
111 zile pe două roți. Un moldovean s-a pornit să descopere lumea de pe bicicletă: „Începi să te bucuri de lucrurile mărunte”
Un aventurier din Chișinău a combinat pasiunea pentru ciclism cu cea pentru călătorii și a pornit într-o expediție pe două roți, pentru a descoperi frumusețea țărilor din Europa. Decizia spontană a vizitei de 10 zile, pe care o plănuia inițial în România, s-a transformat într-o adevărată escapadă. Până acum, a străbătut peste 10 mii de kilometri și nu are în plan să se oprească. Despre cum a ajuns la această idee, ce dificultăți a întimpinat și ce orașe i-au tăiat respirația, aflați în continuare.
・
Ștefan Gîncu, un tânăr în vârstă de 26 de ani din Chișinău, a pornit într-o excursie cu bicicleta pe 27 august, de Ziua Independenței Republicii Moldova. Idee a fost una spontană. Inițial s-a gândit să meargă doar în România. În câteva ore era pregătit să pornească la drum.
„Era ora patru seara și dintr-o dată mi-a venit un gând de a vizita România pe bicicletă. Am sunat un prieten care m-a încurajat foarte mult și mi-am pregătit lucrurile esențiale pentru călătorie: cort, sac de dormit, mâncare și bani”, își amintește tânărul.
Biciclistul își stabilise traseul și își propuse să parcurgă 1.000 de kilometri prin România. Ulterior, după una-două zile de străbătut meleagurile române a decis că își dorește ceva mai mult. Astfel, Grecia devenise noua lui destinație.
„Nu eram foarte echipat, nici măcar încălțăminte specială pentru bicicletă nu aveam la mine, dar dorința era prea mare ca să mă opresc din drum”, mai spune tânărul.
Foarte mult contează când cineva are încredere în tine și te susține.
Ștefan Gîncu
Autor:
Până s-a văzut pe drumurile din Grecia a fost nevoit să încerce de la o trecere de frontieră la alta. Una era închisă din cauză situației pandemice, alta era doar pentru camioane. Tot acest drum l-a costat zece zile până a ajunge la frontiera care i-a permis accesul în Grecia.
„Am fost nevoit să mă reîntorc în Bulgaria și să fac testul COVID, altfel nu puteam intra pe teritoriu Greciei. Dar a durat ceva până am găsit unde să-l fac, mai ales că foarte puțini vorbeau rusa sau engleza”, relatează Ștefan.
Chiar dacă plănuise de la început destinația finală, în fiecare zi se abătea de la traseul principal, întrucât era nevoit să verifice un traseu mai comod pentru a se deplasa cu bicicleta și să evite autostrăzile.
„Când sunt aproape de vreo destinație, oamenii, localnicii îmi sugerează niște destinații și deviez de la traseul meu, chiar daca poate sunt la 100 sau la 50 de km distanță”.
Mâncarea în localuri este mai scumpă, de aceea am preferat să-mi gătesc singur.
Ștefan Gîncu
Autor:
Te-ar putea interesa și: TOP-10 locații din Italia, care te pot inspira. Maria Borozan, despre destinațiile favorite pentru călătorie
În linii generale, bagajul său este compus din cort, sac de dormit, haine de schimb, kit special pentru reparația bicicletei și un kit pentru camping. Totodată, aventurierul are în dotare și de un aragaz mic pentru a-și prepara mâncarea.
La începutul escapadei credea că 150 de euro și încă vreo 40 de dolari sunt suficienți, dar distanța lungă a fost mult mai costisitoare. Cheltuielile suportate până în prezent s-au ridicat la peste 2.000 de euro.
A fost nevoit să-și schimbe niște piese la bicicletă, și-a cumpărat alte genți de călătorie, cauciucurile le-a schimbat, iar toate acestea l-au bătut la buzunar.
„Am făcut și o pauza iarna, iar în total, cred că am depășit suma de 2.000 de euro, mi-au mai donat și unii oameni. Pentru ceea ce am văzut și ce trăiri am avut eu cred că nu e foarte mult”, susține Ștefan.
