Kaufland a început acest an destul de activ, lansând două magazine noi. Câte magazine sunt planificate în total? Vor fi toate în format de supermarket?
Kaufland este o companie de retail europeană, care operează rețele de magazine în opt țări (Germania, Cehia, Slovacia, Croația, Polonia, România, Bulgaria și Republica Moldova) și face parte din grupul Schwarz. În activitatea noastră ne ghidăm după principiile culturii noastre organizaționale: performanță, dinamism și corectitudine.
Indiferent de provocările prin care am trecut și trecem toți din cauza pandemiei COVID-19, în 2020 nu am stopat nici un proiect investițional planificat. Ba mai mult, am accelerat ritmul de extindere în regiune, prin deschiderea a două magazine, la Ungheni și Comrat. De altfel, magazine care sunt construite în linie cu cele mai riguroase standarde de calitate germană.
Și nu ne oprim aici, vom menține același ritm de dezvoltare și implementare a planurilor de extindere ale companiei Kaufland în Republica Moldova și o investiție estimată la peste 300 milioane euro.
Dacă vorbim de format, într-adevăr, Kaufland este construit pe un concept de centru comercial. Aceasta este identitatea care ne reprezintă în toate țările unde suntem pe piață. La nivel internațional avem stabilite anumite formate de construcție a magazinelor, care variază în funcție de suprafața de vânzare și suprafața terenului achiziționat. Cu toate acestea, suntem o companie foarte flexibilă, care își construiește infrastructura în funcție de necesitățile clienților. În strategia noastră de extindere a rețelei suntem orientați pe proximitate, ne dorim să fim cât mai aproape de clienții noștri, atât în orașele mari, cât și în cele mai mici.
Noi suntem deschiși pentru fiecare partener, care e flexibil, proactiv si deschis să colaboreze cu noi pentru realizarea unui proiect în Republica Moldova.
În ce raioane/regiuni ale țării vrea compania să se extindă? Unde se construiesc acum magazine Kaufland? Unde este mai ușor de lucrat - la nord, centru sau în sudul țării?
Ne bucurăm că în calitate de investitori străini în Republica Moldova am simțit o deschidere și o colaborare productivă cu autoritățile din Republica Moldova. Avem parte de un climat investițional echitabil, transparent și previzibil în orice oraș în care suntem prezenți: Chișinău, Comrat, Ungheni și Bălți.
În acest moment, prioritatea noastră este Chișinăul, unde în prezent construim al treilea magazin. Dar, așa cum am menționat și anterior, angajamentul nostru este să fim prezenți în toată țara, cât mai aproape de clienții noștri. Oriunde vedem un potențial de implementare a conceptului nostru, îl realizăm. Acest aspect ne-a determinat să începem construcția și în orașul Orhei.
Niciodată nu am făcut vreo diferențiere unde este mai ușor sau mai greu de lucrat, pentru că în orice regiune găsim parteneri de încredere. De fapt, magazinele noastre sunt construite toate după același standard, diferă doar locația și gradul de complexitate a lucrărilor care trebuie realizate. Și aici vorbesc nu doar de construcția magazinului, dar și de lucrările pe care le facem pentru modernizarea infrastructurii adiacente. Așa contribuim la dezvoltarea comunităților locale.
Fiecare proiect întâmpină provocări, dar în același timp, pentru noi ca și companie germană nu este un impediment în a ne onora angajamentele și a identifica soluțiile necesare. Adoptăm cele mai moderne tehnologii, prietenoase cu mediul. De exemplul, la Ungheni au fost adoptate soluții de fondare cu piloți care ajută la îmbunătățirea caracteristicilor mecanice ale terenului, dar în același timp prietenoase cu mediul utilizând material local - pământul, înlocuind soluția uzuală și frecvent utilizată -beton.
Apropo, în activitatea noastră prioritatea noastră este să lucrăm cu companiile locale, contribuind prin asta și la dezvoltarea acestui domeniu.
Se vor mai deschide în Chișinău magazine Kaufland și unde anume? Există dificultăți în identificarea locurilor de construcție corespunzătoare?
