
Oameni ca tine: Victoria de la Primărie (VIDEO)
Într-o sală largă, cu drapel pe perete, mai multe femei pun la cale problemele satului Dănceni. Discută despre facturi, despre sisteme de canalizare, despre drumuri și despre un sătean nervos, care deschide ușile cu piciorul pentru a cere socoteală administrației publice locale. În mijlocul lor, o tânără de nici 30 de ani ascultă cu atenție, notează, dă indicații și zâmbește.
・
Victoria Butuc-Guranda este primar și, totodată, o metaforă clară a imaginii viitorului acestei țări. După ce a încheiat ședința, se ridică încet de la masă, sprijinindu-se de speteaza scaunului, strânge la piept un dosar cu foi și documente și îmi face semn să o urmez în biroul de la parter.
Intrăm, iar ea, ușor rușinată, strânge rapid obiectele care i se par că nu stau la locul lor, apoi își cere scuze pentru că nu are un cabinet prea modern.
Altele sunt prioritățile...
Acum doi ani, când s-a înscris în bătălia pentru funcția de primar, era privită cu scepticism de localnici. Odată pentru că avea un contracandidat cu câteva mandate consecutive la activ și încă odată pentru că, să fim serioși, „e doar un copil”. „Copilul”, însă, s-a dovedit a fi o femeie puternică, cu tărie de caracter, cu valori bine înrădăcinate și cu o teribilă dorință de schimbare. Le-a arătat oamenilor sub ochii cărora a crescut care sunt problemele din localitate și le-a promis că va face tot ce știe mai bine pentru a le rezolva.
A deschis cu piciorul ușa stereotipurilor...
După câțiva ani de activitate în consiliul local, Dănceni, Victoria Butuc-Guranda nu mai putea să privească cu ochelari roz realitatea din sat. De aceea, ziua în care a devenit primar cu acte în regulă a fost, totodată, și ziua în care și-a setat cea mai mare provocare a vieții. Știa unde merge, știa că nimeni n-o așteaptă cu bunăvoință pe tavă dar mai ales - știa că misiunea ei de-acum încolo este de a-i face pe oameni să simtă că schimbarea a venit.
Respectul se câștigă, nu se cere imperativ...
Echipată cu răbdare, documentare și perseverență, primarul de la Dăceni a luat provocările pe rând și a început să le îmblânzească. De fiecare dacă când îi venea să cedeze, își amintea care este scopul pentru care a venit la Primărie și pornea iar la drum. Nu a cerut să fie respectată din prima zi, lăsându-le sătenilor dreptul de a se îndoi de ea până la proba contrarie. În timp, unul câte unul, oamenii au început să-i vadă progresele, au început să se bucure de seri calde în parcul de la Primărie, să meargă pe drumuri mai drepte și petreacă, periodic, la evenimente culturale. Lucruri simple, care le-au lipsit.
Tinerețea nu este un defect...
Victoria Butuc-Guranda este convinsă că doar un om care a crescut și a copilărit într-o localitate este capabil să-i identifice corect problemele, să-i seteze potrivit prioritățile și să facă rai din fiecare groapă și piatră care nu stă la locul ei. Entuziasmul tineresc o ajută în prerogativele sale, iar instruirea pe care a căpătat-o îi trasează traiectorii clare de acțiune. Știe să asculte, încearcă să înțeleagă și nu se poziționează mai presus de oamenii cu care discută.
Dacă nu noi, atunci cine?
La fel ca și mulți alți tineri de vârsta ei înțelege că, poate, peste hotare ar putea avea o viață mai îndestulată, cu orizonturi mai largi și posibilități mai multe. Dar de fiecare dată când este vizitată de asemenea gânduri își amintește de străzile pe care a copilărit, de oamenii cu care a crescut și de datoria pe care simte că o are față de palma asta de pământ. În locul rochiilor de brand, îmbracă ia sau costumul clasic, iar când se gândește la visele mari - vede Dăceniul în topul celor mai dezvoltate localități. Pentru Victoria Butuc-Guranda lucrurile sunt foarte simple, pentru că dacă nu ea, atunci cine?...