Consecințele pandemiei generate de COVID-19: Pierderile companiei Air Moldova au crescut de zece ori, iar veniturile au scăzut de patru ori

Consecințele pandemiei generate de COVID-19: Pierderile companiei Air Moldova au crescut de zece ori, iar veniturile au scăzut de patru ori

Veniturile din vânzări ale companiei Air Moldova, cel mai mare operator avia din ţara noastră, au înregistrat o scădere de aproape patru ori în anul 2020, ca urmare a pandemiei şi restricţiilor de călătorie impuse, scrie Mold-Street

Potrivit datelor din rapoartele financiare ale companiei, dacă în 2019 veniturile au constituit 3,1 miliarde lei, apoi în 2020 doar 796,2 milioane lei, adică au scăzut de 3,9 ori.

Pandemia a lovit dur în veniturile companiilor

În aceeași perioadă pierderile Air Moldova au constituit circa 321 milioane lei, de aproape 13 ori mai mult decât în anul 2019.

Și datoriile companiei au crescut semnificativ, constituind la finele anului 2020 circa 1,23 miliarde de lei, cu circa 130 milioane lei mai mult decât la finele anului 2019.

Amintim că Air Moldova a fost privatizată în toamna anului 2018 cu 50 de milioane de lei, de Civil Aviation Group, o companie fondată de doi moldoveni și compania românească Blue Air. Ultima se va retrage, însă, la nici-un an de la privatizare în condiții suspecte, cota de 49% fiind preluată de Dzintars Pomers din Letonia.

Valoarea tranzacției depășea 1,2 miliarde de lei (circa 61,5 milioane euro), dintre care 50 milioane de lei au fost transferate la bugetul de stat, restul sumei reprezintau datoriile companiei Air Moldova, pe care investitorul s-a obligat să le achite în decurs de trei ani.

Tranzacția a fost criticată de opoziție și experți, ca urmare a procedurilor netransparente, dar Guvernul Filip a susținut că nu avea o altă soluție pentru o companie în prag de faliment.

De altfel, pandemia a lovit dur și alte companii din acest sector. Astfel, al doilea operator local, Fly One SRL, a înregistrat o scădere de trei ori a veniturilor: de la 1,27 miliarde lei în 2019, la doar 392,5 milioane lei. Dacă în 2019 Fly One raporta un profit de 120,8 milioane lei, apoi în 2020 a înregistrat pierderi de 21,4 milioane lei.

Și Avia Invest, compania ce a concesionat Aeroportul Internațional Chișinău acum opt ani, a înregistrat o scădere de aproape trei ori a veniturilor, până la 317 milioane lei, raportând și pierderi de peste 24 milioane lei.

La începutul acestui an, Ministerului Economiei constata într-o notă informativă că sectorul transportului avia se confruntă cu grave probleme financiare.

Potrivit MEI, peste 50% din transportatorii aerieni din Republica Moldova, 70% din întreprinderile de deservire la sol, 100% din operatorii de aerodrom, inclusiv Aeroportul Internațional Chișinău și unicul furnizor de servicii de navigație aeriană, erau pasibili aplicării măsurilor restrictive și să își oprească forțat activitatea.

Sectorul își revine lent

După relaxarea măsurilor restrictive în lume, sectorul a început treptat să își revină.

Astfel, Air Moldova susține înr-un comunicat de presă că începând cu 1 iunie 2021, a operat 707 zboruri, iar numărul de pasageri transportați până pe 12 iulie 2021 este de 81.890 de persoane. În perioada similară a anului trecut, erau doar 279 zboruri și 23.629 pasageri transportați.

Compania HiSky, care s-a lansat anul trecut, dar care a efectuat primul zbor comercial abia pe 5 martie 2021, anunță că în 5 luni a transportat aproximativ 52.000 de pasageri. Potrivit ei, numărul pasagerilor transportați a crescut exponențial în fiecare lună. Spre exemplu, în prima lună de operare HiSky a înregistrat un număr total de 1028 de pasageri, în aprilie – 2.279, în mai – 6.609, în iunie – 15.999, iar în iulie a depășit 25.800 de pasageri.

Ulterior, Air Moldova a venit cu o reacție, menționând că în 2020, industria aeriană globală a fost cea mai afectată în urma crizei cauzată de pandemia COVID-19.

„Atât Air Moldova, cât și alți transportatori aerieni naționali au fost afectați cu adevărat din cauza consecințelor pandemiei și a interzicerii zborurilor pe parcursul anului trecut.În 2021, a apărut o tendință pozitivă în domeniul transportului aerian în general și în activitățile Air Moldova în special”, au menționat reprezentanții companiei.

Mai mult, compania menționează că numărul destinațiilor și zborurilor a crescut. Cu toate acestea, performanța actuală a călătoriilor pe cale aeriană este încă sub nivelul înregistrat pînă la pandemie.

„În ciuda tuturor dificultăților ,Air Moldova îndeplinește pe deplin toate obligațiile de restructurare a datoriilor sale istorice și este un contribuabil de încredere”, se mai precizează în comunicatul de presă.

Despre zboruri, în cifre

Începând cu 1 iunie 2021, Air Moldova a operat 707 zboruri. În același timp, numărul de pasageri transportați până pe 12 iulie curent, este de 81.890 de persoane. În perioada similară a anului trecut, s-au operat 279 zboruri, fiind 23.629 de pasageri transportați. În luna iulie, cea mai căutată destinație a fost Antalya, spre care au fost transportați 26.848 de pasageri. Pe locul doi este orașul Moscova, în pofida restricțiilor de călătorie impuse de Federația Rusă, fiind aproape 15 mii de pasageri transportați. Între timp, harta zborurilor companiei Air Moldova include următoarele orașe: Dublin, Frankfurt, Istanbul, Krasnodar, Sankt Petersburg, Lisabona, Londra, Milano, Moscova, Nisa, Paris, Salonic, Roma, Verona, Tel-Aviv Sharm El Sheikh, Antalia.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.