De-a lungul experienței a avut parte și de momente complicate, iar în unele a domnit panica și piedicile neprevizibile.
„Am avut momente de panică, în România cineva m-a atenționat să nu campez în niște câmpii, că s-ar putea să mă mănânce câinii, șacalii, mistreții. Pe urmă domnul m-a invitat la el să înnoptez, iar eu nu știam cine e mai periculos, câinii șacali, mistreții sau domnul respectiv”, povestește Ștefan.
Alte situații imprevizibile au fost întâlnirile cu urșii. I-a fost frică, dar a reușit să evite evenimentele nefericite și să treacă viu și nevătămat.
„Cel mai greu e când două, trezi zile la rând plouă, mergi la deal și îngheți de frig, dar trebuie să continui. Simțeam în acele momente cum mă autoimpun și-mi întăresc caracterul”, a mai adăugat tânărul.
În ultimele 7-8 luni am simțit cum organismul meu a devenit mai puternic. Nu am răcit niciodată, chiar dacă am avut momente când eram sigur că o voi face.
Ștefan Gîncu
Autor:
Toată această aventură are atât aspecte pozitive, cât și negative, este de părere Ștefan. A reușit să exploreze locurile care ar fi fost greu de să le viziteze cu mașina, pentru că nu poți să te oprești la fiecare doi km cu mașina. Consideră că mersul pe bicicletă este la fel cum ai merge pe jos, doar că mai repede de 3-4 ori. Astfel, combină sportul cu turismul. A devenit mai puternic și mai rezistent fizic.
„Începi să te bucuri de lucrurile mărunte, de un ceai cald cu cineva, de o pernă. Nu fugi după mașini și vacanțe luxoase. Sunt convins că devii mai bun și simți stări mai omenești, te schimbă radical”, susține biciclistul.
În ceea ce privește dezavantajele, tânărul punctează că îți ia foarte mult timp, iar mersul la deal este destul de complicat. Aici se mai adaugă și dormitul în cort, pe timp rece.
După ce îmi închei călătoria, doresc să-mi reiau viața mea socială, pentru că am fost absent mai mult de jumătate de an.
Ștefan Gîncu
Autor:
Până acum a reușit să viziteze țări precum România, Bulgaria, Turcia, Grecia, Italia, Franța, Slovenia, San Marino și Monaco, iar fiecare destinație a reușit să-l impresioneze prin peisaje frumoase și experiențe de neuitat.
„România a fost începutul experienței mele, de aceea și emoțiile au fost pe măsură. Grecia m-a impresionat prin Muntele Athos, păcat că este accesibil doar pentru bărbați. În Turcia inițial credeam că toți oamenii mă privesc lung și mă simțeam ca un intrus, dar mai apoi am ajuns să cunosc oameni foarte ospitalieri și au fost foarte deschiși cu mine”, își amintește tânărul.
După fiecare loc vizitat era din ce în ce mai impresionat și uimit, deoarece nu credea că va ajunge vreodată atât de departe. Încă nu planifică o altă escapadă, dar își dorește să viziteze China și Japonia, tot pe două roți.
Totuși, le-ar recomanda și altor persoane să pornească la drum și să savureze fiecare moment petrecut în natură. Consideră, însă, că nu oricine o poate face, iar condiția fizică te poate da de gol în orice moment.
Înainte de a porni, biciclistul le sugerează oamenilor să alerge cel puțin o lună, ca să-și adapteze corpul la efort, să meargă cu bicicleta măcar câte vreo 50 km de trei ori pe săptămână și să nu cedeze din prima clipă.
„Cu siguranță nu-ți trebuie bicicletă de mii de euro, undeva de vreo 200-300 de euro, un pic mai bună decât cele mai ieftine. Eu sunt pregătit pentru orice defecțiune a bicicletei și sunt pregătit să merg pe jos și 50 km, undeva două zile, până la următorul punct unde pot să o repar”, afirmă acesta.
Până acum, tânărul a parcurs o distanță de peste 10 mii de km și are opt luni de când și-a început aventura. A mai făcut și pauze de câte o săptămână, două, însă strict pe roți s-a aflat 111 zile.