„Completările propuse de autori vin să asigure protecția spațiului informațional autohton”, a menționat ministrul Justiției, Vladimir Grosu.

Totuși, reprezentantul Guvernului susține că proiectul conține dispoziții contradictorii care pot crea dificultăți în interpretare.

Astfel autorii propun că radiodifuzorii și distribuitorii de servicii vor difuza doar programe autohtone cu caracter informativ și analitic, în proporție de 100%. Totodată, în același alineat este propusă permiterea difuzării programelor informative și a emisiunilor politico-analitice produse în statele membre ale Uniunii Europene, SUA, precum și în statele care au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.  

În context, premierul Chiril Gaburici a cerut ca înainte de aprobare subiectul să fie discutat cu specialiștii din domeniu.

„Am informație că mai multe posturi locale de televiziune înregistrează scăderi din vânzarea publicității. Este ok să cerem prezența mai mare a produsului autohton. Dar trebuie să fie cumva fezabil din punct de vedere economic. Propunerea este să aprobăm de principiu și să le sugerăm autorilor să consulte reprezentanții din domeniu. Trebuie să creăm spațiu pentru dezbateri. Sunt de acord că trebuie să protejăm spațiul autohton dar asta nu înseamnă că trebuie să excludem produse bune, filme, ș.a.”, a subliniat Chiril Gaburici.

Amintim că anterior un gurp de deputați democrați și liberal-democrați au venit cu un proiect de modificarea Codului Audiovizualului și a Legii privind libertatea de exprimare care a stârnit reacții dure în societate. Documentul conține o serie de modificări care ar putea avea un impact benefic asupra pieței audiovizuale autohtone, dar și unele cu efect negativ sau cu posibilități de interpretare diferită. Vedeți aici care sunt modificările cu efecte benefice și care au putea avea un impact negative. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!