Guvernul alocă CEC-ului 70 de mln lei pentru organizarea alegerilor parlamentare. Suma poate crește în funcție de cheltuielile estimate

Guvernul alocă CEC-ului 70 de mln lei pentru organizarea alegerilor parlamentare. Suma poate crește în funcție de cheltuielile estimate

Guvernul va aloca Comisiei Electorale Centrale 70 de milioane de lei pentru acoperirea cheltuielilor de organizare a alegerilor parlamentare anticipate. Aceasta în primă etapă. Ulterior, după estimarea definitivă a cheltuielilor, ar putea fi alocată încă o sumă. Faptul a fost comunicat de premierul interimar, Aureliu Ciocoi, printr-o scrisoare adresată CEC-ului la 19 mai.

„În scopul bunei organizări și desfășurări a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie, Guvernul R. Moldova a aprobat hotărârea din 12 mai potrivit căreia din Fondul de Rezervă a Guvernului au fost alocate CEC-ului mijloace financiare în sumă de 70 milioane de lei”, este notat în scrisoarea Guvernului.

Mai mult, premierul interimar precizează că, Guvernul este dispus să aloce CEC-ului necesarul suplimentar de mijloace financiare începând cu 20 iunie, după determinarea eshaustivă a tuturor costurilor ce nu au putut fi estimate complet la etapa planificării.

Publicitate

Menționăm că, pe ordinea de zi a ședinței CEC din 19 mai era planificată examinarea subiectului „Cu privire la aprobarea devizului de cheltuieli estimativ pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021”. Acest, însă, a fost amânat pentru ședința de vineri, 21 mai, în legătură cu informația parvenită de la Executiv.

Amintim că recent, într-o emisiune televizată, Aureliu Ciocoi, spunea că 80 de milioane de lei ar fi suficienți pentru organizarea parlamentarelor anticipate din 11 iulie. Acesta a declarat că suma de 125 de milioane de lei este exagerată, având în vedere situația bugetului de stat. Potrivit lui, în Fondul de rezervă al țării ar mai sta doar 98 de milioane de lei. Dorin Cimil are însă o altă părere. El declară că scăderea cheltuielilor poate duce și la scăderea numărului de secții de votare peste hotare.

Reacția șefului interimar al Cabinetului de miniștri vizează decizia CEC din 30 aprilie, prin care comisia a stabilit devizul de cheltuieli, numind suma de 125 de milioane ca fiind necesară pentru organizarea scrutinul.

Precizăm că, la 28 aprilie, Maia Sandu a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului, după ce Curtea Constituțională a declarat starea de urgență ca fiind instituită neconstituțional, aceasta fiind unica piedică pentru a organiza scrutinul.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal