
Lupta împotriva sistemului, accent pe dezvoltarea tinerilor și un candidat neacceptat de CEC. Drumul partidului NOI
Continuăm seria de articole, prin intermediul cărora vă prezentăm, rând pe rând, concurenții electorali la scrutinul din data de 11 iulie, 2021. Cu numărul 12 în buletinul de vot este Partidul NOI, în frunte cu liderul formațiunii, Vladimir Dachi.
・
Relansarea pe arena politică
Partidul Politic NOI se poziționează ca fiind o formațiune politică nouă, de centru-stânga, de orientare pro-moldovenească. Acum un an, în adata de 11 iunie, 2020, formațiunea a avut o ceremonie de lansare în Grădina Publică „Ștefan cel Mare”.
„Membrii partidului își propun să devină un factor integrator, context în care vin cu un proiect special pentru Moldova și cu un nou mod de a face politică”, scria presa de la Chișinău pe atunci. Iar la evenimentul de lansare, liderul formațiunii, Vladimir Dachi a declarat că partidul se angajează să reînnoiască Moldova ”prin promovarea utilizării de noi tehnologii pentru a facilita participarea moldovenilor la guvernarea lor”. Un an în urmă, Dachi anunța că partidul își propune să fie în opoziție față de toate partidele aflate la guvernare.
Istorie
Printr-o incursiune în timp, atestăm faptul că Partidul NOI a fost fondat în 1999, iar la cârma acestuia s-a aflat, până în anul 2016 Gheorghe Sima (fost ministru al educației în Guvernul Tarlev - februarie 2002 - iulie 2003, în plin scandal declanșat de intenția comuniștilor de a introduce limba rusă drept materie obligatorie în școală și a redenumirii „Istoriei Moldovei” în locul „Istoriei Românilor”, potrivit moldova.europalibera.org.
Formațiunea s-a numit inițial Uniunea Muncii, ulterior Uniunea Muncii „Patria-Rodina”, Partidul Muncii și „Frontul Salvării Moldovei”. Până în 2020, lider al partidului a fost juristul Marcel Darie, care anterior candidase pe listele Partidului „Legii și Dreptății”. Cu Darie la cârma formațiunii, „Frontul Salvării Moldovei” s-a declarat susținător al sistemului electoral mixt, când majoritatea politicienilor contestau reforma electorală votată de democrați și socialiști. Cel mai bun scor partudul l-a înregistrat la alegerile din 2001, în componența blocului electoral „Alianța Braghiș”, când Gheorghe Sima a devenit deputat.
Start pentru alegeri. Rizea, canditatul „cu pricina”
La patru iulie, 2021, Comisia Electorală Centrală (CEC) a înregistrat Partidul „NOI” în cursa electorală pentru alegerile parlamentare anticipate. Deși anunța anterior că în listele electorale ale partidului va fi inclus și ex-deputatul român Cristian Rizea, numele acestuia nu a apărut în lista aprobată de CEC. Motivul este că Rizea nu ar deține cetățenia moldovenească.
„Am făcut o ședință cu colegii de partid și am pus interesul partidului mai sus de interesul personal”, a declarat la moment Rizea pentru AGORA, anunțându-și și intenția de a ataca în instanță suspendarea sa din liste. Ulterior, acesta s-a ținut de cuvânt și a mers la Curtea de Apel, apoi a ajuns și la Curtea Supremă de Justiție, ambele instanțe, însă, au declarat inadmisibilă contestația depusă de Partidul NOI și fostul deputat român Cristian Rizea împotriva Comisiei Electorale Centrale.
Asta, însă nu a curmat dorința ex-deputatului român se a accede în Legislativul de la Chișinău, așa că acesta a mai deschis câteva uși.
La 15 iunie avocatul lui Rizea a depus o sesizare privind ridicarea excepției de neconstituționalitate a prevederilor din art 71 aliniat 1 al Codului electoral, care prevede că „Alegătorii şi concurenţii electorali pot contesta acţiunile sau inacţiunile şi hotărârile consiliilor şi birourilor electorale şi acţiunile/inacţiunile concurenţilor electorali(...)”. CSJ a admis cererea cu privire la ridicarea excepției de neconstituționalitate și a remis-o Curții Constituționale, iar Înalta Curte a declarat-o inadmisibilă.
După ce a încheiat turul prin instanțe, Cristian Rizea a revenit la CEC și a adus mai multe acte, care urmau, potrivit lui, să demonstreze că deține cetățenia R. Moldova, iar colegii de partid au solicitat includerea lui în lista electorală pe poziția a doua. Nu a fost să fie, însă nici de această dată... CEC a constat că acesta nu întrunește condițiile legale pentru a candida la scrutinul parlamentar din 11 iulie.
Cine este Cristian Rizea? CV de candidat
Cristian Rizea este membru al Partidului Social Democrat (PSD) din România. În 2011, acesta ajunge în atenția Direcției Naționale Anticorupție (DNA) și a Agenției Naționale de Integritate (ANI) din România, fiind suspectat de fraudare de fonduri europene. Într-un final, este condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru trafic de influență și spălare de bani, pentru că a cerut și primit mită 300.000 de euro de la un om de afaceri. Rizea a precizat pentru presa de la noi, dar și de peste Prut că dosarul penal în care a fost condamnat în România i-ar fi fost fabricat şi că dânsul este nevinovat.
În martie, 2019, acesta este dat în urmărire internațională, întrucât fugise din România cu două luni înainte de anunțarea sentinței, în ianuarie 2019 și se afla pe teritoriul R. Moldova, a cărei cetățenie a obținut-o în 2018. La acea vreme președinte al țării era Igor Dodon, care i-a retras lui Rizea cetățenia moldovcenească, iar acesta a fost arestat în aceeași zi. Exact peste 180 de zile, în data de 2 mai, 2021, Cristia Rizea a fost eliberat din Penitenciarul nr. 13, asta deoarece a expirat timpul în care o persoană poate fi ținută în detenție în vederea extrădării.
La începutul lunii mai, Rizea declară că vrea să renunțe la cetățenia română și că are oferte de la două partide politice, care i-ar fi propus să fie pe listele lor la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.
Primii cinci candidați la funcția de deputat în lista propusă de Partidul NOI
- Vladimir Dachi
- Diana Dobricov
- Alexandru Trohin
- Andrian Rusu
- Nicolae Șavga
Potrivit unei analize efectuate de Asociația pentru Democrația Participativă (ADEPT), Partidul „NOI” este unicul concurent electoral, pe lista căruia toți candidații sunt la prima lor cursă electorală.
Mesajul electoral
- NOI suntem singurul partid politic integru, care luptă contra sistemului. Poporul a salutat pozitiv inițiativa noastră, prin care intenționăm să susținem tinerii. La fel ca și NOI, alegătorii consideră că e corect să investim în noile generații și de a educa în ei spiritul competitiv, bazat pe practicile moderne de instruire.
- Neamul nostru și-a pierdut încrederea în politicienii moldoveni, care, de repetate ori, vin promisiuni și vorbe goale. În dependență de șansele de a ajunge la guvernare, mulți dintre politicieni au devenit „călători”, se plimbă dintr-un partid în altul și aleg fotolii moi și promițătoare.
- De-a rândul anilor, NOI, cetățenii acestei țări, nu ne-am bucurat de nicio susținere din partea autorităților, care s-au bătut cu pumnul în piept și au zis că vor aduce ordinea în țară. Toate succesele, toate realizările și tot ce am reușit să obținem, se datorează meritelor personale, nimic mai mult. Ajunge! Ajunge ca statul să ia întruchiparea unei bâte fiscale și să pună piedici prin scheme corupte!
- Viitorul prosper al țării noastre depinde de efortul și investițiile calitative în copiii noștri.
- Este absolut necesar să punem accent pe noua generație. Poporul nostru a obosit să fie etichetat și discriminat. Oamenii au nevoie de condiții optime pentru a deveni mai uniți și a lupta pentru binele comun. Doar atunci când, vom deveni o unitate, țara noastră va scăpa de hoții de la conducere și vom elimina haosul din toate sistemele.
- Nu poporul trebuie să-și caute rostul printre străini, pentru a-și asigura un viitor, dar cei, care de ani buni ne fură, trebuie să plece.E timpul ca Moldova să se debaraseze de politicienii corupți și schemele lor mafiote. (...) Doar NOI vom putea să obligăm demnitarii să slujească în interesul cetățenilor. Stimați concetățeni, uniți-vă, căci uniți suntem mai puternici! Astăzi, avem șansa să întoarcem Moldova poporului!
Într-un interviu realizat de AGORA, candidatul cu numărul trei în lista Partidului NOI, Alexandru Trohin a explicat faptul că formațiunea se declară una „antisistem”.
Vedeți aici interviul integral
Menționăm că acest articol face parte dintr-o serie de materiale de prezentare a tuturor concurenților electorali înscriși în cursa pentru alegerile parlamentare anticipate, din 11 iulie 2021. Le puteți găsi pe toate pe pagina dedicată alegerilor: agora.md/alegeri2021.