În orice țară unde suntem prezenți, capitala este o provocare pentru noi, din toate punctele de vedere. Republica Moldova nu este o excepție. Dar știm despre punctele noastre forte ca investitor financiar stabil, care respectă toți termenii legislației în vigoare și implementează rapid proiectul propus. Evident că identificarea terenului care urmează să fie procurat este un proces minuțios. Sunt criterii bine stabilite în funcție de care se identifică locația potrivită pentru amplasarea magazinului: infrastructură, accesul la artera principală utilitățile etc.
Da, așa cum am menționat anterior, Chișinăul este obiectivul nostru principal. Scopul nostru este să fim aproape de clienții noștri din fiecare sector cu cel puțin un magazin. Referindu-ne la experiența noastră vastă în alte țări, Capitala este întotdeauna o provocare în ceea ce privește expansiunea.
Ce dificultăți întâmpinați la construcția magazinelor în Republica Moldova? Care este specificul țării noastre (birocrați, mediul, deficitul de locuri de construcții, etc.)
Vreau să pornim de la un lucru foarte important, orice achiziţie imobiliară realizată de către compania Kaufland pe fiecare piaţă în care îşi dezvoltă activitatea, se bazează pe prevederile legislaţiei locale și internaționale, pe studii de cercetare, urmărind cu stricteţe un proces transparent, legal şi în conformitate cu politicile zonale de dezvoltare.
În rest, ne ciocnim de aceleași provocări, indiferent de țară. La început este întotdeauna o sarcină complicată de a găsi companii locale, care ar avea capacitatea de a dezvolta un magazin Kaufland. Dar, în timp ce deja devenim cunoscuți pe piață este mult mai ușor să identificăm parteneri de încredere alături de care să construim proiecte de succes.
La nivel de proceduri, pentru fiecare proiect în parte este organizată o licitație în urma căreia se stabilește în funcție de buget și termenii de realizare, care va fi compania de construcție cu care vom colabora. Nu neg că interesul nostru este să obținem cea mai bună ofertă, dar în același timp pentru noi contează cel mai mult calitatea lucrărilor.
Ținând cont de susținerea și colaborarea cu furnizorii autohtoni, putem menționa că, majoritatea partenerilor pentru operațiunile imobiliare aferente construcției magazinelor Kaufland în Moldova sunt autohtoni. Nu le-aș numi dificultăți în cosntrucția magazinelor, ci mai degrabă oportunități pentru companiile locale de a se dezvolta. Este vorba despre cerințele noastre stricte pe fiecare proiect în parte ce țin de echipament, tehnica utilizată, materialele de construcție și termenii de realizare de la care nu trebuie să devieze nicio companie care își asumă angajamentul de a colabora cu noi.
Ne bucurăm că odată cu apariția noastră pe piața din Republica Moldova, oferim oportunitatea companiilor locale să se dezvolte și să se plieze la standardele internaționale, conform cărora sunt construite magazinele noastre..
Care sunt particularitățile construirii magazinelor Kaufland? Există un singur standard de construcție pentru toate magazinele din rețea?
În fiecare țară unde este prezentă compania, există departamentul Proiecte Imobiliare, care se ocupă de toate activitățile ce cuprind identificarea, selecția și analiza noilor locații, aprobarea bugetelor aferente, negocierea contractelor, obținerea autorizațiilor și avizelor necesare.
Urmează partea de proiectare, și anume: întocmirea schiţelor și a proiectelor de magazine noi şi de modernizări, întocmirea planurilor contractuale și verificarea documentaţiei de autorizare.
Există procese foarte clare care sunt respectate pas cu pas. În ce privește construcția magazinului, avem un cadru general de standarde de construcție, care este actualizat în fiecare an și este valabil în toate cele 8 țări, este un „know-how” predefinit. Dar, la construcția fiecărui magazin sunt operate diferite modificări, raportate la realitatea zilei de azi, abordări noi în ce privește planificarea, execuția sau materialele utilizate. Astfel, construcția fiecărui magazin devine un „exemplu de urmat”, cu lecții învățate, care fac parte din planul de dezvoltare permanentă a conceptului nostru în construcții.
După cum bine știți, de exemplul magazinul din sectorul Botanica are o configurație diferită și această soluție a fost rezultatul amplasamentului: parcarea la subsol, magazin și etaj pentru spațiile sociale.
