
SIS și Președinția resping acuzațiile aduse de membrii Comisiei de anchetă a cazului Ceaus (UPDATE)
Serviciul de Informații și Securitate și Președinția infirmă declarațiile făcute în cadrul briefingului de presă susținut de către deputații fracțiunii PSRM, Adrian Lebedinschi și Grigore Novac. Aceștia au acuzat instituția prezidențială că ar fi implicată în răpire, iar SIS ar tergiversa intenționat mersul anchetei.
・
„Toate informațiile deținute la nivel instituțional au fost remise organelor de ocrotire a normelor de drept naționale, precum și membrilor Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor presupusei răpiri a ex-judecătorului ucrainean, Nicolae Ceaus”, se arată în răspunsul oferit de reprezentanții serviciul de presă SIS pentru AGORA.
În același timp, instituția susține că pe durata investigării cazului, reprezentanții SIS, inclusiv directorul instituției, și-au manifestat disponibilitatea și deschiderea pentru cooperare și au acordat suport, conform competențelor, în vederea stabilirii persoanelor implicate și clarificării cauzelor ce au dus la crearea incidentului.
„Instituția, în repetate rânduri, a făcut declarații publice în cadrul cărora și-a reiterat poziția și a negat orice implicare în activități ilicite legate de posibila răpire a cetățeanului ucrainean. Regretăm faptul că actorii politici tot mai frecvent în retorica lor utiliizează SIS și încearcă să manipuleze opinia publică prin insiunări și interpretări pentru a-și promova imaginea în campanie electorală”, se mai arată în răspunsul instituției.
Totodată, Serviciul de Informații și Securitate sugerează și îndeamnă deputații fracțiunii PSRM, cu probele pe care le invocă că le dețin, să se adreseze Procuraturii Generale pentru a fi inițiată o cercetare sub prisma penală a faptelor invocate, care va demonstra fie veridicitatea celor imputate de către aceștia, fie caracterul declartiv și politic al evenimentului de presă.
Și Președinția a respins acuzațiile aduse.
„Am asistat, din nou, la o avalanșă de acuzații false. Instituția prezidențială a răspuns la toate demersurile Comisiei de anchetă și a pus la dispoziția ei toate materialele disponibile. Restul sunt deducții și speculații politice. Chemăm încă o dată actorii politici, dar și unele instituții media, să înceteze să producă minciuni și să manipuleze opinia publică în legătură cu acest caz”, a declarat pentru AGORA, purtătoarea de cuvânt a președintei R. Moldova, Sorina Ştefîrţă.
Menționăm că, Membrii Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor presupusei răpiri a ex-judecătorului ucrainean, Mykola Ceaus, a acuzat Serviciul de Informații și Securitate că intenționat ar fi dus pe pistă greșită organele de anchetă, iar în acest caz ar fi implicate și structurile de stat. Astfel, într-un briefing de presă, deputații Fracțiunii PSRM Adrian Lebedinschi și Grigore Novac au cerut demiterea din funcție a directorului SIS, Alexandru Esaulenco.
Amintim că, anterior, deputații Adrian Lebedinschi și Vasile Năstase, membri ai Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor presupusei răpiri a judecătorului ucrainean, au declarat că un ofițer de rang înalt din cadrul SIS, dar și alți 30 de ofițeri ai SPPS au fost implicați în răpirea lui Nicolae Ceaus.
Actele, pretinse a fi de la Serviciul Informare și Securitate, care au ajuns pe mâna Comisiei de anchetă pentru elucidarea răpirii ex-judecătorului ucrainean Mykola Ceaus, s-au dovedit a fi false, susține SIS. Instituția neagă orice implicare în infracțiune.
Precizările SIS au venit după ce, la 16 iunie, într-un raport preliminar, președintele Comisiei de anchetă a cazului de răpire a lui Ceaus, Vasile Năstase, a menționat că, membrii comisiei au primit o notă informativă din partea SIS în care se vorbește că, de către Direcția generală protecție generală a fost demarată o cercetare de serviciu pe faptul posibilei implicări a angajaților serviciului în cazul răpirii. Mai mult, în act ar figura câteva nume despre care s-ar spune că ar fi implicate în acest caz, susține Năstase care a sus totodată, că nu se cunoaște sigur dacă documentul SIS, primit prin secretariatul Parlamentului ar fi autentic sau nu. Deputatul a trimis o interpelare la SIS ca să se expună pe acest document, dar nu a primit un răspuns deocamdată.
Amintim că la 3 aprilie Mykola Ceaus, judecătorul ucrainean care ar fi ascuns 150 de mii de euro în borcane și care este urmărit de Procuratura din Kiev pentru acţiuni de corupție, a fost răpit. Despre asta a anunțat avocatul acestuia Iulian Balan pe pagina sa de Facebook.
La mai bine de 50 de ore de la dispariția lui Ceaus, ministrul afacerilor interne, Pavel Voicu a venit cu mai multe detalii în acest sens. Oficialul a declarat că cei care l-au răpit, ar fi cetățeni străini și că aceștia au reușit să traverseze frontiera Republicii Moldova cu Ucraina.
Reamintim că, Ceaus s-a ales cu un refuz din partea autorităților R. Moldova la solicitarea de a beneficia de azil politic în țara noastră. Magistratul s-ar fi aflar la Chișinău din 2016.
Totodată, ex-judecătorul Mykola Ceaus a fost eliminat din lista de căutare a Interpolului.