Scrutinul parlamentar din acest an se va desfășura în baza sistemului electoral proporțional, într-o singură circumscripție - cea națională, ci nu în conformitate cu cel mixt, așa cum a fost la parlamentarele din februarie 2019.
Jurnalista AGORA, Capitolina Turculeț, îți explică, pe scurt, care este formula care va fi utilizată pentru „împărțirea” mandatelor, după alegerile din 11 iulie.
Pentru început trebuie să știi că, la distribuirea celor 101 mandate de deputați participă doar concurenții electorali ce depășesc pragul electoral. Acesta este de: 2% pentru candidații independenți, 5% pentru partidele politice și de 7% pentru blocurile electorale.
Pentru o estimare preliminară a numărului de mandate obținute de concurenții electorali, în primul rând, vom avea nevoie de numărul total de voturi acumulate de formațiunile care au trecut pragul electoral.
Ulterior, numărul de voturi obținute de fiecare formațiune care a trecut pragul electoral, îl înmulțim cu 101, și îl împărțim la suma voturilor obținute de formațiunile participante la distribuire. La final, pentru verificare, vom aduna numărul de mandate ale concurenților. În cazul în care suma va depăși numărul de 101, vom scădea consecutiv câte un mandat de la formațiunile care au obținut cele mai puține voturi. În cazul în care există candidații independenți care au acumulat cel puțin 2% din voturi, atunci numărul candidaților respectivi va fi scăzut din numărul total al locurilor din Parlament.
Să presupunem că după scrutinul din 11 iulie, pragul electoral va fi trecut de patru concurenți: A, B, C și D.
Urmărește în video formula aplicată în practică.
Citește și: Avem alegeri parlamentare: De ce, unde, cum, când? | #CeSpuneLegea
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.