De ce facem asta? Pentru că ne dorim magazine durabile, cu un termen de realizare cât mai rapid și cât mai adaptat local. Așadar, fiecare magazin deschis în Republica Moldova este adaptat celui mai nou concept de design și construcție, iar cel mai important – prietenoase mediului. Noi suntem dinamici și flexibili și asta ne caracterizează în activitatea noastră, fie că vorbi de vânzări sau de construcții.
Ce tehnologii noi/moderne utilizați în construcție magazinelor (materiale ecologice, sisteme de recuperare a căldurii, etc.)?
Odată cu venirea Kaufland pe piața din Republica Moldova, am adus un șir de inovații în domeniul retail și sperăm că vor fi preluate ca bune practici, de către toți cei cărora le pasă de mediul înconjurător. Pentru Kaufland, protejarea mediului înconjurător este unul din pilonii de bază în activitatea zilnică.
Obiectivul ecologic pentru magazinele noastre este acela de a reduce semnificativ emisiile de CO2 și consumul de energie. În acest scop, în magazinele noastre folosim o tehnologie eficientă din punct de vedere energetic: încălzirea are loc printr-o așa-numită instalație de refrigerare şi climatizare. Astfel conservăm resursele naturale, întrucât încălzirea se realizează aproape în totalitate cu căldura reziduală de la rafturile frigorifice, în locul combustibililor cum ar fi petrolul, gazul și lemnul. Iarna, magazinul este încălzit, iar vara, instalația inversează procesul, pentru a crea în hipermarket temperatura potrivită.
Cu instalaţia de refrigerare şi climatizare, nu numai că reducem costurile pentru energie, dar, reducem și emisiile de CO2 - o componentă importantă în îmbunătățirea amprentei noastre ecologice.
Deoarece siguranța clienților și a angajaților noștri este foarte importantă pentru noi, am construit împreună cu partenerii locali magazine ce respectă cele mai înalte standardele de siguranță.
Mai mult decât atât, magazinele noastre sunt construite în așa fel încât să fie posibilă montarea panourilor fotovoltaice.
Pe lângă aceste inovații ecologice, în toate parcările magazinelor noastre sunt instalate aparate de reciclare TOMRA, pentru trei tipuri de ambalaje și desigur, stații de încărcare pentru automobilele electric și rastele pentru bicicletă.
Ce experiență nouă a adus Kaufland în construcția infrastructurii comerciale? Cum diferă normele dvs. de cele utilizate de alte companii de retail din Moldova?
Strategia de dezvoltare a companiei Kaufland este una complexă, mai ales atunci când vine vorba despre investițiile în construcția magazinului. Noi ne focusăm nu doar pe dezvoltarea magazinului în sine, gândim proiectul nu doar ca parte integrată în business-ul nostru, dar și în infrastructura orașului, pentru beneficiul locuitorilor. Aici vorbim despre un număr suficient de locuri de parcare, proiectarea soluției de trafic, dar și investiții în infrastructura publică.
De exemplu, pentru magazinul de pe Testemițanu vom investi într-un sistem modern de canalizare pentru locuitorii din preajmă, care va soluționa problema care există cu apa pluvială. De asemenea, am gândit o soluție de trafic adaptată cartierului respectiv.
La magazinul de la Mircea cel Bătrân am amenajat o parcare publică cu 133 de locuri care a fost transmisă în gestiunea autorităților publice.
Ce vreau să spun, este important ca fiecare business să înțeleagă acest aspect și anume că este o parte integrantă a comunității și nu invers. Nu este suficient să construiești doar un magazin, trebuie să creezi în jurul lui o infrastructură publică, comodă atât pentru locuitorii din preajmă, cât și pentru clienți.
Există diferențe între magazinele Kaufland din regiuni și cele din Chișinău?
Dacă vorbim comparativ despre magazinele Kaufland din Chișinău și cele din regiuni, în ce privește infrastructura lor, nu există diferențe, decât cele ce țin de dimensiunea suprafeței de vânzare. Ce ține de calitatea și materialele utilizate, sunt aceleași în orice proiect Kaufland.
Magazinele noastre sunt dotate și cu galerii comerciale unde colaborăm cu furnizorii locali, care au implementat un concept modern ce se integrează perfect în stilul magazinului nostru. Aici vorbim de farmacii, patiserii, schimb valutar etc.
