită noi costuri și ajustări, ca urmare a deficiențelor de planificare din start. Costul Arenei a crescut cu peste 10%, de la 43 milioane euro la circa 50 milioane euro.

Citește și: „Chișinău Arena”. Unii proprietari ai terenurilor din apropierea obiectivului, supuși presiunilor în perioada guvernării democraților

Investiția de circa un miliard de lei urmează a fi rambursată din Bugetul de stat în decurs de 12 ani. 

În prezent, există o întârziere de peste un an privind darea în exploatare a complexului sportiv, care ar fi trebuit să fie gata pe 14 octombrie 2019. Ulterior termenul a fost amânat pentru decembrie 2019, iar apoi pentru finele lunii aprilie 2020.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal