Curios sau nu, în statutul formațiunii din 14 mai 2010, printre obiectivele înscrise în Programul de activitate al formațiunii, se numără și obiectivul de integrare europeană a țării.
„Continuarea cursului spre integrarea europeană în calitate de ţară neutră, nealiniată la blocuri militare, în baza principiilor de egalitate şi respect reciproc, independenţei, suveranităţii statale şi identităţii naţionale a poporului moldovenesc”, se arată în documentul oficial.
Cu toate acestea, la 16 iunie, în cadrul conferinței de presă organizată cu ocazia lansării în campania electorală, liderul formațiunii, Mihail Garbuz a declarat „Rusia este un popor frățesc pentru Republica Moldova, precum și Moldova pentru Rusia”, menționând că avantajele acestui referendum ar fi piața economică imensă fără frontiere, taxe, cote și restricții și „toate privilegiile care există în Federația Rusă”.
„Timp de 10 ani multe se schimbă, inclusiv preferințele. Nu eu am hotărât, dar Congresul a hotărât. Noi chemăm la un referendum unde cetățenii își vor expune părerea lor dar nu Partidul Patrioții Moldovei, sunt două lucruri diferite”, a declarat Mihail Garbuz, liderul formațiunii.
Acesta mai susține că dorește să cunoască părerea poporului moldovenesc, prin intermediul referendumului, întrucât în ultimii 30 de ani un astfel de exercițiu democratic nu a fost desfășurat. Acesta a precizat că statutul formațiunii a fost schimbat, doar că încă nu a fost înregistrat de organele competente.
În cadrul unei analize a programelor electorale, reprezentanții Expert-Grup au precizat că promisiunea formațiunii este „o acțiune deplasată de la câmpul constituțional dar și de la posibilitățile practice ce ar presupune un asemenea eveniment”.
23 de concurenți au fost înregistrați la CEC și au intrat în cursa electorală pentru fotoliile de deputați în Parlamentul R. Moldova. Între aceștia, două blocuri electorale, 20 de partide politice și un candidat independent. Este vorba despre: Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE”, Partidului Politic „Partidul Acțiunii Comune — Congresul Civic”, Blocul electoral „Renato Usatîi”, Partidul Politic „Șor”, Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate, Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, Mișcarea Profesioniștilor „Speranţa - Надежда”, Partidul Democrat din Moldova, Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”, Partidul Politic „Partidul Unității Naționale”, Partidul Politic „Democraţia Acasă”, Partidul Politic „NOI”, Partidul Politic „Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei”, Partidul Politic Alianța Pentru Unirea Românilor, Partidul Politic Partidul Verde Ecologist, Partidul Politic „Partidul Legii şi Dreptăţii”, Partidul Politic „Puterea Oamenilor”, Partidul Regiunilor din Moldova, Partidul „Patrioții Moldovei”, Partidul Politic „Partidul Schimbării”, Partidul Politic Noua Opțiune Istorică, Partidul Politic Partidul Oamenilor Muncii și Veaceslav Valico (candidat independent). Alegerile parlamentare anticipare vor avea loc în data de 11 iulie, 2021.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.