Cum s-a reușit integrarea culturii de soia cultivate în Moldova în lanțul valoric la nivel local și global. Experiența proiectului „Donau Soya” (VIDEO)

Cum s-a reușit integrarea culturii de soia cultivate în Moldova în lanțul valoric la nivel local și global. Experiența proiectului „Donau Soya” (VIDEO)

Pe parcursul a câțiva ani deja, una dintre direcțiile principale de asistență ale Uniunii Europene vizează creșterea nivelului vieții cetățenilor din mediul rural, susținând diferite sectoare, inclusiv cel agroalimentar. S-a reușit integrarea culturii de soia cultivate în Moldova în lanțul valoric la nivel local și global, printr-un proiect implementat de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare în parteneriat cu Donau Soja și Centrul Educațional Pro Didactica, cu suportul financiar al Uniunii Europene. 

„Am dat un impuls în dezvoltarea sectorului de soia în Republica Moldova, am dezvoltat note conceptuale și am studiat provocările care sunt în cultivarea acestei culturi în raioanele de nord și centru ale Republicii Moldova și, de asemenea, am efectuat transferul mutual de cunoștințe și bunele practici în acest domeniu. La sfârșitul anului 2020 a fost prezentat planul de acțiuni pentru dezvoltarea sectorului de soia. Ca activitate acestui plan, este dezvoltarea unui plan multianual de cercetare în domeniul soia.) 09:37 + 09:43 (acum este în proces de elaborare și va fi prezentat instituțiilor de cercetare și instituțiilor de stat pentru a vedea care sunt direcțiile pe care trebuie să le dezvoltăm în ameliorarea și genetica acestei culturi de soia. În acest plan a fost reflectate toate provocările în cultivarea culturii de soia, a fost făcută o analiză a genotipurilor existente în țara noastră și direcțiile în care trebuie să ne mișcăm”, a declarat Ela Mălai, Coordonator de Proiect Agri, Inovare și Cercetare „Donau Soja”.

Planul a fost prezentat Instituțiilor de cercetare din țara noastră, acestea urmând să lucreze și mai mult la ameliorarea soiurilor locale de soia și să vină cu recomandări concrete către agricultorii care cultivă această cultură.

Publicitate
...

„Soiurile create pe parcursul anilor au depășit un număr de 10. În catalogul soiurilor de plante a Republicii Moldova pentru anul 2021 sunt incluse 6 soiuri. O parte dintre ele sunt cu rezistență la secetă. Cercetătorii, ameliorând acestea, au utilizat diferite metode de hibridări interspecifice, intraspecifice și mutageneză experimentală. Sunt soiuri implementate inclusiv prin cadrul platformelor demonstrative, inclusiv împreună, în parteneriat cu asociația Donau Soya”, ne-a spus Svetlana Smerea, doctor în biologie, conferențiar, cercetăror, director adjunct pentru activitatea științifică în cadrul Institutului de Genetică, Fiziologie și protecție a Plantelor.

„Piața cere culturi bogată în proteine și de aceea noi când am văzut așa o perspectivă, am început să o cultivăm, să dezvoltăm tehnologia noastră, s-o îmbunătățim, ca să avem posibilitatea de a avea un produs final calitativ. Cu Donau Soja noi colaborăm, începând cu anul 2015, de când au venit în Republica Moldova. Am fost la un șir de seminare, ne-am împărtășit cu practica noastră, am ascultat alte practici. Prin așa ceva putem diversifica cunoștințele și ajunge la o tehnologie mai perfectă”, a remarcat Valentin Airini, agronom Donau Soja și fermier, Gospodăria „Agdav” SRL din Glodeni.

Agricultorul folosește sistemul convențional, dar și cel de prelucrare minimă a solului, pentru a păstra umiditatea acestuia. În mare, producția își găsește destinație în țara noastră.

„Lista produselor noastre este foarte mare. Noi producem mai bine de 10 tipuri de cașcaval și brânză tofu. Cașcavalul tofu cu umplutură sau cu gust de verdețuri, olive, măsline. Mai facem și brânză de soia, foarte nutritivă și delicioasă. La fel producem pate tofu, produs din grăsimile provenite din brânza tofu. Avem un proces tehnologic bine pus la punct și, adăugând diferite ingrediente, obținem mai multe produse ale noastre: pateul cu gust de ficat, cu gust de verdeață, cu gust de ciuperci și altele. La fel suntem producătorii laptelui de soia. În colaborare cu Donau Soja și cu alți parteneri europeni, planificăm ca în timpul apropiat să obținem certificatul de produse „non GMO””, a menționat Iurie Costov, Director Agromix 77 SRL, producător de tofu și pate de soia.

...

Republica Moldova utilizează anual între 90 și 100 mii de tone de soia preponderent pentru hrănirea animalelor, capacitatea de producție a sectorului agricol pentru această cultură fiind, în ultimii ani, doar la jumătate. Producătorii au acum acces la toate resursele create în cadrul acestui program, iar eficiența în producția de soia poate crește mult potențialul de export al țării. 

Pe parcursul acestor doi ani de zile am promovat activ cultivarea soii in cadrul platformelor de demonstrare, am oferit instruiri agricultorilor, am efectuat vizite de studii peste hotarele țării, făcând un schimb de experiență cu producătorii din Serbia, din Austria. Fermierii locali au avut acces la semințe a diferitor soiuri productive, au fost implementat tehnologiile de utilizare a inoculanților pentru a spori productivitatea și vreau să zic că și suprafețele s-au majorat. Îmbunătățind calitatea acestui produs, având un acces mai bun pe piețele premium, dar să nu uităm și de piața locală”, a spus în final Viorel Gherciu, Director de proiect Donau Soja în Republica Moldova.

...

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal