Ce este un pașaport pentru animale
Pașaportul este un document ce permite ca un animal de companie să fie identificat în mod clar, incluzând caracteristicile ce permit să fie controlat statutul acestuia. Conține o descriere a animalului de companie, precum și alte detalii, inclusiv despre microcipul sau codul tatuat, evidența privind vaccinarea antirabică și datele de contact ale proprietarului și ale veterinarului care a emis pașaportul.
Un pașaport pentru un animal de companie este valabil pe toată durata vieții acestuia, atâta timp cât sunt la zi și vaccinurile contra rabiei.
Cât costă un pașaport pentru animale: Experiența iubitorilor de animale
Doina Strună are în posesie un câine de rasă Pug de mai bine de patru ani. Decizia de a-i face un pașaport patrupedului a venit odată cu apariția lui Simba în familie. De atunci, acesta nu a lipsit din nicio vacanță și a explorat lumea alături de stăpâna sa.
Până la obținerea unui Pașaport a fost nevoie de un proces lung ce ține de sănătatea animalului pe care-l deține.
„A fost nevoie ca patrupedul să fie mai întâi de toate deparazitat, vaccinat conform vârstei și graficului pentru rabie și microcipat. Noi nu am dorit doar obținerea pașaportului. Am vrut să avem și posibilitatea să călătorim cu Simba peste hotare, așa că am fost nevoiți să facem și un test serologic”, povestește tânăra.
Potrivit ei, în Republica Moldova acest test nu poate fi făcut. Singura posibilitatea este doar colectarea analizei, care ulterior este trimisa în Cehia. Respectiv, suma pe care a fost nevoită să o scoată din buzunar a fost mai mare, decât în alte state ale Uniunii Europene.
„Rezultatul testului vine aproximativ într-o lună și jumătate. Acesta atestă faptul că animalul nu prezintă pericol de rabie si este eligibil să călătorească. Testul serologic este obligatoriu, cerut de către statele Uniunii Europene. În Ucraina si Rusia, putem călători fără el”, menționează tânăra.
Doina susține că pașaportul pentru Simba are doar beneficii.
„Suntem asigurați că putem pleca oricând împreună, în orice direcție, fără a fi nevoiți să îl lăsăm în grija cuiva. Evităm stresul în primul rând pentru el, dar și pentru noi. De asemenea, putem demonstra oricând că este cățelul nostru, printr-o simplă scanare la veterinar”, mai spune proprietara.
Prețul unui pașaport este în jur de 100 de lei. Cheltuielile cresc însă simțitor dacă adaugăm și costul vaccinului (350 de lei), microcipul (350 de lei), testul serologic (180 de euro, pe care îl faci o dată în viață, important e ca ulterior să se facă la timp toate vaccinurile pentru rabie, de altfel scade valabilitatea testului).
„Obligatoriu, cu maxim 72 de ore înainte de orice călătorie, trebuie să mergem cu animalul la veterinar, pentru a primi permisul de călătorie. Ulterior, cu ștampila de la veterinar în pașaport și testul serologic, mergem la Direcția Sanitar-Veterinară, unde primim foia de călătorie, costă în jur de 200 de lei. Am luat-o și suntem liberi să călătorim”, mai menționează Doina.
Tânăra mărturisește că toate adunate împreună constituie o sumă mare. Dar odată ce deții toate actele necesare și ai analizele făcute la timp, costul documentelor necesare pentru fiecare călătorie nu depășește 200-250 de lei. Mai mult, Doina le recomandă tuturor stăpânilor de animale să le facă pașapoarte și actele necesare. Pe lângă pașaport și test serologic, Simba mai are și actul internațional, care atesta că este cumpărat de la persoane autorizate în vânzarea acestei rase de câini.
„Nu recomand achiziția animalelor de companie de la persoane neautorizate, în primul rând pentru a evita procurarea unui animal bolnav, dar și pentru a opri înmulțirea ilegală a animalelor”, spune Doina.
Te-ar putea interesa și: În Moldova - 2.000 de lei, în Spania - 500 de euro. Cât cheltuie stăpânii pentru întreținerea unui animal de companie și ce mofturi îndeplinesc
Nutza Poturac are un motănaș adoptat de șase luni. Decizia de a obține un pașaport a venit odată cu gândul de a-l lua în călătorii.
