După o tentativă aproape eșuată, autoritățile au revenit la subiectul modificării Codului Audiovizualului. Astăzi Cabinetul de miniștri a examinat un proiect în acest sens, semnat de un grup de deputați. Documentul prevede completarea articolulul 11 din Codul Audiovizualului, în partea ce ține de ponderea emisiunilor informativ-analitice autohtone în grila de emisie a posturilor de televiziune.
„Completările propuse de autori vin să asigure protecția spațiului informațional autohton”, a menționat ministrul Justiției, Vladimir Grosu.
Totuși, reprezentantul Guvernului susține că proiectul conține dispoziții contradictorii care pot crea dificultăți în interpretare.
Astfel autorii propun că radiodifuzorii și distribuitorii de servicii vor difuza doar programe autohtone cu caracter informativ și analitic, în proporție de 100%. Totodată, în același alineat este propusă permiterea difuzării programelor informative și a emisiunilor politico-analitice produse în statele membre ale Uniunii Europene, SUA, precum și în statele care au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.
În context, premierul Chiril Gaburici a cerut ca înainte de aprobare subiectul să fie discutat cu specialiștii din domeniu.
„Am informație că mai multe posturi locale de televiziune înregistrează scăderi din vânzarea publicității. Este ok să cerem prezența mai mare a produsului autohton. Dar trebuie să fie cumva fezabil din punct de vedere economic. Propunerea este să aprobăm de principiu și să le sugerăm autorilor să consulte reprezentanții din domeniu. Trebuie să creăm spațiu pentru dezbateri. Sunt de acord că trebuie să protejăm spațiul autohton dar asta nu înseamnă că trebuie să excludem produse bune, filme, ș.a.”, a subliniat Chiril Gaburici.
Amintim că anterior un gurp de deputați democrați și liberal-democrați au venit cu un proiect de modificarea Codului Audiovizualului și a Legii privind libertatea de exprimare care a stârnit reacții dure în societate. Documentul conține o serie de modificări care ar putea avea un impact benefic asupra pieței audiovizuale autohtone, dar și unele cu efect negativ sau cu posibilități de interpretare diferită. Vedeți aici care sunt modificările cu efecte benefice și care au putea avea un impact negative.
Vezi și aceste știri

Zelenski susține că aproape toți oamenii blocați în subsolurile uzinei Azovstal au fost evacuați

Maia Sandu despre nivelul înalt de inflație: Toate instituțiile statului trebuie să-și facă treaba mai bine decât și-au făcut-o până acum
