Agricultorii amână protestele

Agricultorii amână protestele

Mai multe asociații de agricultori au anunțat amânarea protestelor de pe 27 mai. Astfel, este așteptat faptul ca Parlamentul și Guvernul să-și onoreze obligațiunile asumate public pentru a soluționa problemele agricultorilor. Totodată fermierii declară că propunerile asumate poartă un caracter pronunțat politic, în contextul alegerilor locale din 14 iunie.

În cadrul conferinței de presă organizată de Uniagroprotect, Asociațiile Agroinform și Moldova-Fruct a fost anunțată amânarea protestelor. În același timp agricultorii așteaptă ca Guvernul și Parlamentul să pună în aplicare promisiunile făcute public în fața agricultorilor.

„Anunțăm că vom amâna protestele până la 1 iulie, dar nu le anulăm. Totuși nu suntem pe deplin mulțumiți de conținutul Hotărârii de Guvern, fiindcă nu este soluționată majorarea fondului de subvenționare. Aș vrea să menționez că pentru prima dată este scris clar că agricultorii vor putea importa direct de la rafinărie. De asemeni va fi aplicată taxa TVA de 8% la toate produsele agricole. Pe parcursul acestei luni trebuie să fie elaborate aceste proiecte legislative, care urmează să fie prezentate și aprobate de Parlament. Doar atunci noi vom crede că se va schimba ceva spre bine în Republica Moldova.

Sunt sigur că cei de la guvernare se folosesc de acest proiect de hotărâre pentru a veni cu ceva în fața electoratului la alegerile locale din luna iunie, precum și pentru a distrage atenția de la furtul de miliarde. Până la urmă trebuie să vedem care va fi deznodământul. Unii au spus că noi avem interese politice, dar noi avem interese ca agricultorii să trăiască bine”, a declarat preşedintele Federaţiei Naţionale a Fermierilor şi ex-ministru al Agriculturii, Valeriu Cosarciuc

„Situația din sectorul agricol este pre-catastrofală și este puțină încredere în guvernare. Totuși nu avem nevoie de proteste de dragul protestelor. Punând la cântar situația pe care am avut-o anterior, când au fost patru întâlniri sterile cu prim ministrul și asumarea răspunderii din partea Președintelui Parlamentului, Adrian Candu, a fost luată decizia să amânăm protestele. Marea majoritate a agricultorilor afirmă că dacă un astfel angajament public nu va fi respectat după 1 iulie, reacția va fi pe potrivă”, a declarat Alexandru Slusari, Preşedintele Uniunii Producătorilor Agricoli, UniAgroProtect

Totodată Iurie Fală, directorul executiv al asociaţiei Moldova Fruct este de părere că „odată cu aprobarea acestor hotărâri problemele agricultorilor moldoveni nu se vor termina. Vom cumpăra pesticide, motorină și alte produse mai scumpe. Totuși aceste decizii vor ajuta agricultorii în activitatea pe care o desfășoară.”

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.