Dacă vorbim de sortiment, atunci suntem într-o permanentă adaptare la specificul local, care este unul foarte divers, la nord, sud și centru. De asemenea, suntem într-un proces continuu de stabilire a unor parteneriate cu furnizorii și producătorii locali, pentru suplinirea sortimentului cu produse autohtone. În acest context, am susținut programul GLOBAL GAP (Good Agricultural Practices), care le va permite producătorilor autohtoni să exporte pe piețele externe produse agricole ce corespund cerințelor de siguranță alimentară. În vara anului 2020 am lansat campania „Proaspăt de-acasă. Produs în Moldova”, ce are drept scop susținerea și promovarea producătorilor autohtoni.
Există diferențe în procesul de construcție/amenajare a magazinelor din Republica Moldova și cele din România sau alte țări?
Cum spuneam, Kaufland se conduce de niște standarde internaționale stricte, care nu diferă de la țară la țară.
Singurele diferențe țin de anumite reglementări locale, dar ele nu influențează calitatea construcției sau amenajării magazinului. Din contra, aș spune că în multe cazuri noi depășim cu mult standardele minime legale. De exemplu, magazinul din sectorul Botanica este prima în topul magazinelor din toate țările cu cea mai lungă vitrină asistată – 48 de metri.
Kaufland România amenajează zone de agrement pe acoperișul magazinelor sale. Vor fi implementate proiecte similare în Moldova?
Clădirile ecologice și durabile reprezintă o componentă cheie în strategia noastră de business. Acest lucru este deja dovedit prin noile tehnologii de ultimă generație pe care le utilizăm în construcția magazinelor prietenoase mediului. De asemenea, studiile de îmbunătățire și de eficiență sunt anual actualizate și puse în aplicare.
Acoperișul verde este un exemplu bun, aplicabil și pentru Republica Moldova, dar, în prezent ne dorim să dezvoltăm o nouă tehnologie privind amplasarea panourilor solare pe acoperiș, pentru furnizarea energiei verde. Acest lucru este un pas important înainte pentru un viitor sustenabil.
Compania utilizează în construcție propriile materiale sau le procură din Moldova?
Focusul nostru este achiziționarea materialelor de construcție de la producătorii autohtoni.. Dar, în același timp, pentru a respecta standardele stricte în construcția magazinelor noastre, unele materiale sunt produse exclusiv pentru Kaufland, la nivel internațional și sunt livrate din Uniunea Europeană: aici vorbim despre corpurile de iluminat, gresie și alte materiale.
În procesul de construcție sunt implicați cetățeni moldoveni sau sunt atrași lucrători din afara țării?
Așa cum am menționat, scopul nostru este să colaborăm și să lucrăm umăr la umăr cu companiile locale. Pe lângă aspectul economic, companiile locale adoptă ca normalitate noi standarde, dar și bifează în portofoliul său un client important. Să luăm un exemplu practic, lucrările de terasament, care necesită implicarea unui factor uman considerabil pe teren.
Frai Construct și Promstroi, fiecare dintre ei locali, ne-au ajutat să construim magazinele din Comrat și Ungheni în mai puțin de șase (!) luni. Acest rezultat este pur și simplu remarcabil. Totul este posibil atunci când se depune multă muncă și există dorință de creștere și dezvoltare. Pe această cale, invit companiile din domeniu, atât locale, cât și naționale, să se angajeze în parteneriate cu Kaufland. Aceste parteneriate înseamnă beneficii de durată, noi cunoștințe și standarde.
Kaufland este o comunitate în care oamenii sunt motorul ce mișcă compania spre noi performanțe. Cu siguranță asta pot să spun și despre departamentul nostru de imobiliare, unde nu doar am construit magazine ci am reușit să formăm o echipă de oameni profesioniști și deschiși împreună cu care muncim cot la cot pentru a atinge obiectivele propuse.
Dar cel mai important e, că la Kaufland ai parte mereu de oportunități de creștere profesională și personală, e suficient doar să știi exact ce îți dorești și să muncești pentru a obține asta. În ce privește mediul de lucru, nu am simțit nicio diferență față de Germania: o atmosferă prietenoasă și confortabilă care a devenit mai mult decât un simplu loc de muncă. Sunt mândru să vorbesc despre echipa oamenilor buni din Republica Moldova alături de care creștem și dezvoltăm proiecte ambițioase.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.