„Acest act l-am putut procura doar de la un medic veterinar licențiat și m-a costat 250 de lei. Datorită documentului putem duce evidența tuturor procedurilor veterinare (vaccinarea, profilactica antiparazitară, operații, etc)”, afirmă tânăra.
La fel ca și Doina, Nutza susține că orice stăpân trebuie să aibă pașaport pentru fiecare patrud pe care-l deține.
Familia Ludmilei Ciolacu este foarte numeroasă. Aceasta are opt pisici și șase câini de vârste diferite, iar pentru fiecare dintre aceste animale are câte un pașaport.
„Fiecare pașaport m-a costat 100 de lei, vaccinul și înregistrarea vaccinului antirabic în pașaport încă 150 de lei pentru fiecare animăluț. Vaccinul contra altor cinci boli, încă 200 de lei pentru fiecare animal”, susține aceasta.
A luat decizia pentru ca să le simplifice viața animăluțelor, dar și ca să evite posibilele probleme legate de eventuale plângeri sau controale ce ar putea apărea pe marginea respectării prevederilor legale și a cerințelor referitoare la deținerea animalelor de companie în Chișinău. Cu toate acestea, nu a plecat niciodată peste hotarele țării cu animalele ei.
Ludmila le recomandă tuturor proprietarilor de animale să întocmească aceste documente.
„Îi va ajuta să evite multe neplăceri, mai ales că societatea noastră a devenit foarte intolerantă la animăluțe și de multe ori acestea sunt sacul de bătaie, pe fondul altor probleme”, a menționat Ludmila.
Documentele necesare pentru o călătorie cu animalul de companie
În cazul în care doriți să porniți într-o călătorie alături de patruped, aveți nevoie de următoarele documente, necesare în cazul traversării frontierei cu mașina:
- Pașaportul. În acest document sunt menționate datele animalului de companie și sunt indicate toate vaccinurile la zi, datele stăpânului. Este necesar ca în pașaport să fie menționate și datele despre microcipul animalului.
- Microcipul, un dispozitiv electronic de dimensiuni mici, care conține un cod unic ce poate fi citit cu ajutorul unui scanner special. Este cea mai simplă și sigură metodă de identificare a animalului și nu poate fi pierdută sau modificată.
- Vaccinarea anti-rabie este o cerință valabilă pentru circulația animalelor de companie între statele membre ale UE.
- Analiza sângelui pentru testul antirabic se efectuează doar în Cehia. Acolo este cel mai apropiat laborator acreditat de UE. În Republica Moldova pot fi doar prelevate analizele. Rezultatele vin după aproximativ o lună.
- Permis de import-export, sau „Certificat Sanitar – Veterinar pentru mișcarea necomercială a câinilor, pisicilor și dihorilor domestici din Republica Moldova către țările Uniunii Europene”, care a fost emis de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.
În cazul călătoriilor pe cale aeriană, intenția de a transporta animalul ar trebui să fie raportată companiei, de preferință în momentul rezervării unui bilet de avion.
Liniile aeriene permit transportul unui număr limitat de animale la bord sau la cală. Este posibil ca răspunsul privind transportul unui animal să nu îl primiți imediat. Totodată, orice companie aeriană are dreptul de a refuza transportul animalelor.
Animalele de companie mici, câini sau pisici, sunt transportate întotdeauna în cuști speciale. Greutatea cuștii împreună cu cea a animalului transportat nu trebuie să depășească 6 kg/ 8 kg (în funcție de compania aeriană). Cușca trebuie să fie suficient de mare, astfel încât animalul să stea comod înăuntru, să se poată ridica sau să se întoarcă. Cuștile trebuie închise pentru ca animalul să nu poată ieși, însă trebuie să fie prevăzute cu orificii de aerisire.
În mod normal, companiile aeriene permit transportul unui pasager cu un singur animal. Cușca nu poate fi așezată pe scaunul pasagerului, chiar daca pasagerul a rezervat un loc suplimentar. Animalul trebuie obișnuit treptat să stea în cușcă, înainte de a pleca în călătorie. Totuși, cu câteva luni înainte de a pleca la drum verificați dacă actele din posesia personală corespund cu cele solicitate în țara în care vă doriți să ajungeți.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.